Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber
Adalet Bakanlığı, HDP Eş Genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile milletvekilleri Selma Irmak, Sırrı Süreyya Önder ve Ertuğrul Kürkcü hakkında dokunulmazlıkların kaldırılması istemiyle hazırlanan fezlekeyi, TBMMye gönderilmek üzere Başbakanlıka sundu.
Kayapınar Spor Salonunda iki gün süren Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Olağanüstü Genel Kurulunda sözde öz yönetim ilanına ilişkin yaptıkları konuşma nedeniyle Demirtaş, Yüksekdağ, Irmak, Önder ve Kürkcü hakkında Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanarak Adalet Bakanlığına ulaştırılan fezleke, Bakanlıkça TBMMye gönderilmek üzere Başbakanlıka sunuldu.
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, 26 Aralık 2015te Kayapınar Spor Salonunda iki gün süren Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Olağanüstü Genel Kurulunda sözde öz yönetim ilanına ilişkin yaptıkları konuşma nedeniyle Demirtaş, Yüksekdağ, Irmak, Önder ve Kürkcü hakkında soruşturma başlatmıştı.
O İSİMLER HAKKINDAKİ SUÇLAMALAR
Soruşturma kapsamında, Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek ve Silahlı terör örgütüne üye olmak suçlamasıyla Eş Genel başkanlar Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ, Hakkari Milletvekili Selma Irmak, Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ve İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkcü hakkında fezleke hazırlayan başsavcılık, şüphelilerin, üzerlerine atılı suçların yasal unsurlarının oluştuğu gerekçesiyle Anayasanın 83. maddesine istinaden, dokunulmazlıklarının kaldırılması talebinde bulunmuştu. Fezleke, Adalet Bakanlığına gönderilmişti.
ERDOĞANIN ÇIKIŞI SONRASI BAHÇELİ DE DESTEK VERECEĞİNİ AÇIKLAMIŞTI
Son dönemde özellikle Selahattin Demirtaşın çağrıları sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğanın fezlekelerin gündeme alınabileceğine yönelik sözlerine MHP lideri Bahçeli de destek vermiş ve HDPlilerin fezlekeleri bekletilmemeli demişti.
Peki, dokunulmazlıkların kaldırılması süreci nasıl işliyor?
İşte adım adım o süreç:
DOKUNULMAZLIKLAR NASIL KALDIRILIR?
* Fezleke, Adalet Bakanlığı tarafından Başbakanlıka gönderilir. Ardından fezleke Başbakanlık üzerinden Meclise gelir.
*İlk olarak TBMM Anayasa Adalet Karma Komisyonunda görüşülür.
*Komisyon fezlekesi görüşülen vekilin dokunulmazlığının kaldırılması yönünde bir kanaate varırsa bunu Genel Kurula gönderir.
MECLİS GENEL KURULUNDAKİ SÜREÇ
*Yasama dokunulmazlığının kaldırılması için toplantıya katılanların salt çoğunluğu yeterlidir.
Eğer milletvekilinin dokunulmazlığı kaldırılırsa; dosya Başsavcılığa geri gönderilir. Savcılık soruşturmasına devam eder. Bu süreçte dokunulmazlığı kaldırılan milletvekili, vekillik görevine devam eder.
Eğer milletvekilinin dokunulmazlığı kaldırılmazsa;
* Soruşturma dosyası savcılıkta kalır. Milletvekilinin vekillik süresi bittikten sonra soruşturmaya devam edilir.