Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde (KKTC) düzenlenen 3. Hematolojik Onkoloji ve Kemik İliği Transplantasyon Sempozyumunda kan ve kemik iliği kanserlerinin tedavisindeki gelişmeler masaya yatırıldı.
Sempozyum kapsamında gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Hematolojik Onkoloji Derneği Kurucu Başkanı ve Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fevzi Altuntaş, Türkiyenin kemik iliği nakillerinde dünyada Şampiyonlar Liginde olduğunu belirtti.
Ülkede yılda 3 bin 600 kemik iliği nakli yapıldığını bildiren Prof. Dr. Altuntaş Türkiye artık bu alanda gelişmiş ülkelerin düzeyinde, üst gruptayız. Bu Türkiye açısından gurur verici bir tablo dedi.
DÜNYAYA AÇILIYOR
Ailesinde vericisi olmayan hastalar için oluşturulan TÜRKÖK projesinde önemli gelişme kaydedildiğini vurgulayan Altıntaş, şu değerlendirmelerde bulundu: Geçmişte akraba dışı verici aradığımız hastalar 6-7 ay beklemek zorunda kalıyordu. TÜRKÖK sayesinde bu süre yarı yarıya azaldı. TÜRKÖKe her platformda sahip çıkmak hepimizin görevi. Buna sadece Türk Kızılayının veya Sağlık Bakanlığının projesi diye bakmamak lazım. TÜRKÖK ile yaklaşık 9 aylık süreçte donör bulunması konusunda yüzde 23 oranında başarı elde edildi. Bu büyük bir oran. TÜRKÖKte benzer genetik yapıya sahip vericilerin kayıtlı bulunması büyük bir avantaj. Bu sayede Orta Asya Türk Cumhuriyetlerine de yardımcı olabiliriz. Ayrıca TÜRKÖK dünyaya açılıyor. Uluslararası verici bankalarıyla akreditasyon süreci sağlanmak üzere. Dünya genelinde verici bankalarını 26 milyon donör kayıtlı. Bu bankalarla doğrudan irtibata geçilerek Türkiyede vericisi bulunmayan hastalar için yurt dışından tarama yapılabilecek.
Bugüne kadar TÜRKÖKe 115 bin verici kaydedildiğini, hedefin 250 bin olduğunu anlatan Prof.Dr. Altuntaş Buradan kemik iliği nakli olması gereken hastalar için 330 uyumlu donör bulundu. Bu yeterli değil. Oran yüzde 60-70lere çıkmalı. Hl çekingenlik var diye konuştu.
AB İLE AYNI SEVİYEDEYİZ
Hematolojik Onkoloji Derneği Kurucu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Seçkin Çağırgan da kök hücre naklinde ülkenin Avrupa Birliği ve OECD ülkeleri ile aynı seviyede bulunduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: Hastalarımızın tedavisinde süreç ve yüksek maliyetler çok önemli. Türk bilim insanlarının büyük başarısı olan ulusal doku bankamız TÜRKÖK, kök hücre naklinde maliyeti 7 kat, süreci ise yarı yarıya düşürmeyi başardı. Uluslararası doku bankalarından yararlanma maliyeti ortalama 35 bin euro ve süreç ortalama 6-8 ay iken TÜRKÖK ile Türkiyeden hastaların doku bulma maliyeti 5 bin euro süreci ise ortalama 3 aya indi. Artık Türkiyeden hiç kimse ilik nakli olmak için yurt dışına gönderilmiyor.
AA