Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber
Uluslararası Multipl Skleroz (MS) Federasyonu ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından her yıl Mayıs ayının son Çarşamba günü Dünya MS Günü olarak anılıyor.
Nöroloji Uzmanı Dr. Celal Şalçini, merkezi sinir sistemi hastalığı olan, beyin ve omuriliğin birçok alanını etkileyen MSin, görme bulanıklığı, çift görme, görüntünün kayması gibi görme bozuklukları, bir kolda bacakta ya da her iki bacakta güçsüzlük, yürümede dengesizlik, bir veya iki elde titreme, uyuşma, idrar kaçırma ya da yapamama gibi belirtilerle kendini gösterdiğini söyledi.
MSin, immün sisteminin çalışmasındaki düzensizlikler sonucu oluştuğunu hatırlatan Şalçini, Beynin ve omurilikteki miyelin denilen beyin hücre kılıfın hasarlanması sonucu iletişim problemi olmaktadır. Bunun sonucunda ataklar şeklinde nörolojik problemler görülmektedir dedi.
ERKEKLERDE DAHA SEYREK AMA DAHA AĞIR SEYREDİYOR
MS genellikle genç yaşta görülüyor. Genç erkeklerde daha seyrek görülmesine rağmen daha ağır seyreden hastalığın tedavisi iki türlü yapılıyor. Birincisi atak tedavisi, ikincisi de atakların sıklığını ve şiddetini azaltmak amacıyla verilen tedaviler.
MS GENETİK ÖZELLİKLERİ OLAN HASTALIK
MS genetik özellikleri de olan bir hastalık. Aile içinde de sıklığı artabiliyor. MS tanısı almış kişilere hayat tarzlarında bazı değişiklikler öneriliyor. Bunlardan en önemlisi ise vücut ısısını artıraracak faliyetlerden uzak durmaları.
EN ÖNEMLİ BELİRTİ YORGUNLUK
Görme bulanıklığı, çift görme, denge bozulması, duyu ve kuvvet kayıplarının da MSin belirtilerinden bazıları olduğunu belirten Dr. Şalçini, MSte en ciddi olmasa da en sık görülen belirti yorgunluk. Her bir belirti ve bulgu için tedavi yaklaşımları, rehabilitatif yaklaşımlar için zamanında adım atılması çok önemli uyarısında bulundu.