Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber
Kalp ve Damar Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman Akdemir, evcil hayvan sahibi olmanın kalp ve damar hastalıkları riski bulunanlarda, hastalığa yakalanma oranlarını azalttığını, hastalarda ise olumlu yönde etkiler yarattığını belirtiyor. Dr. Akdemir, bu hastalıklar açısından risk altındakileri evcil hayvan sahibi olmaya özendirmenin, koruyucu hekimlik çerçevesinde ele alınması gerektiğini söylüyor.
Konuyla ilgili uzun yıllardır çok sayıda araştırma yapıldığını dile getiren Akdemir, evcil hayvanların olumlu etkilerine dair hayli kabarık olan araştırma sonuçlarını şöyle anlatıyor:
Evcil hayvanların insanlar üzerindeki etkilerinin test edilmesi 1980li yıllara dayanıyor. İlk olarak, 1983 yılında bilim adamı Friedmann ve arkadaşları çocukların kitap okurken ya da istirahat ederken ölçülen tansiyonlarının, yanlarında bir köpek bulunduğu durumda daha düşük olduğunu bildirdi. 1985 yılında bu kez Grossberg ve Alf Üniversitesi, öğrencilerin bir köpeği okşarken ölçülen tansiyonlarının, sohbet ettikleri ya da kitap okudukları duruma göre daha düşük olduğunu gösterdi.
KÖPEKLERİ OKŞAYAN İNSANIN KAN BASINCI DÜŞÜYOR
1988de Vormbrock ve Grossberg, öğrencilerin köpekle olan iletişimlerinde, özellikle de onu okşarken kan basınçlarının düştüğünü buldular. 1990lı yıllarda yapılan çalışmalar 2-6 yaşlarındaki çocukların doktor muayenesi esnasında ortamda bir köpek bulunduğunda daha az strese girdiklerini kanıtladı. 1999da bu kez erişkinler üzerinde yapılan araştırma, bir hayvanla göz teması kurmanın beklenen stres tepkisini hafiflettiğini ortaya koydu.
KÖPEK, DİŞ TEDAVİSİ YAPILACAK ÇOCUĞUN STRESİNİ AZALTIYOR
2001de Hanever ve arkadaşlarının çalışması, 7-10 yaşlarındaki çocuklara yapılan diş tedavilerinin öncesinde bekleme odasında bir köpek bulunmasının stresi azalttığını ortaya koydu. Motooka ve arkadaşları 2006 yılında yayınladıkları makalede sağlıklı yaşlı bireylerin yalnız yürümekle kıyaslandığında, bir köpekle 30 dakika yürüdüklerinde kalp hızlarında daha olumlu değişimler gösterdiklerini kaydettiler. 2007 yılında yapılan bir çalışmada ise araştırmacılar kalp yetersizliği nedeniyle hastanede izlenen hastalarda bir köpeğin 12 dakika odada bulunması sonrasında akciğer atardamarı basıncında düşme olduğunu bildirdiler. Bir diğer çalışmada da köpek sahibi olan kadınların köpeklerini üç dakika süreyle okşadıktan sonraki 55 dakikalık sürede kalp hızlarının belirgin biçimde düştüğü bulgusu yer aldı.