Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 1676 kez okundu. | Saglik Haberleri
Haberin Tarihi :   18 Aralık 2015 - 13:14

Fazla kilo uykuda nefes kesiyor

Büyüt
Küçült
Fazla kilo uykuda nefes

Kadınların en az yüzde 2sinde, erkeklerin de en az yüzde 4ünde görülen ve en tipik belirtisi şiddetli horlama olan uyku apnesi sendromu, uyku sırasında tekrar eden nefes durmalarıyla karakterize bir hastalık. Üstelik obezite oranının artmasına paralel olarak görülme sıklığı da giderek artıyor. Çünkü yapılan araştırmalara göre; kilolu veya obezkişilerde uyku apnesiningörülme sıklığı anlamlı bir şekilde artıyor. Öyle ki ideal kilolu kişilerde uyku apnesinin görülme oranı yüzde 2-4ken bu rakam kilolu veya obez kişilerde yüzde 45e kadar çıkabiliyor.

Acıbadem Taksim Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Ahmet Erdem Kılavuz, fazla kilo veya obezitenin tek başına uyku apnesine yol açmasa da sigara kullanımı, boyun çapının geniş veya boynun kısa olması gibi çeşitli risk faktörleriyle birleştiğinde nefes durmalarının ortaya çıkışını kolaylaştırdığına dikkat çekerek Bu nedenle uykuapnesinden korunmak ya da varsa şiddetini azaltmak için öncelikle fazla kilolardan kurtulmak çok önemli diyor.

HAVAYOLU DARALINCA SOLUNUM DURUYOR

Horlama, üst havayolunda kasların gevşemesi ile dilin geriye düşerek ve diğer gevşek dokularla beraber titreşmesi sonucu ortaya çıkıyor. Yumuşak damağın ve küçük dilin normalden uzun olması, büyük bademcik ve geniz eti ya da burundaki darlıklar da horlamayı tetikleyebiliyor.

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Ahmet Erdem Kılavuz, bu faktörlerin horlamanın yanında havayolunda anlık tıkanma ve daralmalar yaratabildiğini belirterek Bu durum da apne denilen anlık solunum durmalarına yol açabiliyor diyor.

FAZLA KİLO TWK BAŞINA YOL AÇMASA DA...

Uyku apnesine birçok faktör yol açabiliyor. Dr. Ahmet Erdem Kılavuz, bunlardan en önemli faktörlerden birinin ise fazla kilolar olduğunun altını çiziyor. Tüm dünyada önemli bir sorun haline gelen kilo fazlalığı veya obezite tek başına uyku apnesineneden olmasalarda;sigara ve alkol kullanımı, ileri yaş, genetik öykü,erkek olmak, uyku eğilimini artıran bazı ilaçların kullanılması, boyun çapının geniş veya kısa olması, alt ile üst çeneyapısında bozukluk gibi etkenlerin varlığında uykuda solunum durmasının ortaya çıkışını kolaylaştırıyor.

ŞİŞMANLIK İLE APNE ARASINDA KISIR DÖNGÜ GELİŞİYOR

Kilo alımı üst havayolu, özellikle boyun, dil kökü, yumuşak damak gibi üst solunum yolunun çevresindeki yağ dokusu miktarını artırıyor. Bu da üst solunum yolunu daraltırken, tıkanma ve daralma riskini, dolayısıyla uyku apnesi görülme riskini yükseltiyor. Uyku apne sendromu geliştikten sonra ortaya çıkan metabolik değişiklikler de hastaların hızla kilo almalarına, kilo almaları da uyku apne sendromunun ağırlaşmasına neden oluyor. Bunun sonucunda da şişmanlık ile uyku apnesi arasında bir kısır döngü oluşuyor. Yapılan çalışmalara göre; uyku apne sendromlu obez hastalarda, uyku sırasında salgılanan ve çocuklarda büyümeyi sağlarken erişkinlerde metabolizmayı düzenleyen hormonlardan büyüme hormonu (GH) ve insülin benzeri büyüme hormonu (IGF) gibi hormonların salınımı azalıyor, ayrıca insülin direnci yükseliyor.

Tüm bunlar da vücutta yağ metabolizmasını bozup yağ yakımını azalttığı için uyku apne sendromlu obez hastaların kilo vermesini de zorlaştırıyordiyen Dr. Ahmet Erdem Kılavuz sözlerine şöyle devam ediyor: Kilo artışı devam etiği sürece bu mekanizma da işlemeye devam edeceği için yani boyun, yumuşak damak ve dil kökü gibi üst solunum yolu bölgelerinin çevresindeki yağ dokusu artacağından şikayetlerin şiddet ve sıklığı da artıyor.

KİLO VERDİKÇE ŞİDDETİ AZALIYOR

Uyku apnesine karşı öncelikle fazla kilolardan kurtulmak gerekiyor çünkü yapılan çalışmalar kilo verilmesiyle uyku apnesinin şiddetinin azalabileceğini gösteriyor. Öyle ki ABDde obez hastalar üzerinde yapılan bir çalışmada, vücut ağırlığının yüzde 9 ile yüzde 18ini kaybeden obez hastalarda uyku apnesinin şiddetinde en az yüzde 47lik bir azalma tespit edilmiş.

TEDAVİYLE KESİNTİSİZ UYKU MÜMKÜN

Uyku apnesinin kesin ve tek bir tedavisi olmasa da hastanın kesintisiz uyku uyuması sağlanabiliyor diyen Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Ahmet Erdem Kılavuz tedavi seçeneklerini şöyle sıralıyor: Uyku apnesi tedavisi birçok faktör değerlendirilerek yapılıyor. İlk aşamayı kilo verme, alkol ve apneyi artırabilecek ilaçların azaltılması ile yatış pozisyonu gibi önlemlerin alınması oluşturuyor. Ameliyat dışı tedaviler arasında en iyi sonuç sağlayan yöntem ise, hastanın burnuna yerleştirilen,yumuşak silikon bir maskeden sürekli pozitif hava vererek üst solunum yollarının ani daralma ve kapanmalarını engellemeyi amaçlayan CPAP cihazıdır. Bazı hastalarda da dil ve alt çeneyi öne çekerek solunum yolunu genişleten, uyku esnasında kullanılmak üzere ağız içi aparatlar verilebiliyor. Ancak her gece cihazla uyumak bazı hastaları rahatsız ediyor. Bu durumda ameliyat seçeneği gündeme geliyor. Ancak sadece ameliyat ya da sadece CPAP cihazıyla tedavi etmektense hastayla ilgili risk faktörlerini azaltarak uygulanan tedavi daha bilimsel bir yaklaşımı oluşturuyor.
 





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024