Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber
Özellikle nanoteknolojide ve elektronikte kullanılan karbon nanotüplerinin akciğerlere yerleşmesinin büyük sağlık riski yarattığı bildirildi.
Paris-Saclay Üniversitesi Öğretim Üyesi Fathi Moussanın koordinatörlüğünde yapılan ve EBioMedicine dergisinde yayımlanan araştırmada, astım hastalarının akciğerlerinden alınan örneklerdeki karbon nanotüpleri ile Paristeki araçların çıkardığı egzoz gazında yer alan nanotüplerin aynı olduğu belirlendi.
Araştırma, Pariste rastgele seçilen ve tedavilerinde rutin olarak bronkoskopi yöntemi kullanılan 2-17 yaş arasındaki 69 astım hastası çocuk üzerinde yapıldı.
Karbon nanotüp parçacıklarının, yabancı maddelerin ve bakterilerin akciğerlere girmesini engelleyen alveolar makrofaj bölgesinde tespit edildiği bildirilen araştırmada, nanotüplerin kanser benzeri hastalıklara neden olabilecek asbest gibi maddelere benzer şekilde hareket edebilme olasılığına dikkat çekildi.
Parçacıkların, astıma neden olup olmadığının belirlenemediği bildirilen araştırmada, nanotüplerin geniş yüzü ve maddelere yapışma özelliği dikkate alındığında, diğer zehirli maddeler için de taşıyıcı görevi yapabileceğine işaret edildi.
Yunancadaki nanos kelimesinden türetilen nano, cüce anlamına geliyor. Nanometre ölçüm birimi olarak 1 metrenin milyarda birini oluşturuyor.
Nanoteknoloji ile üretilen pek çok üründe karbon nanotüpler kullanılıyor. Silindir şeklindeki karbon nanotüplerin çapları birkaç nanometreyken uzunlukları milimetrelerle ifade ediliyor. Çaplarının milyonlarca katı uzunluklara ulaşabilen karbon nanotüpler sağlamlık, elektrik iletkenliği, ısı iletkenliği gibi özellikleriyle ön plana çıkıyor.
AA