Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber
İstanbulda bayram namazı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaşın PKKya silah bırakma çağrısını ve çözüm sürecini değerlendirdi. Demirtaşın, örgütün silah bırakmasını PKKnın İmralıdaki cezaevinde olan lideri Abdullah Öcalana havale etmesine tepki gösterdi. Milletvekillerinin İmralıya gitmesinin anlamı ne? diye sordu.
Haberin Videosu O ifadeyi asla kabul etmiyorumstartFlvPlayer_PostaV2(divFlvPlayer33259,33259,201507,33259-334417.jpg,1, 0,O ifadeyi asla kabul etmiyorum);
Erdoğanın açıklamaları şöyle:
Silahı bırakın dememizle bırakılmaz yaklaşımı ayrı bir konu. Bunu Adaya havale etmek o da ayrı bir konu. Bir taraftan sırtını oraya dayayacaksın, bir taraftan Bunu İmralı çözer diyeceksin. O zaman milletvekillerinin Adaya gitmesinin ne anlamı var? Herhalde turistik ziyaret yapmıyorlar. Samimiyet arıyorum. 6-7-8 Ekim tarihlerini unutmam mümkün değil. 50 kişinin ölümü var. Ölen Kürt, öldüren Kürt. Eline saz ver, cici çocuk diye meydana çıkart. Samimi olmamız lazım.
DOĞUDA BAYRAMI BAYRAM GİBİ YAŞAMIYORUZ
Bayramı bayram gibi yaşamak istiyoruz ama ne yazık ki ülkemizin doğusunda bayramı bayram gibi yaşayamıyoruz. Hl bölücü terör örgütü ne yazık ki tırları yakabiliyor, sivil vatandaşları minibüsleri tarayabiliyor. Bölgede bir Silvan barajı tehdit altında. Orası bombalanmak suretiyle burayı adeta bir askeri baraj gibi ifade ederek ki bölgede önemli bir işlevi olacak bu barajı adeta yıkmak ve engellemek gibi bir gayret de var. İş makinaları yakılıyor. Termik santraller yakılıyor.
İSTİHBARİ OLARAK BİLİYORUZ
Bu şartlar altında parlamentoda temsil kabiliyeti bulmuş olan uzantının elinden geleni yapması lazım. Organik bağımız yok diyor. Olmayacak tabii. Ama olduğu ortada. Organik olmasa da inorganik bağın var. Bölgede dolaşınca biliyoruz, istihbari olarak bunu biliyoruz. Bir bölgede silme bir partiye oy çıkıyorsa bu düşündürücüdür. Demek burada silahlarla tehditler var. Bunlar bizzat yaşandı. Tabii önümüzdeki süreç, arkasına bu gücü alıp siyaset yapanlar çok daha hassas olmak zorunda. Demokratik parlamenter sistem içinde bu işi yürütmek istiyorlarsa buna inanmaları lazım. Türk milleti bu konuda hassasiyeti ortaya koydu. Sabrın da bir sonu var. 78 milyon olarak biz kardeşlik bağı olan bir ülkeyiz.
DOLMABAHÇE MUTABAKATINI KABUL ETMİYORUM
28 Şubatta Dolmabahçe Sarayında Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ve HDP heyetinin yaptığı görüşme sonrası Abdullah Öcalanın PKKya silah bırakma çağrısı okunmuştu. Açıklamada hem Öcalanın silah bırakma çağrısı hem de üzerinde müzakerelerin yapılacağı 10 madde duyurulmuştu. Erdoğan bu görüntüyü daha önce yanlış bulduğunu söylemişti, görüşünü tekrarladı.
Dolmabahçe mutabakatı ifadesini asla kabul etmiyorum. Çünkü o toplantı bir mutabakat toplantısı olamaz. Ortada bir hükümet vardır. Öbür tarafta gurubu olan bir siyasi parti var. Neyin mutabakatını neyle ve kimle sağlıyorsunuz? Mutabakatın yeri parlamentodur. Ortaya Türkiye mutabakatı gibi değerler silsilesi ortaya konulur ve onun bir karşılığı olur. Bölücü terör örgütüne sırtını dayayanlarla mutabakat asla düşünülemez. O fotoğraf karesi doğru bir şey değildir.
STKLARLA DA BAZI GÖRÜŞMELER YAPACAK
Erdoğan, ilk turu biten koalisyon görüşmeleriyle ilgili de açıklama yaptı. 63. hükümeti kurma görevini verdiği Başbakan ve AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlunun 3 siyasi partiyle görüşmenin yanı sıra sivil toplum kuruluşlarıyla da bir araya geleceğini söyledi.
Ülkemizin birliğine beraberliğine kastedenler, bunu hazmedemeyenler var. Böyle bir atmosferde 7 Haziran seçimleri sonrası malum sanıktan çıkan netice sebebiyle en fazla oyu almış olan yüzde 41 gibi bir oya ulaşmış olan AK Parti Genel Başkanına hükümeti kurma görevini verdim. Sayın Başbakan parlamentoda grubu olan 3 siyasi partinin genel başkanını ziyaret etti. Bu görüşmelerden sonra sanırım yetkili kurullarında da değerlendirme yapacaklar. Bundan sonra ikinci bir tur, hangi siyasi partilerle yapacak, göreceğiz. Bunun sonunda kendilerinin de bana ifade ettiği şekilde STKlarla da bazı görüşmeler yapacağını yani işin temelini sağlam bir zemine oturtmanın gayreti içinde olduğunu ve koalisyon şartlarını zorlayacağını ifade ettiler. Neticede koalisyon oluşmuyorsa kapısı çalınacak mercii milli iradedir. En isabetli yol da bu olacaktır.
RUHANİ İLE GÖRÜŞTÜ
Ve İran ile Batı arasında anlaşmaya varılan nükleer müzakereler. Erdoğan, İranlı mevkidaşı Hasan Ruhani ile bayram vesilesiyle telefonda görüştüklerini anlattı.
Olumlu bir gelişme. Dün akşam Sayın Ruhani ile de bir telefon görüşmesi yaptık. Bayramlaşma sebebiyle. Bunu da görüştük. Kendileri bu konudaki mutabakatın tüm insanlık için önemli bir aşama olduğunu ifade ettiler. Yaptırımların kalkacağı ve İranın ABDde ciddi bir parası var. Bu paranın ödenmesi söz konusu. Bu da önemli. Kendilerinin çok umutlu olduklarını ve kararlı bir şekilde bu işin yürüyeceğini bana ifade ettiler. Bölge barışı ve İran ile ilişkilerimiz için bu çok önemlidir.