Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber
Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı öğretim görevlilerinin, borun uzamsal öğrenme, hafızayı pekiştirme ve anksiyete üzerindeki etkisine yönelik çalışmaları olumlu sonuçlandı.
Farmakoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hülya Özdemir, borun öğrenme, hafıza pekiştirme ve endişe giderme özelliklerini test ettiklerini belirtti.
Prof. Özdemir, Boru, borikasit olarak, yemlere kattık ve hayvanlara birkaç hafta boyunca bunları yedirdik. Asıl hedefimiz borun hayvan belleğine olumlu etkisinin olup olmadığını test etmekti. Dolayısıyla bu da uzamsal öğrenme ve hafızayı pekiştirmeyi test etmekti. Sonra çalışma yaptığımız grupları iki teste tabi tuttuk. Birincisi su dolu havuzda yüzdürme testiydi. Bu sistemde sıçanların sudaki platformu bulup oraya çıkma zamanı hesaplandı. Yani öğrenme belleği test edildi. İlk başta uzun süre dolaşan hayvanlar, sonraki günlerde en kısa yoldan platforma ulaştı dedi.
ENDİŞE VE KORKUYU AZALTIYOR
Uyguladıkları testlerle borun endişe ve korku oranını da azalttığını tespit ettiklerini belirten Özdemir, bor alan deneklerin kapalı alanda daha çok kalabildiğini ifade etti.
Özdemir, Bunu da tezimizde vurguladık. Tezimiz, bundan sonraki çalışmalara da ışık tutacak dedi.
BOR VÜCUDA NASIL ALINIR?
Borun hafıza ve uzamsal öğrenmeye katkısının, insanlar üzerinde de denenebileceğine dikkati çeken Özdemir, Bu içinde bor minerali bulunan turunçgiller, badem, ceviz gibi kuru yemişlerle denenebilir. Ayrıca bor ilaç olarak yiyeceklere katılarak da tüketilebilir. Bundan sonra daha ileri testlere ihtiyaç var. Hayvanlarda denenen dozların insanlarda da denenmesi gerekiyor. O da ayrı bir çalışmanın konusu olur. Bor 2 yaşına kadar olan çocukların gelişimini olumlu etkiliyor ve belleklerini güçlendiriyor. Günümüzde yaygın olan, Alzheimer ve unutkanlık yapan benzeri hastalıkların önlenmesinde de insanların bor mineraline ihtiyaç duyduğunu tespit ettik diye konuştu.