Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber
CNN Türke konuşan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, PKKnın cezaevindeki lideri Abdullah Öcalanın Kürt sorununun çözümü sürecinde hükümete gönderdiği 10 maddelik taslaktan bahsetti.
Demirtaşa göre, hükümet üzerinde anlaşma sağlanmış bu metni değiştirmek istedi.
Bir taslak metin üzerinde anlaşılmıştı ama hükümet bu metni değiştirmek istedi ve Bu metni açıklayalım dedi. Hükümet, Öcalan PKKya silah bırakma çağrısında bulunuyor diyecekti. Biz de bunun doğru olmadığını açıkladık. Hükümet ve HDP temel 10 maddeyi müzakere etmek üzere anlaştık diyeceğiz. Hükümet mensupları hl daha bu temel 10 maddeden söz etmiyor. Hükümet, Öcalan silah bırakma çağrısı yapsın diyor başka da bir şey demiyor.
İMRALIDA MESAFE ALINAMADI
Demirtaş, sürecin şeffaf yürütülmesi gerektiğini belirterek, Çözüm sürecinde kapalı kapılar ardında gizli iş yapıyor izlenemini vermemek lazım dedi ve şöyle devam etti:
Diyalog aşamasından müzakare aşamasına geçilecekti. Taraflar birbirlerine projeler sunup ortak bir mutabakat çıkaracaklardı. Bu kamuoyula paylaşılacaktı. Bu konuda anlaşılmıştı. Maalesef bu konuda İmralıda ciddi bir mesafe alınamadı. Gelinen aşama kamuoyuyla paylaşılacaktı, hükümet de buna razı olmuştu.
BİZ BARIŞI İSTİYORUZ
Demirtaş, hükümetin kendilerini suçlayan dili bırakması gerektiğini de savundu, Görevimizi yapıyoruz dedi.
Öcalan, Temel ilkeleri müzakere edelim, silah bırakma çağrısı yapacağım diyor. PKK da, Silah bırakmam diyor, Bırakacağım diyor; ama sürecin başındaki müzakereyi hatırlatıyor. Hükümet, şu aşamada deniliyor ki, Öcalan silah bırakma çağrısı yaptı, HDP açıklamıyor. Böyle bir şey olabilir mi? Süreçte çok dürüst davranıyoruz. Tarafları manipüle etmiyoruz, herkesin içi rahat olsun. Biz barışı hasretle, özlemle istiyoruz.
İŞTE 10 MADDELİK O PAKET...
Hükümet tarafı PKKdan silahların bırakılmasıyla ilgili açıklama yapmasını isterken, Kandilin önceliği ise PKK lideri Abdullah Öcalanın sunduğu, Kürt sorununun çözümünü öngören yeni yol haritası olarak belirlediği 10 maddelik paketin kabul edilmesi ve müzakerelere geçilmesi. Söz konusu 10 madde şunlar:
1- Demokratik siyaset; tanımı ve içeriği
2- Demokratik çözümün ulusal ve yerel boyutlarının tanımlanması
3- Özgür vatandaşlığın yasal ve demokratik güvenceleri
4- Demokratik siyasetin devlet ve toplumla ilişkisi ve bunun kurumsallaşmasına dönük başlıklar
5- Çözüm sürecinin sosyo-ekonomik boyutları
6- Çözüm sürecinin yol açacağı yeni güvenlik yapısı
7- Kadın, kültür ve ekolojik sorunların yasal çözümleri ve güvenceleri
8- Kimlik kavramı, tanımı ve tanınmasına dönük çoğulcu demokratik ve eşit mekanizmaların güvenceleri
9- Demokratik cumhuriyet, ortak vatan ve milletin demokratik ölçütlerle tanımlanması, çoğulcu demokratik sistem içerisinde yasal ve anayasal güvencelere kavuşturulması
10- Bütün bu demokratik hamle ve dönüşümleri içselleştirmeyi hedefleyen yeni bir anayasa
Çözüm süreciyle ilgili tartışmalar ve kaygılar hem Kandilden hem de HDP tarafından gelen açıklamalarla belirtilmişti.