Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber
Et yemeklerinin lezzetli olması için pişirme teknikleri de çok önemlidir. Uzman Diyetisyen Şefika Aydın Selçuk, eti doğru pişirme yöntemlerine dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, etin sofranın yıldızı olabilmesi için lezzet tavsiyeleri verdi.
İşte uzmanından eti doğru pişirme teknikleri¦
YAĞLI ETLER DAHA YUMUŞAK
Etin yumuşaklığı; hayvanın türüne, yaşına, kas ve yağ dokusu miktarına, beslenmesine, kesildikten sonraki dinlenme durumuna göre değiştiğini belirten Selçuk, konuyla ilgili şu bilgileri verdi:
İyi beslenmemiş hayvan eti ile çok hareket eden hayvanın eti sert olur. Bu nedenle hayvanın çeşitli yerlerinden elde edilen etlerde farklı pişirme yöntemi uygulanır. İyi beslenmiş hayvan eti yağlıdır. Yağlı etler daha yumuşaktır. Hayvan yaşlandıkça yağlılık derecesi azalır.
ETİN CİNSİNE GÖRE PİŞİRME TEKNİĞİ DEĞİŞİYOR
Etin pişirilmesinde çeşidi ve bağ dokusu uygulanan yöntem etin lezzetini arttırır. Bağ dokusu az etler, kuru ısıda pişirilmelidir. Izgara ve fırın rosto da bu yöntemle pişirilir. Bağ dokusu fazla etler kıyma haline getirilerek, köfte şeklinde kuru ısıda pişirilmelidir. Izgara yaparken yüksek ısı verilememelidir. Bu etin hızlıca katılaşmasına iç kısmının çiğ kalmasına sebep olur. Ayrıca yüksek ateşte pişirme protein kaybına sebep olur.
TAVUK KENDİ YAĞINDA PİŞMELİ
Tavuk etinin ızgara veya yağsız tavada kendi yağı içinde pişmesi tavuğa uygulanan en uygun yöntemdir. Nemli ısıda pişirme: Bağ dokusu fazla olan etlere uygulanır. Kuşbaşı etler, parça etler bu pişirme yöntemi ile az su kullanılarak kebap, pirzola, biftek gibi yemekler yapılabilir. Yağda kızartma yöntemi: Sağlık açısında önerilmeyen bu yöntem ise kıymanın köfte haline getirilmesi veya balık çeşitlerinde kullanılır. Yağ çok kızgın olursa etin dış yüzeyi katılaşır ve içe ısı gitmesini önler. Et pişmez ve çiğ kalır. Yine etin yanık kısımları kanserojenik maddelerin oluşturur. Az yağ kullanılması ise etin daha çok yağ çekmesine sebep olur. Kanatlı hayvan etlerinde ve balıkta kızarma yöntemi öncesi etler unlanabilir.
İHA