Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye, Mısır ve Filistindeki dramlara seyirci kalan BMye sitem etti
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BM Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi 12. Taraflar Konferansında yaptığı konuşmada, küresel ısınma, iklim değişikliği, çölleşme ve kuraklığın bugünün en önemli meseleleri arasında yer aldığını kaydetti. 4 milyar hektardan fazla bir alanı etkileyen, 110dan fazla ülkede yaklaşık 1,2 milyar insanı doğrudan tehdit eden çölleşme, arazi bozulumu ve kuraklığın aynı zamanda küresel bir problem olduğunu vurgulayan Erdoğan, “Dünyadaki hiç kimse bu problemin etkilerinden azade değildir” ifadesini kullandı.
BU ADALETSİZLİK
Erdoğan, bu sorunların çevrenin yanında ekonomiyi, güvenliği, kalkınmayı ve sosyal hayatı da birinci derecede etkilediğini anlatarak, şöyle konuştu: “Çatışma ve savaşlardan sonra insanları yerlerini terk etmeye zorlayan sebeplerin başında çölleşme sorunu geliyor. Yaklaşık bir milyar insan bu sebeple yeterli beslenemiyor. Toprakların kötü kullanımı nedeniyle, 2035 yılına kadar küresel gıda üretiminin yüzde 12 azalması bekleniyor. Bu olumsuz tablonun en büyük mağdurları da az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerdir. Endüstrileşmiş ülkelerin yapmakta olduğu tahribatın bedelini, Afrika, Güney Amerika ve Güney Asyadakiler başta olmak üzere fakir ülkeler ödemektedir. Az gelişmiş ülkeler, ortaya çıkmasında neredeyse hiçbir sorumluluklarının olmadığı bir sorunun ağır yükü altında ezilmektedir. Bu adaletsiz tablonun daha fazla sürdürülemeyeceğini artık herkesin idrak etmesi gerekiyor.”
366 BİN KİŞİ ÖLDÜ
İnsan varlığının tehlikeye girdiği, yok olma tehdidi altında bulunduğu bir yerde üretimin, kalkınmanın, teknolojinin öneminin olmadığını belirten Erdoğan, “İnsanın bizzat içinde var olduğu çevreyi tahrip eden bir büyüme anlayışının geleceği karanlıktır. Toplumdan kopuk, ülkenin tarihiyle, milletin değerleriyle örtüşmeyen bir çevrecilik yaklaşımının da başarılı olması, bu tehlikeli gidişin önüne geçebilmesi mümkün değildir” dedi. Erdoğan, yeni aldığı rakama göre Suriyede 366 bin sivil katledilirken, insanlığın ortak mirası olan bir tarih maddi, manevi unsurlarıyla yok edilirken, dünyanın olup bitene sadece seyirci kaldığını ifade etti. Erdoğan, ülkede 12 milyon insan evinden, yurdundan edilirken, bunların yaklaşık yarısı Türkiyede olmak üzere 5 milyonu Lübnan, Ürdün gibi sınırları dışına sığınırken, uluslararası toplumun gelişmeleri adeta görmezden geldiğini belirtti.
HAKKI SÖYLEYECEĞİZ
Batılı ülkelerin vatandaşları için en temel hak olarak kabul edilen hayat hakkı, demokrasi ve özgürlüklerin, Suriye halkına lüks olarak görüldüğünü vurgulayan Erdoğan, “Aynı şekilde Mısırda demokratik haklarını talep edenlerin, Filistinde onurlarını koruyanların hakları ayaklar altına alınırken tüm dünya adeta üç maymunu oynadı. Hani demokrasi, hani hak ve özgürlükler? Demokrasi sadece egemen güçler için mi var? Demokrasi, hak ve özgürlükler az gelişmiş veya gelişmekte olan ülkeler için, o ülkenin insanları için geçerli değil mi? Bunları konuşunca birileri rahatsız oluyor. Olsalar da olmasalar da biz doğruyu, hakkı her yerde söylemeye devam edeceğiz” diye konuştu.
VİCDANLAR ÇÖLLEŞTİ
İnsana sadece ve sadece insan olduğu için değer vermeyen böyle bir anlayışın, küresel güvenliği ve huzuru sağlayamayacağını ifade eden Erdoğan, vicdanların çölleştiği bir dünyada, toprağın çölleşmesini önlemenin mümkün olmadığına değinerek, “Önce vicdanları adaletle, ötekine saygıyla, barışla, merhametle zenginleştireceğiz ki toprakları da kurtarabilelim. Biz çevre, çölleşme meselesine işte bu şekilde yaklaşıyoruz” dedi.
GELECEK NESİLLER İÇİN DAYANIŞMA ŞART
Erdoğan, gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakabilmek için bir dönüm noktasında olunduğunu belirterek, “Bu konuda dünya ülkeleri olarak dayanışmamız, yardımlaşmamız şart. Bilgiyi, imkanları paylaşmada kıskanç davranmamak gerekiyor. Somut adımlar için Paris 21. Taraflar Konferansı sırasında adil, kapsayıcı, esnek ve bağlayıcı bir sistem kurulmalı. Yeşil teknolojinin transferi ve finansmanına dair samimi düzenleme gerekli” dedi.
Çevre dostu havalimanı
Yenilebilir enerji kaynaklarının kullanımına hızlı geçiş sağlama konusunda da çalışmaların devam ettiğini vurgulayan Erdoğan, “Ayrıca ülke genelinde büyük bir kentsel dönüşüm faaliyeti başlattık. Bu yenilenme sonucunda sadece binalarda enerji kullanımında yaklaşık yüzde 40 oranında tasarrufu sağlamayı planlıyoruz. Ulaştırmadan kaynaklanan sera gazı emisyonlarının azaltılmasına yönelik projelerimiz bir bir hayata geçiriyoruz. Marmaray tüm dünyaya örnek olacak projelerimizden biridir.. İstanbulda yeni hava limanımız tamamen çevre dostu olarak tasarlanıyor. Bu çalışmaları kesintisiz devam ettireceğiz. Yıllık kapasitesi 150 milyon yolcu bu havalimanımız aynı zamanda çevre dostu bir hava limanı” ifadesini kullandı.
3,2 milyar fidanı diktik
Erdoğan, son 12 yılda 4 milyon hektar, takriben 40 milyon dekar alanda ağaçlandırma, rehabilitasyon çalışması yaptıklarına dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü: “2002den bugüne kadar toplam 3 milyar 250 milyon adet fidanı toprakla buluşturduk. Orman varlığımız 21,7 milyon hektara ulaştı. 900 bin hektar, yani 9 milyon dekar yeni orman alanını ülkemize kazandırdık. Hedefimiz 2023 yılında orman alanımızı ülke yüzölçümünün yüzde 30una yükseltmektir. Son 4 yılda ağaçlandırdığımız alan neredeyse Belçikanın yüzölçümü kadar.
Hakarete 1 yıl hapis
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile eski haber spikeri Defne Samyelinin fotoğraflarını, kurduğu internet sitesinde yan yana koyarak, yazdığı yazı ile hakaret ettiği iddiasıyla yargılanan Semih K., 1 yıl 15 gün hapis cezasına çarptırıldı.