Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 1966 kez okundu. | Saglik Haberleri
Haberin Tarihi :   12 Ağustos 2015 - 22:28

Tenimizdeki düşman: Güneş yanıkları

Büyüt
Küçült
Tenimizdeki düşman: Güneş

Güneşe uzun süre ve sık maruz kalmak uzun yıllar içerisinde ortaya çıkan geç dönem sağlık sorunlarına neden oluyor.

Uzun süre güneşe ya da solaryum benzeri ultraviyole kaynaklarına maruz kalındığında bu ışınların deri hücrelerinin kromozomlar üzerinde tahrip edici etkisi olduğunu belirten Özel Kadıoğlu Hastanesi Plastik ve Estetik Cerrahi Uzmanı Baki Çokneşeli Güneşin bize kazandırdığı sağlıklı bronz ten sonbahar gelip de ortadan kalktığında ultraviyolenin de etkisinin geçtiğini düşünürüz. Oysaki ultraviyolenin hücrelerde oluşturduğu hasar kalıcı ve birikicidir. Yani bir yıl, üç yıl ya da on yıl sonra alacağınız ultraviyolenin hasarı şu an hücrelerinizde oluşmuş olan hasarın üzerine eklenecektir. Bu hasar bir süre sonra deri lekelenmelerine, deri hücrelerinde dejenerasyonlara ve hatta deri kanserlerine neden olabilir. Bu nedenle birçok ülkede 18 yaşından küçüklerin solaryumdan yararlanması yasalarla engellenmiştir dedi.



Op. Dr. Baki Çokneşeli en sık karşılaşılan diğer sorunların ise, uzun süreli bilinçsiz güneşlenmelerde birinci derece deri yanıkları ve sıcak çarpmaları olduğunu söyledi. 

Deri yanıklarının özellikle beyaz-ince tenli insanlarda ve derilerinin inceliği nedeni ile çocuklarda kolaylıkla ortaya çıktığını vurgulayan Çokneşeli, tatile çıkacaklara önerilerde bulundu:

€¢    Yanıkların engellenmesi için en uygun güneşe çıkma saatleri 10.00 öncesi veya 14.00 den sonrasıdır. Eğer bu saatler arsında çıkmanız gerekiyorsa mutlaka ince bir gömlekle veya tişörtle bedeninizi, yüksek koruma faktörlü güneş koruyucu ile yüzünüzü, özellikle de burun ve kulaklarınızı korunmalısınız. Tüm bunlara dikkat edilmez ve yanık oluşursa yanan bölgelere soğuk kompresler ve nemlendirici soğutucu özellikli pomadlar uygulanmalıdır.

€¢    Sıcak çarpması ile karşılaştığınızda istirahat edin. Kaybedilen sıvının geri alınımı için su için, eğer şuur bulanıklığı var ise hastayı en yakın hastaneye götürün.





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024