Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber
Türkiyede yaklaşık her 200 kişiden 1i romatoid artrit, her 100 kişiden 1i ise ankilozan spondilit hastası. Romatoid artrit (RA) ve ankilozan spondilit (AS), görüldüğü kişilerde yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyen romatizmal hastalıklar. Eklem deformasyonlarına yol açarak hastaların hareket kabiliyetlerini kaybetmelerine sebep olurlar. Bu durum, hastalarla birlikte hasta yakınlarının da yaşam kalitelerinin azalmasına neden olur. Ülkemizde sayısı milyonlarla ifade edilen romatizma hastası bulunuyor. Pek çok romatizmalı hasta, hastalıklarıyla ilgili soruların yanıtını internet siteleri veya hasta forumlarından bulmaya çalışıyor. Çoğu zaman iyi niyetli paylaşımlar pek çok hastanın tanı ve tedavi aşamasında yanlış adım atmasına, hatta bazen zarar görmesine yol açabiliyor.
YÜZDE 95 KONTROL ALTINA ALINABİLİYOR
Doç. Dr. Cemal Bes, ailevi Akdeniz anemisi (FMF) hastaları için uygulanabilecek en iyi tedavinin, ilacın düzenli olarak kullanılması olduğunu vurguladı. Stres, çeşitli enfeksiyonlar ve menstrual dönemler atağı etkileyebilir ve FMF atakları sıklıkla, yaklaşık 1-2 günde bir ortaya çıkabilir. Ailevi Akdeniz Anemisi (FMF tanısı) koymak için klinik incelemelere başvurulması şarttır. Ülkemiz FMF gen mutasyonu açısından şanssız durumdadır fakat FMF geninin taşınması, kesinlikle FMF hastası olunacağı anlamına gelmez. Ayrıca bu geni taşımayan kişiler de FMF olabilir. FMF hastalarının hayattan kopmalarını gerektirecek bir durum yoktur çünkü hastalar yüzde 95 oranında kontrol altına alınabilir.
KAPLICA ONLAR İÇİN ZARARLI
Ankilozan spondilitin hem erkek hem de kadınlarda, genelde 20-30 yaş arasında görüldüğünü belirten Prof. Dr. Timuçin Kaşifoğlu, bu hastalığın tedavisinde öncelikle iltihabın kontrol altına alınması gerektiğini belirtti. Ankilozan spondilit vakalarının en fazla 3te 1i çok ağırlaşır. Öncelikle iltihabı baskılayıcı ilaçlar verilmelidir. İltihap baskılamadan yapılacak cerrahi işlemler doğru olmayabilir. Ankilozan spondilit vakalarında 10 hastadan 6sı iyi duruma gelir fakat geri kalan hastalarda ilaç tedavisinin devamına gerek olabilir. Erken tanı konulduktan sonra çözümsüz bir hastalık değildir. Halk arasında kaplıcalar yaygın olarak başvurulan tedavi seçeneklerinden biridir ancak sıcak suyla temas bazı hastalarda daha kötü sonuçlara yol açabilir. Kaplıca tedavisi ileri yaş kireçlenmesi olan hastalara önerilebilir fakat iltihaplı romatizma için önermiyoruz. Ayrıca kulaktan dolma şifalı bitkilere de fazla itibar etmemek lazım. Bu bitkiler gelişigüzel kullanıldığında böbrek yetmezliği gibi sorunlara yol açabilir. Ayrıca hastanın kullandığı ilaçlarla tepkimeye girerek yan etkiler yaratabilir.
RAMAZANDA ORUÇ TUTABİLİRLER Mİ?
Prof. Dr. Timuçin Kaşifoğlu ciddi organ tutulumu olan hastaların ramazanda oruç tutmasını önermediğini belirtti. Kronik romatizmal hastalığı olan herkes için psikolojik tedavinin gerekli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Timuçin Kaşifoğlu, tedaviye yardımcı olabilecek diğer yöntemleri şöyle özetledi: Kronik hastalarda antidepresan ilaçlar da tedaviye yardımcı olabilir. Ayrıca hastaların kilolarını kontrol altında tutması çok önemlidir. Özellikle kortizonlu ilaç kullananların tuz ve şeker tüketimine dikkat etmeleri gerekir. Ek olarak hastalarımıza pilates ve yüzme sporlarını önerebilirim. Sadece yüzüp ve pilates yapıp iyi olan hastalarımız var.