Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber
Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi Nöroşirürji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Selçuk Yılmazlar, koku alamamanın grip, nezle gibi rahatsızlıkların yanı sıra bazı ciddi hastalıkların belirtisi olabileceğini söyledi.
Yaş ilerledikçe koku alma duyusunun zayıfladığını dile getiren Yılmazlar, Mesela demans hastalarında yani unutkanlık ya da bunama hastalığı dediğimiz durumda veya Alzheimerın başlangıcında ilk kaybolan şey koku duyusudur. Koku, böyle önemli bir şeydir. İnsanların koku hissedip hissetmemelerine göre bir demans ya da bir unutkanlık, Alzheimer başlangıcı olup olmadığı belli olabiliyor diye konuştu.
Kokunun, hafızanın bileşeni, parçası olması bakımından çok önemli bir duyu olduğuna işaret eden Yılmazlar, Beynin ön bölgesinde yerleşmiş tümörlerde koku duygusu kayıpları söz konusu olabiliyor. Bu koku kaybı, unutkanlık hastalığı veya Alzheimer hastalığının da öncü belirtisi olabilir. Bu durumda mutlaka nörologlardan destek alınmalıdır ifadelerini kullandı.
Yılmazlar, özellikle Alzheimer hastalarının koku duyusunun eksildiğinden yakındığını ve koku alamadıkları için rahatsızlık hissettiklerini bildirdi.
Burun deliklerini muayene ederek koku alınmamasının nedenini belirlemeye çalıştıklarını anlatan Yılmazlar, Bu, grip kökenli bir şey olabileceği gibi daha da ağır sonuçlara yol açacak tümör gibi bir hastalık da olabilir. Beynimizin orta kısmında yer alan bütün hormonal sistemi kontrol eden bir bölge var. Burası hipofiz bezidir. Burada hipofiz bezi tümörleri ortaya çıkabiliyor. Koku alma duyusunun kaybolması bu nedenle oluşabilir dedi.
Yılmazlar, koku duyusunun iyice azalması ya da yitirilmesi durumunda mutlaka doktora başvurulması, konuyla ilgili testlerin yaptırılması gerektiğini vurguladı.
AA