Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber
Düz olması gereken omurganın yana doğru eğrilmesi Skolyoz olarak tanımlanıyor. Her 100 çocuktan 3ünde ortaya çıkan skolyozun erken teşhis ve tedavisi için 9 yaşından 16 yaşına kadar, her 6 ayda bir düzenli olarak kontrol edilmesi gerekiyor. Henüz küçük yaşlarda görülen skolyoz, genellikle doğumsal problemlere bağlı oluyor ve hızlı ilerliyor. Küçük yaş skolyozu tedavi edilmezse ilerleyen dönemlerde akciğer ve solunum problemleri, kalp problemleri ve psikolojik sorunlara sebep oluyor.
Skolyozda farkındalığı artırmak ve erken teşhisin önemine dikkat çekmek için her Cuma 16.00-18.00 / her Cumartesi 14.00-16.00 saatleri arasında ücretsiz ön değerlendirme günleri düzenleyen Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Çağatay Öztürk aşağıdaki belirtileri olan herkesi bekliyor.
Çocuk yaşta oluşabilen skolyoz ve benzeri omurga bozuklukları erken yaşta tedaviyle düzeltilebiliyor. Hastalık belirtilerini takip eden ailelerin gecikmeden uzman görüşüne başvurması gerekiyor.
¢ Çocuğunuzun sırtında tüylenme artışı, renk değişimleri ve gamzeler skolyoz belirtisi olabilir. Bu belirtilerle birlikte denge problemleri yaşanıyor ya da çocuğunuz öne eğildiğinde sırt çıkıntıları oluşuyorsa skolyoz olabilir.
¢ Çocuğunuzun omuz hizası birbirine eşit değilse bel ya da kalçalarda yan bir duruş varsa ve bacaklarda gövdeye göre orantısız bir kısalık bulunuyorsa, en kısa zamanda bir uzmana başvurulması gerekiyor.
Yetişkinlerde de fiziksel görünüm ve bel ağrısı ile anlaşılabilen skolyoz, en çok kadınlarda görülüyor. Doç. Dr. Çağatay Öztürk şu durumlarda doktora danışılmasını öneriyor:
¢ Vücut şeklinizi iyi gözlemleyin.
¢ Kronik bel ağrısı skolyoz belirtisi olabilir.
¢ Bel kemiğinde tek taraflı öne doğru çıkıntı, bel çukurlarındaki simetri bozukluğu, vücut dengesinin sağlı ya da sollu kayması, omuzlardaki boy eşitsizliği ve sırtta tek taraflı kemik tümseğiniz varsa doktora başvurun.
Skolyozu ortaya çıkaran etkenler saptanabilir ve doğru tedavi edilir ise skolyoz gerileyebilir. Yanlış ve uygunsuz tedavilerde skolyoz artar ve yapısal hale gelebilir. Yapısal skolyozların tedavisi daha zordur. 40 derecenin üzerindeki eğriliklerde ve büyüme potansiyelinin devam ettiği hastalarda cerrahi tedavisi şarttır.