Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber
İngilteredeki Cambridge Üniversitesinde yapılan bir araştırmaya göre iyi kolesterolün her zaman insan sağlığı için yararlı olmadığı sonucuna ulaşıldı.
Zeytin yağı, balık ve fındık fıstık tüketiminin iyi kolesterolün oluşumuna katkıda bulunarak kalp krizi geçirme riskini düşürdüğü sanılıyordu. Ancak Cambridge Üniversitesinin son araştırması, haddinden fazla iyi kolesterolün kalp hastalıklarına davetiye çıkardığını ortaya koydu.
Kalp krizi riskini ölçmek için doktorların yaptıkları ilk testlerden biri HDL sayısına bakmaktı. Son araştırma, doktorların bu alışkanlığını değiştirecek nitelikte. Doktor artık kalp krizini önlemek için HDL yüklenmiş ilaçlar yazarken daha dikkatli olacak.
MUTASYON FAKTÖRÜ
Araştırma, SCARB1 adı verilen bir gende oluşan mutasyonun, her bin 700 insandan birinin yüksek seviyede iyi kolestorole sahip olmasını sağladığı bulgusunu ortaya koydu.
Yüksek seviyede iyi kolestorole rağmen bu insanların kalp hastalığı geçirme riskinde yüzde 80 oranında artış gözlendi.
Bu oran sigara içmenin oluşturduğu riskle neredeyse aynı oranda.
Cambridge Üniversitesinin araştırmacılarından Prof. Adam Butterworth, Bu çok önemli bir bulgu çünkü bizler bugüne kadar iyi kolestorolün yüksek seviyede olması ile kalp hastalıkları riskinin düşük oranda olmasını birbirleriyle ilişkili olduğuna inanıyorduk. dedi.
Prof. Butterworth göre, araştırmanın yüksek seviyede iyi kolestorolün kalp rahatsızlığı riskini arttırdığı bulgusuyla sonuçlanması, tıp dünyasının iyi kolestorole olan bakış açısını değiştireceği görüşünü savundu.
YENİ BİR ARAŞTIRMA ALANI DOĞABİLİR
Şimdiye kadar kalp hastalıklarını önlemek için üretilen ilaçlarda yüksek seviyede HDL olduğunu belirten Prof. Butterworth, Bu yöntem yeterince kullanışlı olmayabilir dedi.
ABDde bulunan Pensilvanya Üniversitesinden Dr. Daniel Rader da Nihayetinde bu konuda yeni araştırmalar yapmak isteyebiliriz. HDLin kalp hastalıkları riskini arttırıp arttırmadığını anlamak, tedaviler için yeni alanlar açabilir dedi.