Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2969 kez okundu. | Saglik Haberleri
Haberin Tarihi :   09 Nisan 2015 - 11:55

Farkına varmazsanız felç olabilirsiniz

Büyüt
Küçült
Farkına varmazsanız felç

Boyun fıtığı tedavisinde doğru teşhisin çok önemli olduğunu belirten Doç. Dr. Ahmet Yıldızhan bu konuda ayrıca şunları söyledi:

Boyun fıtıkları günlük hekimlik pratiğinde kolaylık olması bakımından ameliyat gerektiren boyun fıtıkları ve ameliyat gerektirmeyen boyun fıtıkları olmak üzere ikiye ayrılabilir. Öncelikle işin başında doğru ayırım yapılırsa boyun fıtığı tedavisinde başarı şansı çok yükselir. Burada doktorun tecrübesi önemli rol oynar. Boyun fıtığı tedavisinde doğru teşhis ve teşhisin detayları o kadar önemlidir ki şayet ameliyat gerekiyorsa bu ameliyatın şekli bile önden (anterior girişim) veya arkadan (posterior girişim) tarzında tamamen değişecektir.

HASTADAKİ BELİRTİLERE DİKKAT!

Boyun fıtığı olan hastada boyun ağrısı; kollarda ve ellerde ağrı, uyuşma, karıncalanma, güçsüzlük, çabuk yorulma; kol ve ellerdeki adalelerde erime görülebilir. Adale spazmı, boyun düzleşmesi veya boyunda eğiklik, boyun hareketlerinde kısıtlılık, baş dönmesi, bulantı, kulak çınlaması boyun fıtığında rastlanan belirtilerdendir. Boyun ağrısı kafa arkasına, omuzlara, iki kürek kemiği arasına, göğse ve kalbe doğru yayılabilir. Belirtiler tek veya çift taraflı olabilir. İlerlemiş boyun fıtığı bazen bacaklara giden sinir elemanlarını da sıkıştırarak yürüme bozukluğu yapabilir. Bazen boyun ve kol ağrısı o kadar şiddetlidir ki hastayı uyutmaz. Boyun fıtığı zamanında tedavi edilmezse klinik tablo her iki kol ve her iki bacakta felç oluşumuna kadar gidebilir. Tüm vücudu kapsayan duyu kaybı, idrar ve büyük abdestini kaçırma veya yapamama gibi durumlar ortaya çıkabilir. 

HASTANIN HİKAYESİ İYİ DİNLENMELİ

 İyi bir muayeneden sonra manyetik rezonans görüntüleme yöntemi ile teşhis genellikle konur. Kapalı alanlardan korkan hastalar için açık manyetik rezonans cihazları kullanılabilir. Bilgisayarlı tomografi, direkt grafiler, elektromiyografi (EMG) ve diğer bazı yöntemler ayırıcı teşhiste gerekebilir.

Bu tetkikler neticesinde bazı hastalarda boyunda kireçlenme ve boyun bölgesinde omurilik kanal darlığı yani spinal stenoz görülebilir. Boyunda dar kanal veya omurga kanal darlığı tabir edilen bu hastalığı boyun fıtığından ayırt etmek gerekir. Ayrıca boyun bölgesi tümörleri, sırt fıtığı, sırtta dar kanal, sırt bölgesi tümörleri ve diğer hastalıklar ayırıcı teşhiste göz önünde bulundurulmalıdır; çünkü tedavileri birbirinden farklıdır.

DOĞRU TEŞHİS=DOĞRU TEDAVİ

Bel ve sırt fıtığı tedavisinde olduğu gibi boyun fıtığı tedavisinde de hastanın durumu uygunsa öncelikle konservatif tedavi dediğimiz ameliyat dışı yöntemler denenmelidir. İstirahat, ilaç, kısa süreli boyunluk kullanılması, fizik tedavi ve benzer tarzdaki uygulamalar öncelikli olarak düşünülmelidir. Ancak uzman doktor ameliyat kararı vermiş ise bunu da geciktirmemek gerekir. Gecikme neticesinde telafisi mümkün olmayan sonuçlar ortaya çıkabilir.

Boyun fıtığı ameliyatı tecrübe ve titizlik gerektiren özel bir ameliyattır şeklinde açıklama yapan Doç. Dr. Ahmet Yıldızhan, bazı hususlara dikkat edilirse sonuçların genellikle yüz güldürücü olabileceğini belirtti.

Boyun fıtığı hastası ameliyat edilirken yemek borusu, soluk borusu, şah damarı, lenf kanalı, omurilik ve sinir elemanları gibi çok sayıda hassas anatomik yapının çevresinde çalışılmaktadır. Onun için cerrahın tecrübeli olması ve ciltten itibaren mikroteknik ile çalışması çok önemlidir. Boyun fıtığı ameliyatı ön taraftan (anterior girişim) veya arka taraftan (posterior girişim) tarzında yapılabilir. Burada cerrah her hastayı ayrı ayrı değerlendirmeli ve tecrübesini de işin içine katarak kararını vermelidir. Boyun fıtığı ameliyatı sırasında da önemli olan öncelikle hastaya zarar vermemektir. Bunun için ameliyatı yapacak olan doktor her türlü tedbiri almalıdır. Ciltten itibaren mikroteknik ile çalışmak ameliyatın emniyetini artırır. Boyun fıtığı ameliyatında mikroteknik kullanılırken sinir elemanlarını yakınında çok ince ve kibar cerrahi aletlerle işlem yapılmalıdır.  Mikroteknik ile emniyetli bir şekilde ameliyat edilen boyun fıtığı hastaları aynı gün ayağa kalkıp yürüyebiliyor ve ertesi gün taburcu oluyor.





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024