Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), sağlık hizmetine erişimin artmasıyla birlikte bir yılda tüketilen iki milyar kutu ilaca yaklaşık 18 milyar lira ödedi.
Türkiyede, fiyat açısından en yüksek geri ödeme yapılan ilaçlar içinde ilk iki sırayı nadir görülen hastalıkların tedavisinde kullanılan yetim ilaçlar ve doğuştan gelen metabolik hastalıklarla ilgili ilaçlar aldı. Bunları onkoloji ve merkezi sinir sistemi (MS) hastalıkları tedavisinde kullanılan ilaçlar takip etti.
Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Başkanı Osman Nacar, sağlık hizmetine erişiminin Sağlıkta Dönüşüm Programı ile birlikte hızlandığını belirtti.
Sağlık merkezlerine, hastanelere, ilaca, tarama ve tanıda kullanılan yüksek teknolojik cihazlara erişimle birlikte, hizmetten faydalanan kişi sayısının da arttığını ifade eden Nacar, bu çerçevede ilaç tüketiminin de doğru orantılı olarak yükseldiğini bildirdi. Nacar, Türkiyede yapılan muayeneye eşdeğer olarak kullanılan ilaçlar kutu bazında artma eğilimi göstermektedir. Son verilere göre, bir yılda yaklaşık 2 milyar 182 bin kutu ilaç tüketimi oldu. Bu 2014 yılında iki milyar 33 milyondu diye konuştu.
Nacar, söz konusu artışın, tespit edilen değişkenlere uygun bir oran olduğunu vurgulayarak, Tüm ilaçların satışını gösteren IMS verilerine göre, geçen yıl ilaç kutu adedi olarak tüketilen yaklaşık iki milyar ilaç için ilaç firmalarına 18 milyar lira civarında bir para ödenmiştir dedi.
İLAÇ İLE İLGİLİ CİDDİ PROJELERİMİZ VAR
Nacar, Türkiye, tükettiğinin kutu bazında yüzde 73ünü üreten; değer bazında da yüzde 42sini üreten bir ülke durumunda. Üretici gücümüzü her geçen gün artırmayla ilgili çok ciddi projelerimiz var. Bunlar üst politika, eylem ve kalkınma planlarında, ilgili bakanlıkların strateji belgelerinde yer alıyor. 2023te ilaçta değer bazında kendi tükettiğinin yüzde 60ını, tıbbi cihazda da yüzde 30unu üreten ülke olmayı hedefliyoruz şeklinde konuştu.
AA