Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber
Araştırma şirketi BAREM, global ortağı WIN/ Gallup International ile birlikte tüm dünyada el yıkama alışkanlıklarını araştırdı.
Ellerin her santimetre karesinde 4-6 bin zararlı mikroorganizmanın bulunduğuna dikkat çeken uzmanlar el temizliği konusunda vatandaşları sıklıkla uyarıyor.
Dünya Sağlık Örgütünün 2013 rakamlarına göre; dünyada su, temizlik ve hijyen konularından kaynaklı hastalıklar nedeniyle her yıl 440 milyon okul günü kaybediliyor. Sadece sabunla el yıkanmasıyla her yıl 650 bin hayatın kurtarılabileceği tahmin ediliyor. El temizliği ile grip, ishal gibi toplumda yaygın bulaşıcı hastalıkların önüne geçiliyor.
TÜRKİYEDE EL YIKAMA ALIŞKANLIĞI YÜKSEK
Dünyada 2014 yılı sonunda başlayan ve 64 ülkede 62 bin kişiyle görüşülerek gerçekleştirilen araştırmanın Türkiyede de yapıldı.
Araştırma kapsamında Türkiyedeki 1000 katılımcıya Tuvalete gittikten sonra ellerimi sabunla yıkamak otomatik olarak yaptığım bir şey ifadesine ne kadar katıldıkları soruldu, yanıt verenlerin yüzde 94ü katılıyorum, yüzde 4ü kısmen katılıyorum cevabı verdi.
Bu alışkanlığa erkekler ve kadınlar benzer oranlarda sahipken tuvalet sonrası el yıkama konusunda bilinçlenmeye en çok ihtiyacı olan grubun öğrenciler olduğu görünüyor.
Dünyada tuvalet sonrası temizlik kültürü el yıkama oranlarını etkiliyor
Dünya genelinde görüşülen kişilerin yüzde 65i ellerini su ve sabunla yıkamanın otomatik olarak yaptıklarını bir şey olduğuna katılırken yüde 26sı bir dereceye kadar katıldığını, yüzde 8i ise katılmadığını söyledi.
ÇİNLİLER VE JAPONLAR DİKKAT ETMİYOR
Dünyada tuvalet sonrası su ve sabunla el yıkama alışkanlığı en yüksek olduğu ülke Suudi Arabistan (yüzde 97), en düşük olduğu ülkeler de Çin (yüzde 23) ve Japonya (yüzde 30).
Avrupada bu anlamda en yüksek oran Türkiyeden sonra Yunanlılar (yüzde 85) ve en düşük oran ise Hollandalılar (yüzde 50) arasında görünüyor.