Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber
Şinhua ajansının haberine göre, Fuvay Hastanesi ve diğer araştırma merkezlerinden bilim adamları, hava kirliliğini azaltmak için geliştirdikleri iki simülasyonla, 2030 yılına kadar başkent Pekin ve diğer şehirlerde 900 bin kişinin hayatının kurtarılabileceğini ileri sürdü.
Araştırmacılar, gelecek 10 yıl için çeşitli senaryolar hazırlayarak, hava kirliliğini aşama aşama azaltacaklarını kaydetti.
Simülasyonlardan biri, hava kirliliğinin Pekin 2008 Olimpiyatlarında olduğu gibi metre küp başına 55 mikrogram PM2.5 partikül olacak şekilde azaltılmasını öngörürken diğeri de hava kirliliğini Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) belirlediği metreküp başına 10 mikrogram PM2.5 partikül seviyesine çekmeyi amaçlıyor.
Araştırmacılar, 2008 Olimpiyatlarıdaki hava kalitesinin Pekinin de dahil olduğu kentsel alanlarda gelecek 15 yılda felçten ölümleri yüzde 2,7, kalp-damar hastalıklarından ölümleri yüzde 7,2 oranında azaltacağını hesapladı.
Bu da 2030 yılına kadar felç riski altındaki 304 bin ve kalp damar hastalıkları riski altındaki 619 bin kişinin hayatının kurtarılması anlamına geliyor.
Çalışmada olimpiyat simülasyonunun hayata geçirilmesi ve sigara kullanımının yüzde 50 azaltılmasıyla yaşam süresinin artacağı vurgulandı.
Çinin kentsel alanlarında en büyük risk unsurunun hava kirliliği olduğunu belirten araştırmacılar, Hava kirliliğini Pekin Olimpiyatları seviyesine düşürmeyi projelendirdik, bu da 900 bin kişinin kalp hastalıklarına bağlı olarak ölümünü engelleyebilir ifadelerini kullandı.
Çin, 2008de hava kirliliğini azaltmak için, fabrikaları geçici olarak kapatmış, inşaat alanlarını azaltmış ve araç trafiğini sınırlandırılmıştı.
YILDA 1.6 MİLYON İNSAN HAVA KİRLİLİĞİ NEDENİYLE ÖLÜYOR
Araştırma sonuçları, Amerikan Kalp Derneğinin Orlandodaki yıllık toplantısında sunuldu.
Dünyanın en kalabalık ülkesi Çinde her yıl 1,6 milyon kişi, hava kirliliğinin neden olduğu kalp ve akciğer hastalıkları nedeniyle yaşamını yitiriyor. Araştırmalar, Çin halkının yüzde 38inin Çevre Koruma Ajansının sağlıksız olarak nitelediği hava kirliliği koşullarında yaşamını sürdürdüğünü gösteriyor.
Havadaki zararlı parçacık miktarını ölçen PM 2,5 oranı geçen yıl Pekinde birkaç kere 500ü aşmış ve alarm seviyesi sarıdan turuncuya geçirilmişti. Bu oran, Dünya Sağlık Örgütünün kabul ettiği güvenilir eşik olan 25in yaklaşık 20 katı. Çinde hava kirliliği alarm sisteminde, mavi, sarı, turuncu ve kırmızı olmak üzere dört aşama uygulanıyor.
2022de Pekinde Kış Olimpiyatlarına ev sahipliği yapmaya hazırlanan Çin hükümeti, hava kirliliği sorununu çözmek için harekete geçmiş, kömür kullanımına sınırlama getirmişti.
AA