Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber
Geçmişte sokaklarda oynayan, kolay sosyalleşebilen çocuklar ne yazık ki artık gitgide daha farklı olmaya başladı.
Klinik Psikolog Gülşah Sam Orhan, ilerleyen teknolojinin hem yetişkinlerin hem de çocukların psikolojilerinde birtakım farklılıkları ortaya çıkardığını ifade etti. Orhan Yapılan araştırmalar bu kuşağın farkındalığının, geçmiş kuşaklara oranla daha fazla daha yol gösterici ve daha gelişmiş yeteneklere sahip olduğunu doğruluyor. Bu farkındalık seviyesinde doğan günümüz çocuklarıyla iletişim halinde olan pek çok kişi, çocukların daha neşesiz, donuk hatta tatminsiz olduklarına işaret ediyor dedi.
SEBEBİ SİZ OLABİLİRSİNİZ
Çocuklardaki bu değişimin bazı sebepleri olduğuna işaret eden Orhan, özellikle yetişkinleri dahi esir alan teknolojinin çocuklar üstünde çok ciddi etkileri olduğunun altını çizerek şunları söyledi:
Eskiden aileler bebeklerinin el çırpmasına, değişik sözcükler çıkarmasına, oyunlar oynamasına sevinir ve bununla övünürdü. Artık teknolojideki başarılarıyla gururlanır oldular. Bunun yanında aileler hareketli olarak düşündükleri çocuklarını doktora götürerek DEHB (Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Sendromu) teşhisiyle yatıştırıcı ilaçlar kullanılmasına neden oluyorlar. İlaçlarla düzeltildiği düşünülen dikkat dağınıklığı esasında algı bozulmalarına yol açarak donuk, ilgisiz bir nesil oluşmasına sebep oluyor. Bunun yanında tüm gün iş yerinde olduğu için çocuğuyla ilgilenemeyen aileler, vicdani baskıyı maddi destekle kapatmak isteyerek çocuğun istediği her şeyi alma yoluna gidiyor. Ayrıca artık aileler çocuklarının yeteneklerine göre değil kendi isteklerine göre çocukları gerekli gereksiz kurslara kayıt ettiriyor. Oysa her çocuğun gelişimine pozitif etki edecek alan başkadır. Örneğin müziğe ilgi ve yeteneği olan bir çocuk spora yönlendirildiğinde gerekli başarıyı elde edemeyeceği gibi aynı zamanda, yaşadığı başarısızlık neticesinde özgüven eksikliği yaşayacak diye konuştu.
PROJE ÇOCUK YETİŞTİRMEKTEN VAZGEÇİN
Çocukların neşesiz ve odaklanamama sorununun önüne geçmek için işin ailelere düştüğünü vurgulayan Orhan, anne babaların farkındalığı son derece artmış çocuklarını en az 6 yaşına kadar standart oyunlarla tanıştırarak teknolojik cihazlardan uzak tutmaları gerektiğini ifade etti. Hareket fazlalığı olan çocukların enerjilerini doğada boşaltmasını sağlamaların, ilaç kullanımından mümkün oldukça kaçınmalarını öneren Orhan Tatminsiz çocuklar yetiştirmemek adına çocuğa yokluk bilinci aşılanmalı. Ayrıca proje çocuk yetiştirmekten kaçınılarak çocuğun yetenek gözlemi çok iyi yapılmalı. Gerekirse aileler çocuklarının doğru yönde gelişebilmesi için öğrenci koçlarından yardım almalılar ifadelerini kullandı.