Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Şanlıurfada, Habertürk televizyonunda canlı yayınlanan Şimdi ve Burada adlı programda gençlerin sorularını yanıtladı.
Başbakan Davutoğlu, Talimat, yardım, silah gelmemiş, ordu dağılmış. Daha TBMM kurulmamış. 4-5 Eylül gecesi Kuvayı Milliyenin ilk tohumları burada atıldığında 12 yiğit insan bir araya gelmiş. O güzel insanlar bir işaret fişeği çakmışlar, toplanmışlar, ahdetmişler. Şanlıurfa özgür olana kadar durmak yok demişler. dedi.
ŞANLIURFANIN HİKAYESİ KENDİNİ KURTARAN ŞEHRİN HİKAYESİDİR
Başbakan Davutoğlu, Şimdi bizi şu veya bu kimlikle bölmek isteyenler, Suriyedeki ateşi bize yansıtmak isteyenler var. Gençler, Şanlıurfanın bu hikayesini zihninize gönlünüze yazın. O 12 insanın içinde Türk, Kürt, Arap vardı. Bundan sonra da bunlar hep kardeş olacak diye gönlünüzden yüreğinizden bunu hiç çıkarmayın. şeklinde konuştu.
Davutoğlu, konuşmasında şunları kaydetti:
Yakın tarihimizde Şanlıurfanın bize en büyük armağanı istila ateşine karşı istiklal aşkı. Düşünün bir ülkenin bütün orduları tasfiye edilmiş, ümitler kırılmış, şehirler düşmüş, bazı şehirler bu tablo karşısında ayağa kalkmış ve bu şehir, bu ülke, bu toprak benim demiş. Şanlıurfanın hikayesi kendini kurtaran şehrin hikayesidir.
Bir üniversite öğrencisinin, Gençler olarak sosyal medyayı çok kullanıyoruz ama her olaydan sonra sosyal medya kapatılıyor ülkemizde. Herkes bir yolunu bulup, giriyor. Madem bu çözüm yolu değil neden kapatıyorsunuz şeklindeki sorusu üzerine Davutoğlu, şunları söyledi:
Bir kere şunu ifade etmek isterim ki teknolojinin, iletişim teknolojisinin bu kadar geliştiği bir dönemde, hiçbir şeyin gizli saklı kalması mümkün değil. Engellenmesi de mümkün değil. Ben akademisyen olarak zaten herhangi bir fikrin, herhangi bir kanaatin sadece durdurularak engelleneceği inancında değilim. Fakat belli durumlar olur ki siz de benim yerimde olsanız bazı kararları almak zorunda kalabilirsiniz. O da nedir, düşünün, Ankara Kızılay saldırısı. O gün tüm Türkiye huzurlu bir gün yaşıyordu. Bir pazar günüydü. Kızılayda otobüse binip evine dönmek arzusunda olan, her birinin ailesi, kardeşi, evde bekleyen oğlu, kızı, insanlara karşı bir saldırı yapıldı. Şimdi orada o anda öylesine kötü görüntüler oldu ki şimdi bir an siz kendi babanızın, annenizin Allah muhafaza, bir kardeşinizin böyle bir olayda bedeninin etkilenmiş olduğu bir şekilde olay yerinde olduğunu düşünün ve o anda da bu görüntülerin bir anda bütün sosyal medyada yayıldığını düşünün. Burada bir karar almak zorundasınız.
DÜNYANIN HER YERİNDE TERÖR OLAYI OLDUĞUNDA KONTROLLÜ YASAKLAR GELİR
Dünyanın her yerinde terör olayı olduğunda, bazı kontrollü yasaklar gelir diyen Davutoğlu, şöyle devam etti:
Paris saldırısı sonrasında herhangi bir cenaze gördünüz mü? Yok. Çünkü hemen durdurdular, bütün sanal iletişim kanallarını. Biz de bazen böyle durumlarda bu tedbirleri almak zorunda kalıyoruz. Neden? Bir boyutu, insani boyutu o anda o olaydan etkilenmiş kişilerin öyle veya böyle görüntülerinin o kişinin aile fertlerinin üzerinde olumsuz etki yaratmaması. Bir diğer boyutu teröristlerin emellerine ulaşamaması. Teröristler zaten panik oluşturmak, korku oluşturmak, insanlarda hayata olan bağlılığı yok etmek için bu terör olaylarını yayarlar. Ta ki bizi korkutabilsin, sindirebilsinler diye. Bütün o görüntülerin o an itibarıyla sosyal medyada süratle yayılması ki her şey yapılıyor o anda o teröristlerin amaçlarına ulaşabilmek için araç haline dönüşebiliyor. Onu da engellemek gerekiyor.
ALTERNATİFLERİ DEĞERLENDİRDİK
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Murat Çetinkayanın yeni Merkez Bankası Başkanı olmasını öngören kararnamenin imzaya açılmasına ilişkin soru üzerine Başbakan Davutoğlu, Aylardır Merkez Bankası başkanı nasıl seçilecek, ne olacak diye bekleyenlerin olduğunu hatırlatarak Herhalde onların biraz hevesleri kursağında kalmış. Ama piyasaların bugünkü genel tepkisine baktığınızda da bu sürekliliğin devamı önemli bir istikrar ve güven unsuru olarak görüldü diye konuştu.
Davutoğlu şöyle devam etti:
Bugün al bayrağı gören bir Somalili kendi bayrağı gibi hissediyorsa, al bayrağı gören bir Filistinli Bu beni temsil ediyor diyorsa, al bayrağın altında yaşamak için koşarak Türkiye sınırlarına gelen bir Suriyeli Ah şu bayrağın altına sığınayım diyebiliyorsa, binlerce kilometre ötedeki Arakanlı, ziyaret ettiğimde al bayrağı kaldırıp öpüp başına koyuyorsa, o bayrak sembol olarak o ülkenin değerini yansıtır.
KİMLİK BİLGİLERİNİN SIZDIRILMASI
Başbakan Davutoğlu, kimlik bilgilerinin sızmasıyla ilgili şunları söyledi:
2009 yılında ana muhalefet partisinin bir vilayetteki temsilcilerinin bu bilgilere ulaştığı ortaya çıkıyor. Genel merkeze veriliyor onlar da teşkilata aktarıyor. Eski bir milletvekili ile ilgili de yargı süreci işliyor. Bu veriler başka şekilde dışarı da çıkıyor. Devletin herhangi bir mekanizmasından çıkmış değil. Kendi aralarında çalışırken yayılması. Devletin güvenlik sıkıntısı yok. Ama maalesef YSKnın yasal olarak zorunlu olduğu için CHP Genel Merkezine, genel merkezden İzmir il teşkilatına gönderilmesiyle bilgiler sızıyor.