Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber
Zaman zaman amfizem veya kronik bronşit gibi başka isimlerle de adlandırılabilen KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) havanın akciğerlere girişini ve akciğerlerden çıkışını sağlayan hava kanallarının kısmen kapanmasına ve sonuçta nefes almanın zorlaşmasına neden olur. KOAH riski taşıyan pek çok insan, daha önce bu hastalığın adını bile duymamıştır. Hatta çoğu vakada yaşadıkları sorunların bir ismi olduğunu bilmezler. KOAH hastalarının çoğu nefes darlığı nedeniyle, daha önce severek yaptıkları bazı faaliyetlerden kaçınmak zorunda kalır.
KOAH belirtileri şunlardır:
¢ Sigara öksürüğü olarak da adlandırılan sürekli öksürük
¢ Daha önceden kolayca yapılan aktiviteler sırasında nefes darlığı çekme
¢ Balgam üretiminde artış
¢ Nefes alamıyormuş gibi hissetme
¢ Derin nefes alamama
¢ Hırıltılı nefes
VAKİT KAYBETMEDEN TEST YAPTIRIN
KOAH riski taşıyan ve öksürük, balgam artışı ve nefes darlığı gibi şikyetleri olan herkes spirometri adı verilen KOAH testini yaptırmalı. Spirometri testi sayesinde KOAH hastalığı, semptomlar ağırlaşmadan önce teşhis edilebilir ve hekimler KOAH hastalığının var olup olmadığını ve varsa hangi derecede olduğunu belirleyebilir. Basit bir nefes testi olan spirometri ile kişinin verebildiği nefes miktarı (nefes hacmi) ve bu nefesi ne kadar hızlı verebildiği (akış) ölçülür. Hekimler spirometri sonuçlarına göre KOAH hastasına en uygun tedavi yöntemini belirler.
EN BÜYÜK NEDENİ SİGARA
KOAH genellikle 40 yaş üstü kişilerde ortaya çıkar ve bunların çoğu ya geçmişte sigara içmiştir ya da halen içmektedir. Hayatında hiç sigara içmeden KOAHa yakalananların oranı 6da 1i geçmez. Sigara, KOAHın en yaygın nedenidir ve KOAH kaynaklı ölümlerin 10da 9undan sigara sorumludur. Akciğerlerdeki hasarın daha da artmasını önlemek için KOAH hastalarının yapacağı en iyi şey, eğer içiyorlarsa sigarayı bırakmalarıdır.
KOAH hastalarının yapması gerekenler:
¢ Sigarayı bırakmak: Akciğerlerdeki hasarın daha da artmasını önlemek için KOAH hastalarının yapacağı en iyi şey, eğer içiyorlarsa sigarayı bırakmalarıdır.
¢ Kirleticilerden uzak durmak: Toz ve yoğun duman gibi, akciğerlere zarar verebilecek diğer etkenlerden uzak durulması ve hava kirliliğinin yüksek olduğu durumlarda evden çıkmamak gerekebilir. Ayrıca sigara dumanı olan yerlerde de bulunulmamalı.
¢ Doktor muayenelerini aksatmamak: Kendinizi iyi hissetseniz bile muayenelerinizi aksatmayın.
¢ Gribe karşı dikkatli olmak: Gribe yakalanmak KOAH hastalarında ciddi sorunlara yol açabileceği için, grip vakalarının arttığı dönemlerde kalabalık yerlerde bulunmaktan kaçının. Her sene grip aşısı olmak da kışı sorunsuz atlatmanıza yardımcı olabilir. Ayrıca zatürre aşısı konusunda da doktorunuza danışabilirsiniz.