Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber
Cem KERPİÇÇİLER / POSTA
Eylem planının öncelikli maddeleri arasında gösterilen, Siyasi etik kanunu ve siyasetin finansmanında şeffaflık öngören kanun tasarısı çıkarılacak hedefi daha önce Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu arasında yaşanan görüş ayrılığı nedeniyle gündeme gelmişti.
14 Ocakta Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan kamuda Şeffaflık paketinde Mecliste grubu bulunan siyasi partilerin il başkanlarının bile TBMMye mal bildiriminde bulunması zorunluluğu, imar planlarında oluşan değer artışlarından doğacak olan gelir düzenlemesi bulunuyordu.
İlgili Haber İşte 2016 Yılı Eylem Planı
15 Ocakta AK Parti Grup Başkanvekilleri ve yönetim kurulu üyelerini Cumhurbaşkanlığı Sarayında ağırlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, paketin özellikle mal bildirimi ve imara ilişkin düzenlemelerine itiraz ederek, Mal bildirimini il ilçe başkanları düzeyine indirirseniz, bu görevi üstlenecek kişiyi bulamazsınız. İnşaat sektörü ekonominin lokomotifidir. İmarda yapılan düzenlemelerin bu sektöre zarar vermemesi gerekir demişti.
Cumhurbaşkanlığı ile Başbakanlık arasında istişare ve danışma mekanizmasının yeterince işletilememesinden yakınan Cumhurbaşkanı Erdoğan şu uyarıyı yapmıştı: Şeffaflık konusunda açıklanan pakette yer alan düzenlemelerin bir kısmını, 2010 yılında yayınladığımız Başbakanlık genelgesiyle zaten hayata geçirdik. Diğer konular gündeme getirilirken çok dikkatli olunmalı. Böyle bir düzenlemenin zamanlaması ve içeriği çok önemli. Seçim öncesinde doğru gelmiyor.
3 aylık reformların başında, Siyasi etik kanunu çıkarılacak. Siyasi partilerin seçim kampanyalarının şeffaflaştırılması, vekil ve belediye başkan adaylarına yapılacak yardımların kendi hesaplarına yapılması için düzenleme yapılacak. Parti bağışları internetten ilan edilecek. Siyasetin finansmanının şeffaflığı arttırılacak maddesi Başbakan Ahmet Davutoğlunun siyasette şeffaflıktan vazgeçmeyeceğinin göstergesi olarak yorumlandı.