Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber
Günümüzde birçok kişinin yaşam kalitesini düşüren ve şiddetli baş ağrısına neden olan miğrenin milattan önceki yıllarda da çaresinin arandığını biliyor musunuz? Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aslan Tekataş, milattan önceki yıllara ait değişik çizimler birleştirildiğinde, o dönemde de migren tedavisi yapıldığının görüldüğünü belirterek bu hastalığın geçmiş yıllarda birçok kişiyi etkilediğini söyledi.
KAFANIN İÇİNE CİN GİRDİĞİ SANILIYOR
İnsanlığın, varoluşundan itibaren baş ağrısından muzdarip olduğunu dile getiren Doç. Dr. Tekataş Milattan önce 7000 yılından kalan kafataslarında, bir cihazla kafatasının delinmesi ve trepanasyon (baş deliği ameliyatı) denen bir işlemin bulguları mevcuttur. Bu işlemin, o dönemde kafanın içine bir cin girmesi ve bu cinin oradan çıkarılması inancıyla yapıldığı sanılıyor. Döneme ait değişik değişik çizimler var. Bu çizimler birleştirildiğinde migren tedavisi yapıldığını biliyoruz.
MİGREN SIK GÖRÜLÜYOR
Kadınların yüzde 95inin, erkeklerin de yüzde 90ının yılda bir kez baş ağrısıyla karşı karşıya kaldığına işaret eden Doç Dr. Tekataş, toplumda en sık görülen baş ağrısının gerilim tipi ve migren olduğunu vurguladı.
Uluslararası Baş Ağrısı Derneğinin baş ağrılarını 14 ana grup ve yüzlerce alt grup olarak sınıflandırdığını belirten Doç. Dr. Tekataş, Bunlar migren, gerilim tipi ve küme baş ağrılarıdır. Sekonder baş ağrıları ise yüzde 10 oranında görülen, nedeni belli bir hastalığa bağlı olarak beyin damar hastalıkları, sinir sistemi hastalıkları, beyin tümörleri, göz hastalıkları, sinüzit, menenjit gibi hastalıkların seyri sırasında çıkan ağrılardır dedi.
AA