Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber
Türkiyeyi 50 yıl geride bırakan darbecileri yargılamak isteyen AK Partiye karşı çıkan CHP, MHP ve HDPye rağmen referandum ile Kenan Evren ve cuntacılara yargı yolu açılarak yeni darbelerin önü kesildi.
Tedavi gördüğü GATAda yaşamını yitiren 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evrenin yarın toprağa verilmesi bekleniyor. Evren için devlet töreni yapılıp-yapılmamasına ilişkin farklı görüşler sunulurken, cenazeye kimlerin katılıp-katılmayacağı da merak konusu. 1980 Askeri Darbecisi Evren, Türkiyede vesayetin simgesiydi. Cumhurbaşkanlığı bittikten 21 yıl sonra bile iş başına gelen hiçbir hükümet Onu hesaba çekemedi. Ancak AK Parti, Türkiyedeki vesayet odaklarıyla mücadelesi kapsamında Evren için yargı yolunu açtı. Darbe yapan cunta üyelerine dokunulmazlık sağlayan Anayasanın geçici 15. Maddesi, 12 Eylül 2010 Anayasa Referandumu ile kaldırıldı. CHP, partilerini kapatan Evrene yargılama yolunu açan maddeyi de barındıran Anayasa Referandumuna “hayır” dedi.
Orgeneral rütbesi er oldu
MHP de “hayır” derken HDP Hayırcıları destekleyen boykot kararı aldı. Buna rağmen AK Partinin yoğun çabalarıyla referandumdan çıkan “Evet”, Evren ve cuntacıların yargılanmasının önünü açtı. Yargılanmanın önü açılınca 12 Eylülde işkenceden yakınlarını kaybedenler Evren ve Şahinkaya hakkındaki darbe davasına müdahil oldu. 18 Haziran 2014de Ankara 10. Ağır Ceza, Evren ve Şahinkayaya darbe suçundan müebbet verdi ve rütbelerini Ere düşürdü. 12 Eylülde işkence gören isimlerden Suat Baysal, Evrenin yargılanırken ölmesini, “En azından itibarının olmadığını görerek öldü” diye yorumladı.
Darbeye zemin hazırlandı
1980 Darbesine giden yolda Türkiyede kanlı 1 Mayıs 1977 katliamından, siyasi suikastlara ve Çorum, Kahramanmaraş gibi pek çok toplumsal olaylar dikkat çekiyor. Evrenin iş başına gelişi de Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk ile Başbakan Süleyman Demirelin “anlaşmazlığı” sebebiyle gerçekleşti.
FETÖYA GÖRE EVREN CENNETLİK
17 ve 25 Aralık darbe operasyonlarının talimatını veren Fethullah Gülen Terör Örgütü Lideri Fethullah Gülen, 12 Eylül darbesini destekleyerek, 12 Eylül darbesini yapan Kenan Evren için “cennete girebilir” ifadesini kullanmıştı. Gülen, 12 Eylül 1980 darbesinin ardından Sızıntı dergisinde yayınlanan ‘Son Karakol başlıklı yazısıyla Evren ve darbecilere açıkça destek vermişti.
“Evren cennete gidebilir...”
31 Ocak 2005 tarihli Milliyet gazetesinde Mehmet Gündeme verdiği röportajda Kenan Evreni cennetlik ilan etmişti. “Evren Paşa, seçmeli din derslerini mecburi yapmakla yararlı bir iş yapmıştır. Gençlerin çoğu onun bu icraatı vesilesiyle din eğitiminden nasiplerini almışlardır. Bu iş kanaatimce öyle büyüktür ki doğrusunu Allah bilir hiçbir sevabı olmasa bile bu icraatı ona yetebilir, ahirette kurtuluşuna vesile olabilir, cennete de gidebilir...”
İşte 12 Eylülün bilançosu
50 kişi idam edildi
12 Eylül 1980deki darbe sonunda; 650 bin kişi gözaltına alındı. 1 milyon 683 bin kişi fişlendi. Açılan 210 bin davada 230 bin kişi yargılandı. 7 bin kişinin idamı istendi. 517 kişiye idam verildi. 50 devrimci asıldı. 300 kişi şüpheli şekilde, 171 kişi işkenceden, 144 kişi cezaevlerinde, 14 kişi açlık grevinde öldü. 16 kişi “kaçarken” vuruldu. 95 kişi çatışmada öldü. 43 kişinin intihar ettiği kayıtlara geçti. 14 bin kişi yurttaşlıktan çıkarıldı. 30 bin kişi siyasi mülteci olarak yurtdışına çıktı. 3 bin 854 öğretmen, üniversitede görevli 120 öğretim üyesi ve 47 hakimin işine son verildi. 31 gazeteci cezaevine girdi. 300 gazeteci saldırıya uğradı. 3 gazeteci silahla öldürüldü Gazeteler 300 gün yayın yapamadı. 13 büyük gazete için 303 dava açıldı. Üniversite hocalarından 5000i görevden alındı.