Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber
Başbakan Ahmet Davutoğlu ile bugün Türkiye ziyaretine başlayan Avustralya Başbakanı Tony Abbott ortak basın toplantısı düzenledi. ABD ve Avrupa ülkelerinin ‘soykırım ifadesini kullanmasına dair sorulan bir soruya Davutoğlu, Avustralya ile Türkiye bayraklarını göstererek yanıt verdi. Başbakan, “Bu basın toplantısı Ermenistana ders olsun. Bu bayraklar karşılıklı savaşan iki cephede bulunuyordu. Ancak şimdi yanyana” dedi.Konuk Başbakan ile düzenlenen ortak basın toplantısında 1915 olayları ön plana çıktı. Başbakan Davutoğlu, ABD Başkanı Obamanın ‘soykırım ifadesi kullanmayacağı yönündek haberlerin hatırlatılması üzerine şu değerlendirmelerde bulundu:
2005te çağrıda bulunduk
“Her şeyden önce bu basın toplantısı bile, hem Ermenistana hem de diğer bu konuda karar almaya çalışan üçüncü taraf ülkelere güzel bir ders olmalı. Bakın bu bayraklar karşılıklı savaşan iki cephede bulunuyordu. Bir tepeye dikmeye çalışıyordu. Ama şimdi bu bayraklar yanyana. Savaşanların torunları olarak Tony ile biz yanyanayız. Ermenistanın ve bütün dünyanın, Türkiye ve Ermenistan bayraklarını görmek istiyorlarsa, geçmiş tarihten nefret çıkarmaktansa ders almayı öğrenmeliler. Hepimiz gereken çabayı göstermeliyiz. Son 10 yıldır özellikle, 2005te TBMMde aldığımız kararla Ermenilere tarihi bir fırsat sunduk. Gelin ortak tarih komisyonuyla bütün bu tarihi birlikte ele alalım dedik. Biliyorduk bu provokasyonların yapılacağını. 2009da protokoller imzalandı ama rafa kaldırdılar.”
Obama kullanmayacaktır
Başbakan Davutoğlu bu sene Hrant Dinkin ölüm yıldönümünde hem tazie hem de bir mesaj yayınladığını hatırlaratarak şunları söyledi: “Sayın Papanın açıklaması şanssız bir açıklamadır. Vatikandan da Papanın kendi görüşünü ifade etmediği gibi yorumlar geldi. Avrupa Parlamentosu karar aldı. Biz belgelerimizi açıklayalım çağrısı yaptık. Biz göz mesafesinde herkesle konuşuruz. Ama herhangi bir makam, göz mesafesinin üstüne çıkıp da bize yukardan konuşmaya kalkarsa onun da cevabını veririz. Sayın Obamanın da, kendisiyle bir çok sefer, bu konuları Amerikan tarafıyla konuştuk. Son 8 yıl ABD başkanı olarak kazandığı deneyimler ışığında Türkiyeyi rencide edecek bir açıklamada bulunmayacağını temenni ediyorum.”
DEAŞla ortak mücadele
Davutoğlu, Suriye konusunda Türkiyenin 2 milyon sığınmacıya ev sahipliği yaptığını hatırlattı. DEAŞ ile mücadele devam edeceklerini de vurgulayan Davutoğlu, sınırdan yabancı savaşçı geçişleri için de uluslararası işbirliğinin arttırılması çağrısında bulundu. Avustralya Başbakanı Tony Abbot da bu konuda tek başına Türkiyeye sorumluluk yüklenemeyeceğini belirterek DEAŞ ile mücarele işbirliğinin daha da artırılması gerektiği konusunda hemfikir olduğunu belirtti.
Angela Merkele ‘soykırım telefonu
Alman Die Welt gazetesi Başbakan Ahmet Davutoğlu`nun Almanya Başbakanı Angela Merkel´I telefonla arayıp, “Soykırımı” kelimesinin kullanılmamasını rica ettiğini yazdı.”Türk Başbakanı Ermeni soykırımı konusunda Merkel´e müdahale etti” başlığı ile verilen ve Merkel´in yanıtının yer almadığı haberde, Merkel´in Federal Meclis bildirisinde “Soykırımı” kelimesini kullanılmasını desteklediği yer aldı. Alman Parlamentosunda Cuma günü 1915 Olaylarının 100. yılını anma toplantısı yapılacak. Milletvekilleri, hükümet kanadının konuyla ilgili sunacağı bildiriyi oylayacaklar. Bildiride, “onların kaderi toplu katliamlara, etnik temizliğe, sürgünlere ve hatta 20. yüzyıla korkunç bir şekilde damgasını vuran soykırımlara örnek teşkil etmektedir” ifadesi yer alacak.
Yeni Çankayanın ilk töreni
Başbakanlığa devredilmesinin ardından Çankaya Köşkünde ilk kez resmi tören düzenlendi. Davutoğlu ve Abbott, Büyük Şeref Kapısında basın mensuplarına poz vermesinin ardından Çankaya Köşkünün balkonundan konuk Başbakan Abbotta Çankaya Köşkü yerleşkesi ve Ankara ile ilgili bilgi verdi.