Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber
Domuz gribi nedir?
Domuz gribi (A/H1N1) virüsünün meydana geldiği tablonun halk arasındaki ifade tarzıdır. Domuz gribi, A(H1N1) tipi virüsten kaynaklanan, insanlarda hastalığa yol açan viral bir hastalıktır. Hastalık ilk kez Meksika ve ABDde görülmüş, Türkiyede ilk kez 2009 yılında görülmüştür. Bu virüse domuz gribi denmesinin sebebi, domuzlar arasında görülen grip virüslerine çok benzemesidir.
Domuz gribi (A/H1N1) belirtileri nelerdir? Mevsimsel griple aynı mıdır? Farkları nelerdir?
Domuz gribi, başlangıçta hafif boğaz yanması, burun akması, hapşırma ve daha sonra genel beden ağrıları, aşırı yorgunluk ve bitkinlikle seyreder. Tedavisi öncelikli ve hızlı yapılmayan durumlarda, bronşit ve sinüzit gibi yan etkiler oluşturarak, zatürre gibi ağır tablolara dönüşebilir. Bu grup virüsler daha çok burun akması yolu ile vücudumuzdan atılırlar. Bu yolla bedeni terk edemeyen virüsler, viremi dediğimiz genel bedene dağılma hali ile domuz gribi tablosunu oluştururlar.
Mevsimsel grip de bağışıklık sisteminin düşmesi ve çeşitli iklimsel değişiklikler ile meydana gelen soğuk algınlığı virüslerinin meydana getirdiği; hapşırma, öksürme ile seyreden nezle hali ve boğaz ağrıları olarak karşımıza çıkar.
Biz hekimler, yaygın halk enfeksiyonlarının yukarıda bahsedilen belirtilerini tarayarak, test ve tahliller yaparak tanı ayrımı yapabiliriz. En ufak hastalık halinde, zaman kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak ve hekim önerilerini birebir uygulamak önemli.
Domuz gribi (A/H1N1) virüsü bulaşıcı mıdır? Domuz gribi en çok nasıl bulaşıyor?
Domuz gribi bulaşıcıdır. En çok solunum yolu, el ve gözlerle bulaşır.
Domuz gribini tedavi eden ilaçlar var mıdır?
Domuz gribi tedavisinde, iki grup ilaç kullanılır. Yeni yakalanan hastalara; antiviral grubu ilaçlar ve ikinci enfeksiyonu olan hastalara, bronşit, sinüzit ve kas ağrıları ile seyreden tablolarda da antibiyotikler tedavide kullanılır.
Domuz gribinden etkilenme açısından baktığımızda risk grupları sizce kimler?
Domuz gribinden etkilenme açısından baktığımızda, bağışıklık sistemi çeşitli hastalıklar nedeniyle (örneğin şeker, akciğer enfeksiyonları vb.) düşmüş bireylerde, yaşlılık, çocukluk çağı ve hamileler gibi gruplar ağır risk taşırlar.
Domuz gribinden korunmak için önerileriniz nelerdir?
1. Kişilerle selamlaşırken tokalaşmaktan, sarılmaktan ve öpüşmekten uzak durun.
2. Elleri sık sık sabunlu suyla yıkayın ve bulunduğunuz meknı sık sık havalandırın.
3. Kalabalık topluluklarda olabildiğince az bulunun. Hapşırıp öksüren kişilere yakın durmayın.
4. Hapşırıp öksürürken ağız ve burnunuzu peçete ile kapatmaya özen gösterin. Peçeteyi kullandıktan sonra bir daha kullanmayın.
5. Ellerin ağız, burun, göz ve yüzle temasını olabildiğince azaltın.
6. Ortak kullanılan malzemeleri (bardak, havlu vb.) kullanmayın.
7. Aşırı yorulmayın. Dinlenmeye zaman ayırın. Vücut direncinizi düşürecek fiziksel aktivitelerden kaçının.
8. Bu süreçte beslenmenizde; özellikle et ve sebze ürünleri tüketmeye ağırlık verin.