Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 1821 kez okundu. | Saglik Haberleri
Haberin Tarihi :   03 Temmuz 2015 - 16:31

Göz gribi havuzlardan bulaşıyor

Büyüt
Küçült
Göz gribi havuzlardan

Isparta Devlet Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Özgür Uzun, yazın göz sağlığına ilişkin dikkat edilmesi gereken hususları anlattı.

Özellikle gözün salgınlarla seyreden iltihabi mikrobik bir hastalığı şeklinde açıklanan adenoviral konjonktivit diye adlandırılan hastalığa işaret eden Op. Dr. Özgür Uzun, bu hastalığa karşı daha hassas olunması gerektiğini kaydetti.

BİRÇOK KİŞİYİ ETKİLEYEBİLİR

Havuzlarda bu tip hastalıkların yayılabileceğinin altını çizen Op. Dr. Özgür Uzun, göz gribi olarak da bilinen adenoviral konjonktivit hastalığının en sık görülen ve en fazla salgınlara yol açan hastalıklarından biri olduğunu aktardı.

Bu hastalığın elden ele, gözden göze veya ortak gözlük, havlu, yastık ve makyaj malzemesi kullanımıyla da bulaştığını anlatan Op. Dr. Uzun Özellikle tatilin başladığı bu günlerde havuzdan bulaşma çok önemlidir. Ayrıca lens kullanan hastaların da çok dikkatli olmaları gerekmektedir. Çünkü lens olan gözler enfeksiyonlara karşı hem daha hassas olmakta hem de hastalık daha ağır seyredebilmektedir. Bu nedenle havuz ve denize girerken lenslerin mutlaka çıkarılması gerek. Ortak kullanılan gözlükler ve makyaj malzemelerinden de bulaşabiliyor. O yüzden dikkat edilmesi gerekiyor. Salgınlarla seyrettiği için bir anda birçok kişiyi etkileyebiliyor. Bağışıklık sistemi zayıf hastalarda, çocuklarda, bebeklerde veya çok yaşlı hastalarda ciddi hastalıklara yol açabiliyor dedi.

KİŞİSEL HİJYENE DİKKAT!

Hastalığın çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonu ve grip benzeri bulgularla başlayabileceğine dikkati çeken Op. Dr. Uzun, şöyle dedi:

Genellikle tek taraflı başlar, yaklaşık 2 hafta sonra diğer göze geçer. Hastanın şikayetleri sulanma, batma, ağrı şeklindedir. Ayrıca yapılan muayenede kapak ödemi, gözlerde kızarıklık, çapaklanma görülebilir. Genellikle 2 hafta içinde iyileşme görülür. Gözün ön tarafındaki kornea dediğimiz camsı kısımda tutulma olursa iyileşme süresi uzar. Adenoviral konjonktivit tedavisinde temel yaklaşım enfeksiyonun başka kişilere yayılmasını önlemek ve kişisel hijyene dikkat etmektir. Gözler kaşınmamalı, havlu, yastık, gözlük gibi eşyaların kullanımına dikkat edilmeli, hastanın eşyaları ayrılmalıdır. Ortamdaki diğer kişilerle yakın temastan kaçınılmalı özellikle çocuk ve kronik hastalığı olan yaşlı hastalardan mümkün olduğunca uzak durulmalıdır. Soğuk kompresyon belirtileri azaltarak hastayı rahatlatabilir. İkincil olarak gelişebilecek bakteriyel konjonktivitlerin önlenmesi gerekebilir.

Mehmet ERÇAKIR/ISPARTA, (DHA)





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024