Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2121 kez okundu. | Saglik Haberleri
Haberin Tarihi :   22 Ocak 2016 - 16:42

Kalp krizini neler tetikler?

Büyüt
Küçült
Kalp krizini neler

Ani gelişen her şeyin kalp üzerinde etkili olduğunu dile getiren Akdeniz Üniversitesinden Prof. Dr. Ömer Bayezid, kalp hastalıklarının dünyada birinci ölüm nedeni olduğunu hatırlattı ve özellikle de erişkinlerin en çok kalp hastalığından hayatını kaybettiğine vurgu yaptı.

İKİ ÖNEMLİ ŞEYİ BİLİN

Kalp damar hastalarının spor yaparken bazı noktalara dikkat etmesi gerektiğinin altını çizen Bayezid, bu hastalara özellikle düzenli yürüyüşler yapmalarını öneriyor. Ancak her spordan önce yapmaları gereken noktalar olduğuna dikkat çekiyor:

Mutlaka her spordan önce bilinmesi gereken iki önemli şey vardır. Kalp kasları uygun mu, kontrol ettirmeli. Kalp kapaklarından veya kalp kaslarından dolayı spor yapmasına engel olacak veya spor yapmasında risk getirecek bir şey var mı? Kalp damarları; yani koroner arterler. Kalp damarlarını bilmeden spor yapmaya kalkanlar veya kalp kası zayıf olanlar ani ölümle karşılaşabiliyor. Onun için risk faktörü olan kişiler düzenli kontroller yaptırmalı.

ANİ GELİŞEN HER ŞEY KALP KRİZİNİ TETİKLEYEBİLİR

Bayezid, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koçun kalp krizi sonucu hayatını kaybetmesinin Türkiye için de büyük bir kayıp olduğunu dile getirerek şöyle dedi:

Ani olan her şey kalp krizini tetikler. Birden gelişen vücudun metabolizmasının etkilenmesi, kan şekerinin etkilenmesi, oksijen şartlarının azalması, gribal enfeksiyonlar, kronik hastalıklar başta olmak üzere birçok faktör kalp krizinde rol oynuyor. Enfeksiyonlarda ateşin yükselmesi, kalbin hızlanması, tansiyonun yükselmesi bunların hepsi tetikler. Hızlı kilo vermek de sakıncalı, bu da kalp krizini tetikliyor. Kontrollü olarak doktorun takibinde, kalbin durumunu bilerek kilo vermek gerekiyor. 

Kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Atilla Bitigen de, kalp krizi geçirme riskinin özellikle kış aylarında arttığına vurgu yaparak Kalp krizi özellikle kış aylarında, sabah erken saatlerde ve uyanırken daha sık görülür dedi.

40 YAŞINI GEÇENLER DAHA DİKKATLİ OLMALI

Kalp krizinde genetik faktörün önemli rol oynadığını aktaran Prof. Bitigen, 40 yaş ve üstü kişilerde kalp krizi riskinin her on yılda bir katlanarak arttığını açıkladı.

 Yüksek kolesterol, sigara kullanımı, hipertansiyon, metabolik sendrom, obezite, diyabet, aşırı üzüntü, depresyon ve stresin kalp krizini tetikleyen başlıca faktörler olduğunu kaydeden Bitigen Ailesinde kalp hastalığı olanların ve 40 yaş üstü kişilerin yılda en az bir kez kalp check upı yaptırması şarttır uyarısında bulundu. 


KOLLARA YAYILAN GÖĞÜS AĞRISINA DİKKAT!

Göğüs ağrısı bulunanların dikkatli olmasını öneren Bayezid; göğsün orta noktasına, boyna, çeneye, sol kola veya her iki kola yayılabilen, eforla ortaya çıkan göğüs ağrılarının kalp damar hastalığının habercisi olabildiğini söyledi. 

İş adamı Mustafa Koç, kalp krizi sonucu 55 yaşında hayatını kaybetti.

Nefes darlığı, öksürük, mide bulantısı ve soğuk terleme de kalp krizinin ilk bulguları arasında.

Kalp Damar Cerrahı Prof. Dr. Haşmet Bardakçı da sporun vücut ritmine uygun saatlerde yapılması gerektiğini belirtti ve Sabah saatlerinde spor yapmak tercih edilecekse bunlar hafif sporlar olmalı dedi.

SABAH ERKEN SAATLERDE SPORU ÖNERMİYORUZ

Sabahları çok erken saatlerde spor yapmayı fazla önermediklerini belirten Bardakçı Bunun birkaç sebebi var. Hem eklemler açısından zararlı olabiliyor hem de sabah saatlerinde kandaki hormonal değişiklikler ve pıhtılaşma mekanizmasındaki değişiklikler, kişide potansiyel kalp krizi riski varsa bunları tetikleyebiliyor diye konuştu.

EN İDEAL SAAT HANGİSİ?

Sabah sporlarının vücudu zorlayıcı nitelikte olmaması gerektiğini anlatan Prof. Bardakçı, şunları söyledi: Özellikle sabah 09.00 ile 10.00 arasında, uygun saatlerde ve soğuk olmayan ortamlarda yapılmalı. Burada kişi kendisini dinleyerek vücudunu zorlamadan spor yapmalı, sabah sporları kesinlikle vücudu zorlayıcı olmamalı. Özellikle 45 yaşın üzerindekiler, geçmişinde koroner arter hastalığı bulunanlar, baypas operasyonu geçirmiş olanlar ve stentlilerin daha çok dikkat etmeleri gerekir. Performans için spor yapılıyorsa öğleden sonrayı tercih etmek lazım. 16.00-18.00 saatleri tercih edilmeli ve yemeklerden sonraki iki saat içinde spor yapılmamalı. Sabah sporları daha hafif, öğleden sonra sporları performansa dönük olmalı. En uygun saati kişi kendisi belirlemelidir.

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Oğuzhan Yücel ise soğuk havanın koroner spazmı tetikleyerek kalp krizi riskini artırdığını ifade etti.

İHA-AA





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024