Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber
Kuru göz hastalığının korneanın ıslanmamasına bağlı olduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Ayhan Önal Gözyaşı bezinin çalışmamasına bağlı olarak haberimiz olmadan gözlerimizin içini ıslatan gözyaşı miktarının azlığını kuru göz sendromu olarak geçer.
Sebeplerine baktığımızda sigara kullanımından tutun da yoğun bilgisayar kullanımına ve kuru hava gibi çevresel birçok nedenleri bulunmaktadır. Hatta belli yaştan sonra menopoza girmiş hastalarımız veya göz tansiyonuna maruz kalmış hastalarımızın kullandığı ilaçlar dahi kuru göz hastalığına sebep olabilir.
KLİMALI VE BİLGİSAYARLI ORTAMLARA DİKKAT!
Sürekli klimaya maruz kalan ve bilgisayar karşısında çalışanlarında dikkat etmesi gerektiğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Önal Göze sıcak veya soğuk havanın sürekli üflenmesi gözyaşının hızlı buharlaşmasına sebep olur. Yine ekrana dikkatlice bakılması göz kırmalarının azalmasına neden olur. Normalde dakikada 16 veya 17 defa kırpma refleksi devreye girer. Bu kırpma refleksi 10un altına düşerse korneanın yeterince ıslanmaması gibi bir durum ortaya çıkartır.
Kuru göz hastalığının kalıcı kör olma riskini taşıdığını da belirten Yrd. Doç. Dr. Önal Korneanın sürekli ıslak kalması lazım ki görevini yapabilsin. Kuru göz durumunda korneanım kuru kalmasına bağlı olarak korneada birtakım delinmeler, şeffaflığını kaybetmesi gibi durumlara maruz kalınıyor. Bu da kalıcı körlük riski yaratıyor.
KORUNMAK İÇİN NE YAPMALI?
Kuru göz hastalığının tedavisi ve korunma yöntemleriyle ilgili de bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Önal Hastalığı ortaya çıkanlarda suni gözyaşı hastalığın ağırlığına göre uygulanır. Gözyaşı eksikliği riski yaşayanlar ise iki saatte bir yüzünü yıkayabilir. Gözlerimizi saat başı 6 metrenin ötesine birkaç dakika bakarak dinlendirebilir. Gözlerimizi birkaç dakika uyur gibi kapatabiliriz. Uzun süre ekrana bakanlar belirli aralıklarla 5-10 saniyeliğine gözlerini sıkıca kapatarak kısmalıdırlar. Bu şekilde göz kuruluğu hastalığından korunabilirler dedi.
İHA