Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber
Prof. Dr. İftihar Köksal Türkiyenin coğrafik yapısı sebebiyle, tarihin farklı zamanlarında değişik amaçlarla göçe maruz kalmış bir ülke olduğunu belirtti. Geçmiş yıllarda Sovyetler Birliğinin dağılmasından sonra ortaya çıkan küçük ülkelerden Türkiyeye yönelen ticari amaçlı göçün de enfeksiyonların artmasına neden olduğunu kaydeden Prof. Dr. İftihar Köksal, Eski Sovyet ülkelerinden Türkiyeye göç, Karadeniz bölgesinde ve İstanbulda AIDSin artmasına neden oldu. Suriyeden gelen göçün de enfeksiyon hastalıklarının profilinde değişikliğe neden olduğunu görüyoruz dedi.
ÇOCUKLUK HASTALIKLARI UNUTULMAYA YÜZ TUTMUŞTU
Türkiyenin, özellikle çocuk döneminden başlayan çok düzenli bir aşılama programına sahip olduğunu kaydeden ve bu sayede çocukluk yaş grubundaki hastalıkların unutulmaya yüz tuttuğunu dile getiren Prof. Dr. Köksal, ancak bugün kızamık, suçiçeği, çocuk felci, şark çıbanı gibi hastalıkların yeniden görülmeye başlandığını anlattı.
HEPATİT A, BULAŞICI SARILIK VE İSHAL DE TAŞINDI
Ayrıca savaş bölgesinde şehirlerin alt yapısının tahrip olması nedeniyle Hepatit A, bulaşıcı sarılık ve ishal gibi hastalıkların da göçle Türkiyeye taşındığını aktaran Prof. Dr. İftihar Köksal, cinsel yolla bulaşan hastalıklar açısından şimdilik dikkat çeken bir artışa rastlanmadığını söyledi.
Ancak dünyada cinsel yolla bulaşan bir hastalık olan frenginin en çok 2nci Dünya Savaşı sonrası görüldüğünü hatırlatan Prof. Dr. Köksal şöyle konuştu: Enfeksiyon hastalıklarına artık sınır çizmek mümkün değil. Afrikada görülen sıtma etkenlerini, gemicilik sektöründe çalışanlar üzerinden Türkiyede görüyoruz. Öğrenci değişim programları, seyahatler, göçler yoluyla küreselleşmiş dünyada her ülke enfeksiyonu diğer ülkedeki zeminini hazırlıyor.
Emre BAYLAN / ANTALYA, (DHA)