Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber
Yaz aylarıyla birlikte havuza, denize ve göllere girme oranları da artıyor. Suda boğulan kişileri kurtarmak içinse belli ilk yardım kurallarının bilinmesi gerekiyor. Yanlış ve bilinçsiz yapılan uygulamalar boğulan kişinin hayatını kaybetmesine neden olabiliyor. Suda boğulmalarda ilk müdahalenin hayati önem taşıdığını dile getiren İlk Yardım Eğitmeni Dr. Saffet Ertaş, konuyla ilgili şu bilgileri verdi:
BİTKİSEL HAYATA SOKABİLİRSİNİZ
Boğulma vakalarında temel yaşam desteği sağlanması gerekmektedir. Temel yaşam desteğinden kastımız, kalp masajı ve yapay solunumdur. Kurtarılan kişinin midesinde su olabileceği düşüncesiyle ters çevrilmesi ise yanlış bir harekettir. Kişiyi çevireyim, akciğerindeki suyu boşaltayım, midesindeki suyu boşaltayım bunların bir anlamı yok çünkü solunum durduktan sonra 5 dakika içinde beyin ölümü başlıyor, 10 dakikayı geçtikten sonra beyin ölüyor. Artık o kişiyi siz canlandırsanız da bitkisel yaşamda demektir.
İLK UYGULAMA KALP MASAJI
Solunumu, dolayısıyla kalbi durmuş kişilerde yapılacak ilk uygulama kalp masajı ve yapay solunumdur. Suda boğulmalarda nefesle diğerlerinde masajla başlanıyor. Bebek ve çocuklarda da nefesle başlanıyor. Yetişkinlerde kalp masajıyla temel yaşam desteğine başlanıyor ve sağlıkçılar gelene kadar ya da solunumu dönene kadar devam edilmesi gerekir.
ÖNCE KENDİ GÜVENLİĞİNİZ
Müdahalede bulunan kişi de kendi güvenliğini düşünerek hareket etmelidir. Öncelikle kendisinin de ilk yardımlık duruma gelmemesi için olay yerinin güvenliğinden emin olması gerekiyor. Yardım yapacağız diye kendi hayatımızı riske atmıyoruz. Önce kendi güvenliğimiz, sonra hastanın ya da yaralının güvenliğini sağlıyoruz.
AA