Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 1268 kez okundu. | Siyaset Haberleri
Haberin Tarihi :   29 Ocak 2025 - 15:41

Mansur Yavaş'a cumhurbaşkanlığı operasyonu

Büyüt
Küçült
Mansur Yavaşa cumhurbaşkanlığı
CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in açıkladığı cumhurbaşkanı adayını parti üyelerinin belirleyeceği sisteminin Ekrem İmamoğlu'nu demokratik yollarla aday olmuş gibi gösterme çabası olduğu belirtiliyor.

HP'de uzun zamandır kapalı kapılar ardında devam eden Ekrem İmamoğlu-Mansur Yavaş savaşında yeni bir safhaya geçildi. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, CHP'nin cumhurbaşkanı adayının parti üyeleri tarafından belirleneceğini açıkladı. Özel'in hamlesinin Ekrem İmamoğlu'nu demokratik yollarla aday olmuş gibi gösterme çabası olduğu belirtiliyor.

ÖZEL: ADAYI PARTİ ÜYELERİ BELİRLEYECEK

Dün Grup Toplantısı'nda açıklamalarda bulunan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, CHP'de cumhurbaşkanı adayının belirlenme sürecinin nasıl gerçekleşeceğini kamuoyuna açıkladı. Özel, aday seçme sürecini başlattıklarını ve CHP'nin adayının parti üyelerinin tercihiyle belirleneceğini söyledi. 

Özel açıklamasında şu ifadeleri kullandı;

“İstanbul’da bir dizi toplantı yaptık. O toplantıda Ekrem Başkan'la, Mansur Başkan'la konuştuk değerlendirdik. Artık bir yeni başlangıca, yeni bir sürecin tarifine hep birlikte hazır olma konusunda mutabakatımız tamdır. Duyduğum en büyük memnuniyetlerden birisi, iki demokrasi kahramanının da ‘partim görev verirse’ diye başlayarak kurduğu onurlu cümlelere teşekkür ediyorum. Adayı bir partinin genel başkanı olarak ben değil, sayıları 1 milyon 600 bine yaklaşan cesur yürekle belirleyeceğiz. ‘Ben cumhurbaşkanı adayımı belirlemek istiyorum’ diyen herkese söylüyorum...”

ÖN SEÇİM KARARI NEDEN ALINDI?

Özel'in cumhurbaşkanı adayını belirleme yöntemini ilan etmesinin ardından açıklanan sistem tartışma konusu oldu. 

Ednilen kulis bilgilerine göre, Özel'in açıkladığı 'cumhurbaşkanı adayını parti üyeleri belirleyecek' sistemini İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu masaya getirdi. İmamoğlu, Yavaş'a nazaran partide kendi ağırlığının daha fazla olmasını kendi için koz olarak görmesinin ardından Özgür Özel'le birlikte düğmeye basarak süreci başlattı. 

Özgür Özel de İmamoğlu'nu demokratik yollardan aday yapmanın formülünü kabul ederek grup toplantısında açıkladı. 

YAVAŞ OPERASYONU ANLADI İTİRAZ EDİYOR

Özel'in dün yaptığı aday tespit sistemindeki problemi Mansur Yavaş'ın da tespit ettiği ve ön seçim kararına itiraz ettiği iddia ediliyor. TGRT Haber Ankara Temsilcisi Fatih Atik, CHP’de belirlenen ön seçim kurallarını aktarırken, adaylık için ismi geçen Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın ön seçim kararına itiraz ettiği iddiasını ortaya attı.

Atik, Yavaş’ın “CHP'nin adayı Türkiye İttifakı'nın adayı olacak dolaysıyla sadece CHP'lilerin belirlemesi doğru değil. Daha geniş bir katılımla adayın belirlenmesi gerekir” dediğini ileri sürdü.

Öte yandan Atik CHP'deki ön seçim kurallarının belirlendiğini ve seçime girmek isteyen kişilerde aranacak özellikleri açıkladı.
 
Atik ön seçim kurallarının şu şekilde olduğunu söyledi;

Aday olmak isteyen isimler adaylık müracaatı yapacak Sadece Milletvekilleri, PM üyeleri ve İl Başkanları aday gösterebilecek En az 25 imza toplayanlar önseçime girebilecek Adaylar kampanya yapabilecek Anayasa 101. maddede sayılan Cumhurbaşkanı adaylığı kriterlerine uyan isimler aday olabilecek  Üye listeleri askıya çıkacak Önseçim parti gözetiminde yapılacak  Önseçim belirlenen tarihte tüm üyelerin katılımıyla gerçekleştirilecek.
YAVAŞ ANKETLERDE ÖNDE AMA...

Mansur Yavaş, tüm partilere oy veren insanların dahil olduğu Türkiye geneli yapılan tüm anketlerde Ekrem İmamoğlu'nun önünde yer alırken, durumun sadece CHP olarak daraltılmasıyla aradaki bu farkın tersine döneceği ifade ediliyor. Yavaş'ın MHP ve ülkücü kökenli olması nedeniyle CHP parti içindeki ağırlığının İmamoğlu'na nazaran daha düşük olduğu görüşü paylaşılıyor. 

Mansur Yavaş Türkiye geneli anketlerdeki öndeliğini Kasım 2024'te yaptığı açıklamada “Son 50 ankete baktığınız zaman hemen hepsinde hem başarı oranları açısından hem de kamuoyu yoklamalarında hep ben birinci çıkıyorum.” sözleriyle dile getirmişti.

"İMAMOĞLU'NUN ADAYLIĞI"

CHP'ye yakınlığıyla bilinen gazeteci Gürbüz Evren cumhurbaşkanı adayını CHP üyelerinin belirleyeceğinin açıklanmasının ardından kararın Ekrem İmamoğlu'nun adaylığı olarak yorumladı. Evren "Cumhurbaşkanlığı adaylığı Sayın Ekrem İmamoğlu’na hayırlı olsun. Ön seçim demek Sayın İmamoğlu’nun CHP’nin adayı olması demektir." ifadelerini kullandı.

#CHP , Adaylık , #Ön seçim , #Mansur Yavaş , #İmamoğlu

 





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2024 - 2025