Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın Latin Amerika turuyla gündeme gelen Kübanın sağlık potansiyeli, Türkiyenin hekim açığını kapatmak için kullanılacak.
KÜBANIN İNŞAATINI BİZ YAPALIM KARŞILIĞINDA DOKTOR ALALIM
Akşamdan Özgül Öztürkün haberine göre, inşaat sektöründe rüştünü ispatlayan Türkiyenin Kübanın tarihi yapılarını restore edip karşılığında hekim ithalatı yapacağı bir barter modeli üzerinde konuşuluyor.
CERRAHİ AÇIĞI KAPATABİLİR
Türkiyede 130 bin doktorun görev yaptığını ancak OECD ortalamalarına göre bu rakamın 250 bine ulaşması gerektiğine dikkat çeken Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Başkanı Reşat Bahat, hekimleriyle ünlü Kübadan bu konuda destek alınabileceğini söyledi.
Özellikle cerrahi alanında Kübanın ciddi potansiyele sahip olduğunu ifade eden Bahat, Türkiyede hekim açığı var ama sağlık hizmetini insan üstü şartlarda çalışarak açığı gideriyoruz. Hekim arkadaşlarımızda ve sağlık çalışanlarında yorgunluk var bu yorgunluk emeğinin karşılığını yeterince alamamakla ilgili. Yurtdışından hekim getirilmesi yükü hafifletecektir, ama emeği ucuzlatma projesi değil açığı karşılama olmalıdır dedi.
TARİHİ BİNALARINI ONARIRIZ
Kübanın sağlık alanında dünyanın en ileri ülkelerden olduğunu ancak Amerikan ambargosu nedeniyle bu özelliğinin ortaya çıkmadığını belirten DEİK Orta Amerika ve Karayipler İş Konseyi Başkanı Aykut Eken, Bundan 20 sene önce Kübalı uzmanlar Türkiyeye gelip ortak bir ilaç tesisi kurmak için araştırmalar yaptılar. O dönem bir neticeye varılamadı. İlaç konusunda da çok iyiler. Dünyada ilk kolesterol ilacını onlar çıkardılar. Ama yine ambargo olduğu için kimse bunları bilmez diye konuştu.
ÇİVİLERİ BİLE YOK
Erdoğanın Latin Amerika açılımını bu anlamda son derece olumlu bulduğunu dile getiren Eken şunları kaydetti: Latin Amerika ülkeleri ciddi ticari potansiyele sahip. Örneğin Türkiye Kübanın sağlık potansiyelinden faydalanabilir. Bizim hekim açığımız onlarla kapatılabilir. Karşılığında biz de onların tarihi binalarını onarabiliriz. Kübada devasa tarihi binalar var ciddi restorasyona ihtiyaç duyan. Ama boyaları ve ya çivileri bile yok. Türk inşaat sektörü bu binaları yenileyebilir.
SAĞLIK TURİZMİNE KATKI
Reşat Bahat 2023 yılında sağlık turizminden 20 milyar dolar gelir elde etmeyi planlayan Türkiyenin yabancı doktorlardan bu anlamda faydalanabileceğine dikkat çekerek şunları kaydetti: Hastayla doğrudan temasın olmadığı pataloji, biyokimya gibi bölümlerde dil sorunu yaşanmasa da diğer alanlarda sorun yaşanır. Bu nedenle Kübadan getirilmesi planlanan hekimlerin sağlık turizmi kapsamında Türkiyeye gelen hastalar için değerlendirilmesi sağlanabilir.
DOKTORLARIYLA YILDA 8 MİLYAR DOLAR KAZANIYOR
Bugün yaklaşık 60 bin Kübalı doktor yurtdışında hizmet ediyor. En fazla Kübalı doktor 30 binle Venezuelada. Maduro bunun karşılığında Kübaya günde 92 bin varil petrol gönderiyor.
Bugün sağlık alanında dünyanın en önde gelen ülkelerinden biri olan Kübanın en önemli ihracat kalemlerinden biri de doktor ihracatı. Öyle ki ülke, yurtdışına gönderdiği doktor başına, bu doktorları misafir eden ülkelerden belirli bir ücret alıyor. Bu ücretin bir kısmı doktorlara maaş olarak ödenirken, bir kısmı ise ülke hazinesi aktarılıyor. Rakamsa oldukça büyük. 2014 verilerine göre Kübanın yurtdışına gönderdiği doktorların hazineye katkısı 8 milyar doları bulmuş durumda. Kübanın en çok doktor gönderdiği ülkelerin başında ise Venezuela geliyor. Castro hükümetinin Latin Amerikalı komşusuyla ilginç bir anlaşması bulunuyor. Buna göre Venezuela Kübaya günde 92 bin varil petrol gönderiyor.
DOKTOR NE KAZANIYOR?
Küba da bunun karşılığında yaklaşık 30 bin doktorunu Venezuelada istihdam ediyor. Bu ülkenin ardından Kübalı doktorların en fazla bulunduğu ülke Brezilya. Son verilere göre yaklaşık 7.400 doktorun Brezilyada bulunduğu ifade ediliyor. Kübanın bu alanda büyük prestij kazanması ülke açısından oldukça önemli. Fakat birçok örnek, Kübanın aslında bu doktorları bir anlamda sömürdüğünü gösteriyor. Doktorların büyük kısmı da fırsatını bulduklarında Kübaya dönmektense göreve gittikleri ülkelere kaçmayı tercih ediyorlar. Mesela, Brezilya, Kübalı doktorlar için yaklaşık 4.300 dolar öderken, doktorların eline geçen para ise bunun sadece 1.000 doları...
TİCARET HACMİMİZ 28 MİLYON DOLAR
Türkiye ve Kübanın yıllık ortalama dış ticaret hacmi 28 milyon dolar. Bunun yarısı ithalat kalan yarısı ise ihracattan oluşuyor. Türkiyenin 2013 yılında Kübaya ihraç ettiği ürünlerin yüzde 19,5ni demir/ alaşımsız çelikten profil, % 10,3nü eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar, yüzde 9,4nü mayalar oluşturuyor. Demir çelik teller, demir çelik inşaat ve aksamı, demir çelik filmaşin, dozerler, greyder, demir çelik yassı mamuller, demir çelik çubuklar, otomobil, steyşın vagonlar, sabunlar ihracatta diğer önemli ürünler.