Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsünde (İYTE) yürütülen proje kapsamında geliştirilen yeni nesil elektrokardiyografi (EKG) cihazı ile kalp atışı ve nabız, evden, işten, sokaktan her an ölçülebilecek. Avuç içi büyüklüğündeki cihazın kaydedeceği sinyaller, herhangi bir masa üstü veya tablet bilgisayar ve cep telefonuyla görüntülenebilecek. Söz konusu cihazla, uzun süreli kalp rahatsızlığı bulunan ya da bu riski taşıyanlar ile yalnız yaşayan ve bakıma ihtiyacı olan kişiler hastaneye gitmeden uzaktan takip edilebilecek.
İYTE Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serdar Özçelik, cihaz sayesinde bazı hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların kalbe etkisinin de ölçülebileceğini söyledi. Özçelik, vücudun herhangi bir yerine yapıştırılan cihazla kalp sinyallerinin sürekli ölçülebileceğini belirterek Cihazı taşıyan kişiden alınan ve kaydedilen sinyaller, wireless, bluetooth gibi kablosuz ağlarla hem bu cihazı taşıyan kişinin hem de hastayı takip eden doktorun, hastanenin görebileceği şekilde bilgisayara ya da cep telefonuna aktarılabilecek diye konuştu.
DOKTORLARIN İŞİNİ KOLAYLAŞTIRACAK
Cihazın İYTEdeki yüksek lisans ve doktora öğrencileri tarafından geliştirildiğini ifade eden Özçelik, şunları kaydetti:
Bu esas olarak uzun süreli kalp rahatsızlığı geçiren ya da bu riski taşıyan hastaların takip edilmesini sağlayacak. Hastaların rahatsızlıklarının artıp artmadığı belirlenecek. Bazı tedavilerde kullanılan ilaçların hastalara etkileri izlenebilecek. Bu, tamamen doktorlara yardımcı olması amacıyla geliştirilmiş küçük, taşınabilir bir cihaz.
Özçelik, cihazın daha da küçültülebileceğini dile getirerek Hatta cihazdaki pilleri küçültüp baş parmağımız kadar yapmak mümkün. Bu çalışmaya benzer daha sonra aynı yöntemle beyin sinyallerini de kaydetmek mümkün. Beyin sinyalleri, kalp sinyalleri ve daha sonra nefes alıp verişimizi de izleyen bir cihaz geliştireceğiz ifadelerini kullandı.
AA