Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 1831 kez okundu. | Saglik Haberleri
Haberin Tarihi :   01 Aralık 2015 - 10:30

Diş apsesinde antibiyotik kullanımına dikkat

Büyüt
Küçült
Diş apsesinde antibiyotik kullanımına

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Endodonti Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Arslan Terlemez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üniversite öğrencisi Derya Yücekayanın diş ağrısı sebebiyle kullandığı antibiyotiğin alerji yapması sonucu hayatını kaybettiğini anımsatarak, bu konuda daha duyarlı olunması gerektiğini belirtti.

Diş apsesinin olmadığı durumlardaki ağrılarda antibiyotik kullanımının yanlış olduğunu ifade eden Terlemez, apse varlığını da ancak hekimlerin belirlemesi gerektiğini vurguladı.

İlacı hekimin reçete etmesinin önemine işaret eden Terlemez, Diş apsesi dediğimiz diş kaynaklı enfeksiyonlarda, kişinin yüzünde dışarıdan veya ağız içinden çok belirgin şişlik varsa ve diş hekimi tavsiye ederse antibiyotik kullanılabilir. Bazen diş ameliyatları sonrasında koruyucu amaçlı da hekimler antibiyotik reçete etmektedir dedi.

Gereksiz yere ve yanlış dozda antibiyotik kullanımının, hem bakterilerde direnç gelişmesine hem de ilaca bağlı en hafif olarak ishal, en ağırı da alerjik anaflaktik şok ve ölüme kadar ulaşabilen istenmeyen sonuçlara sebep olabildiğini kaydeden Terlemez, diş ağrılarının genellikle gece oluştuğuna dikkati çekti.

Terlemez, sıklıkla ağrının çürüğün dişin içerisinde bulunan sinir dokusuna ulaşması ve harap etmeye başlamasından kaynaklandığını ifade ederek, Bazen çocuklarda diş çıkarma ve genç erişkinlerde ve halk arasında yirmi yaş dişleri olarak bilinen dişlerin sürmesi sırasında ağrı oluşabilir. Fakat her diş ağrısı sonucunda antibiyotik veya ağrı kesici kullanmak yanlıştır ve istenmeyen ilaç reaksiyonlarına sebep olabilmektedir diye konuştu.

Alerji riski hekime söylenmeli

Antibiyotiklerin veya ağrı kesicilerin kullanımının verdiği zararlara değinen Terlemez, şunları söyledi:

Diş enfeksiyonlarında penisilin grubu antibiyotikler sıklıkla tercih edilir. Penisilin ise alerji yapma riski yüksek bir antibiyotiktir. Alerjik ilaç reaksiyonlarında hastanın söz konusu ilacı daha önceden kullanmış olması gerekir. İlk kullanımda reaksiyon yapmamış olsa bile alerjik bünyeli kişilerde alerji gelişim süreci tamamlanacağı için sonraki kullanımlarda basit bir kurdeşenden ölümle sonuçlanabilen ağır anaflaksilere kadar durumlar ortaya çıkabilir. Ağrı kesiciler de tekrarlayan kullanımlarda alerjik reaksiyon yapabilir ya da bazen ilk kullanımda bile alerji benzeri ağır sonuçlar olabilir. Ayrıca, bilinçsizce kullanılan ağrı kesiciler de alerji dışında mide ülserinden böbrek yetmezliğine kadar istenmeyen etkiler yapabilir.

Yrd. Doç. Dr. Arslan Terlemez, diş ağrısı şikayetiyle hekime giden hastaların alerjileriyle ilgili bilgi vermesinin çok önemli olduğuna işaret ederek, reçete edilmeyen hiçbir ilacın alınmaması, hekimin uygun gördüğü antibiyotiklerin de aksatılmadan ve bitene kadar kullanılması tavsiyesinde bulundu.

AA





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024