Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber
İslm İşbirliği Teşkiltı dönem başkanlığını Türkiyeye devreden Mısırın Dışişleri Bakanı Samih Şükri, zirvenin açılışındaki devir teslim töreninde üye ülkelerin temsilcilerine hitap etti.
Konuşmasının başında Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisinin konuşmasını okuduğunu söyledi. Al Jazeeranın haberine göre konuşmasını yaptıktan hemen sonra Türkiyeden ayrılmak için havalimanına giden Şükri zirvenin aile fotoğrafında da yer almadı.
MISIR YAPICI BİR ROL OYNAMAYA ÇALIŞTI
Şükrinin, Sisinin mesajları dediği konuşması şöyle: Mısır, İİT 12. Dönem başkanlığında İslm ülkelerinin çıkarını koruyacak şekilde yapıcı bir rol oynamaya çalışmıştır.Terör ve katliamlar son dönemde ortaya çıkmış değildir.
Bölgesel hareketlilikten değildir. Aslında bunun arkasında sadece dış etkenler değil iç etkenler de bulunmakta. Burada Avrupalıların ulaşmış olduğu güç dengesini tesis etmemiz lzım. Güç dengesi, bir devletin diğer devlete saldırıda bulunmaması esasına dayanmaktadır.
Modern hayat içinde soğuk savaş dönemi yaşandı. ABD ile Sovyetler Birliği arasında güç dengesi olmuşmuş ama silahlı çatışmaya dönüşmemişti.90lı yıllar sonrası SSCBnin yıkılmasıyla birlikte Batı kampının güçlü olması, modelin engin olması sürecini doğurdu. Bu model zorla diğer taraflara dayatıldı.
Diğer tarafın özellikleri dikkate alınmadı, imarla ilgili hiçbir çalışma yapılmadı. Irak işgal edildi, maalesef bunun sonucu olan yıkımla Irak ordusunun DAEŞe karşı etkin mücadele edemediğini görmekteyiz. Yine burada bir tarafın komşu ülkelere müdahalesini veya mezhepsel bir yaklaşımla çatışmaların körüklendiği görmekteyiz. Bunu kabul edilebilir görmüyoruz.
İŞBİRLİĞİ ÖNE ÇIKIYOR
Son aylarda çatışmalar daha da derinleşiyor. Terör örgütleri daha çok faaliyet gösteriyor. Rusya ve ABDnin ortak politikası ve bizim de bu bağlamdaki çabalarımız sonucu sahada iyileşmelerin gözükmesi, olumlu bir adımdır. Bu da krizin uluslararası kurallar çerçevesinde çözülmesinin önemi gösteriyor.
Bölge ülkelerinin özellikleri de dikkate alınarak ülkelerin ve bölgelerin çıkarına adımların atılması gerekiyor. Burada kardeş ülkeler arasındaki iş birliği öne çıkıyor. Bölgesel teşkilatların aktif edilmesi gerekir, bunun başında da İİT gelmektedir. Çatışmaya giden her türlü adıma karşı mücadele vermeli, halklar arasındaki birlikteliği güçlendirmeliyiz. Diğer bir husus İslamofobi... İnsan haklarının açık bir ihlli olarak İslm dininin kutsallarına karşı ifade özgürlüğü adı altında saldırılar devam ediyor.
Bizler de burada hoşgörü değerlerini artıracak bir mekanizmayı kurmalı ve Semavi dinler içinde gerçek bir diyaloğu tesis etmeliyiz.Herhangi bir siyasi taraftarlık yapmadan, çifte standart uygulamadan samimi bir şekilde çalışmak gerekiyor. Ülkelerin çıkarlarını ön plana çıkarıp uluslararası değerlerin bir kenara atılması doğru değildir.