Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber
Açıkta kendi imkanları dahilinde kesilen büyükbaş veya küçükbaş hayvanlarda hayvanı kesen kişinin verem vakasını tespit etmesinin imkansız olduğunu vurgulayan İlgü Köylerde insanlar hayvan kesimini kendileri gerçekleştirmesin. Hayvanların veteriner hekim kontörlünde kesilmesi lazım. Kesen kişiler, hayvanın verem olup olmadığı anlayamaz, bunu sadece veteriner hekim anlar dedi.
İlgü Hayvanlardan insanlara bulaşabilen bir hastalık. Çok eski bir hastalık. Hayvanlarda tedavi yapılması yasak. Hayvanın eti değerlendirebilir bir hastalık olduğu için şartlı kesim yapılabilir veya imha edilir. Veteriner hekim tarafından incelenmesi yapıldıktan sonra şartlı tüketimine veya imha edilmesine karar verilmektedir. Bütün vücuda yayılmışsa hayvanın imha edilmesine karar verilir ya da kavurma yapılır. Kavurmada etin etkilenmediği kısımlar tespit edilerek yüksek ateşte 3-4 saat pişirmeyle gerçekleşir diye konuştu.
Hayvandan insana solunum ve hayvansal gıdalarla bulaşan bir hastalık olduğuna dikkat çeken İlgü Mezbahada veteriner hekimin ne kadar önemli bir görev yaptığı bir ispatıdır verem hastalığı. Çünkü veremli bir hayvanı bir gün içinde tüketime sunmuş olsak binlerce kişinin veremli eti tüketmesi sonu binlerce kişinin verem olma riskiyle karşı karşıyadır ifadelerine yer verdi.
Kesimi gerçekleşen hayvanda verem tespit edildiğinde işletmede karantina gerçekleştiğini vurgulayan İlgü Tarım İl Müdürlüğünden yetkililer işletmede bazı testler yapmaktadır. İşletmedeki hayvanları bakımını yapan kişilerde dispansere yönlendirilir diye konuştu.
İHA