Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber
1960 darbecileri DPnin tek parti iktidarına son vermekle kalmadı 2000li yıllara kadar sürecek koalisyonlu yılların da kapısını araladı. Kurulan koalisyonların ömrü ise 3 ay ile 3,5 yıl arasında değişti.
Haber MerkeziTürkiye, 27 Mayıs 1960 Askeri Darbesi ile Adnan Menderesin asıldığı Demokrat Partinin kapatıldığı süreç sonucunda koalisyon hükümetleriyle tanıştı. Koalisyonların en kısası 3 ay, en uzunu ise 3.5 yıl sürdü. Koalisyon hükümetlerinde İsmet İnönü, Süleyman Demirel, Bülent Ecevit en çok başbakanlık yapan isimler oldu. Koalisyon hükümetlerinin ilki 1960 Darbesi sonrasındaki ilk seçimde hiçbir parti tek başına iktidar sahibi olamayınca CHP ile Adalet Partisi koalisyon hükümeti kuruldu. Türkiyenin ilk koalisyonunun ömrü 7 ay sürdü.
CHP Bağımsızlar koalisyonu
1963te 14 ay süren İnönü başbakanlığındaki 3. koalisyon sonrası sahneye dün vefat eden Süleyman Demirel çıktı. 8 ay sürecek kendisinin ilk Türkiyenin 4. koalisyon hükümetini AP, Yeni Türkiye Partisi CKMP ve Millet Partisi arasında kurdu. Bu seneden sonra kurulan koalisyonlarda CHPde İnönüyü devirip koltuğuna oturan Bülent Ecevit, MSP-MNP-RP geleneğinin kurucu genel başkanı Necmettin Erbakanın imzaları vardı hep.
Son koalisyon: DSP-MHP-ANAP
1990lı yıllarda eski isimlere Özalın ardından ANAPın başına geçen Mesut Yılmaz Köşke çıkan Demirelin bıraktığı DYP liderliğine seçilen Tansu Çiller eklendi. Yılmaz ve Çillerin 1995te kurduğu ve 3 ay süren ANAP-DYP hükümeti en kısa ömürlü koalisyon olurken, Ecevit Başbakanlığında 1995te kurulan 15.ve son koalisyon 3.5 yıl devam ederek en uzun soluklu koalisyon hükümeti olmayı başardı.