Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2111 kez okundu. | Siyaset Haberleri
Haberin Tarihi :   19 Kasım 2015 - 09:49

Ortak açıklamaya gazetecinin sorusu damga vurdu

Büyüt
Küçült
Ortak açıklamaya gazetecinin sorusu damga

Başbakan Davutoğlu ve Yunanistan Başbakanı Çipras, Ankarada ortak açıklama yaptı. Her iki lider de mülteci sorunu ve son terör saldırılarına ilişkin ayrıntılı değerlendirmelerde bulundu. Davutoğlu da Çipras da birbirlerine soyadlarıyla değil ön adlarıyla hitap etti. Açıklama sonrası gazetecilerin sorularına geçildiğinde Yunan gazetecinin sorusu her iki liderin birbirlerine bakakalmalarına neden oldu. Yunan gazetecinin 2 dakikaya yaklaşan sorusu sonrası Davutoğlunun Çiprası işaret ettiği o anlar Haydi buyur şeklinde yorumlandı.

 

BAŞBAKAN DAVUTOĞLU ŞUNLARI SÖYLEDİ:

Yunanistan ile depremlerimiz bile ortak. Bizler Atina ve Ankarada sorumlu devlet adamları olarak önyargılı yaklaşımları ortadan kaldırmaya devam edeceğiz.

Egede istikşafi görüşmeler belli bir aşamaya gelmişti. Ama her ülkede de seçimler vardı. Orta sahadda top çevirme yerine harekete geçmeliyiz. Kıbrıstaki müzakerelere katkı konusunda da pozitif katkılar gündemimizde. Ben bir kez daha teşekkür ediyorum Yunanistana. ABye üyeliğimizi herkes destekledi. Türkiyenin AB üyeliği Yunanistan dahil güney Akdenizin gücünü arttıracaktır.

Bölgesel sorunlar var. Balkanların bir huzur ve barış bölgesi olması için 90lı yılların bir daha yaşanmaması için Yunanistanla iyi bir ilişkimiz var. Mülteci sorunu konusunda her iki ülke de ortak bir kaderi paylaşıyor. Sorun mülteci sorunu değildir baskıcı Suriye rejimi sorunudur. Aylan bebeğin cansız bedeniyle göze giren sorun Türkiyenin sorunu değildir, Yunanistanın da sorunu değildir. Meseleyi ege sahillerinde yaşanan trajedi yüzünden sorunu sadece iki ülkenin omuzlarına atmamalıdır.

Türkiye ve Yunanistan, Suriyeli mültecileri gibi sorunun mağdurlarıdır, müsebbibi değildir. Yunanistan Sahil Güvenlik Komutanı Türkiyede. Mevkidaşlarıyla görüşüyor. İkili bir mekanizma oluşturacağız. Atılabilecek adımları önceden görüp insani gayretimizi arttıracağız. Merkelin Türkiye ve Yunanistanın içinde olduğu üçlü bir görüşme önerisini görüştük. İhtiyaç olması durumunda ben de Yunanistana ziyaret gerçekleştirmeyi planlıyorum. Alexis beni Yunan adasına davet etti. Uygun bir zamanda orada olmayı umuyorum.

ÇİPRAS ŞUNLARI SÖYLEDİ

Sayın Davutoğluna beni Türkiyeye davetinden dolayı içtenlikle teşekkür ediyorum. Ziyaretim kritik bir zamanda gerçekleşiyor. Benim bu ziyaretim yeni ve  iki ülke arasında ümit veren bir çerçeveyi temsil ediyor. İşbirliğimiz Avrupadaki dengeleri değiştirebilir. Açık sorunlar mevcut. Bunu samimiyetimle itiraf etmem gerekiyorsa burada bir oluşum meydana gelmesi gerekiyor. Dün bir maç oldu ama bundan bir sonuç ortaya çıkmadı. İki ülke arasındaki güvene dayalı bir ilişki geliştirilebilir. Bizler atak futbol oynamak isteyen bir tarafız.

Bu ziyaretimin kritik dönemde gerçekleştiğini belirttim. Göçmen sorunu, göçmen akınları, Egede meydana gelen insanlık krizleri terörizm maalesef olumsuz bir atmosfer doğuruyor. Bu konuda işbirliği yapmamız gerekiyor. Türkiye son yollarda bu konuda, göçmen akınlarından dolayı çok büyük bir yükün altına girmiştir. Buna ortaklaşa çözüm amacıyla bir yöntem bulmamız lazım. Bu ne sadece Türkiyenin ne de Yunanistanın sorunu.

Bunların nihai hedefi sadece Türkiye ve Yunanistanda kalmak değil. Yunanistanda 650 bin civarında göçmen geldi. Oradaki halkımız onları büyük bir misafirperverlikle karşıladı. Karşılıklı anlayış ve işbirliği gerekli. İnsan tacirleriyle baş edebilmemiz için ortak mücadele etmemiz lazım. Bunları insanlığa bir küfür bir hakaret olarak değerlendiriyoruz. İnsanların hayatını yok sayıyorlar.

Bu kriz uluslararası kriz. Somut bir eylem çerçevesi içinde Türkiye ve Avrupanın işbirliğiyle bir çözüm adımı atılmalı. Göçmenlerin üçüncü ülkelere yasal yollarla yerleştirilmesi gerekiyor. Avrupada bu konudaki sorumluluğunu yüklenmesi gerkiyor. Bu yerleşim sürecinin net ve sonuç veren bir süreç olması gerekiyor. Bunun için göçmenlere illegal bir şekilde göç yollarını kullanmalarını engellemek için onlara yasal bir yerleşim teminatı vermemiz lazım.

Bugün Türkiyede Yunan  Sahil Güvenlik Komutanı Türk mevkidaşıyla iletişimin arttırılması için somut adımları görüşüyor.

Geri iade anlaşmasıyla ilgili detayları kendi aramızda değerlendirdik. Uzun yıllardır iki ülke arasında sorun olan konuları Ahmetle görüştük. Bu konuda geç kalmamız gerekiyor. Kıbrısta iki toplumun adil ve kalıcı bir barışın sağlanması için cesaretlendirmeyi kararlaştırdık. Şu anda karşımızda bir fırsat var. Olması gerekinden fazla olumlu olmak istemiyorum tedbirli olmak istiyorum.

Son 2 yıl içinde Yunan Hava Sahasında yaşanan ihlalleri görüştük. Türk savaş gemilerinin Egedeki hareketlerini görüştük. Daha samimi bir diyalog çerçevesinde bunların hepsine bir çözüm bulunabilir. Egedeki güvenlik ve işbirliğini sağlayacak yolu bulmalıyız.

Güven arttırıcı önlemler konusunda ticaret, ulaştırma, Selanik İstanbul arasında hızlı bir tren hattı konusunda İzmirle aramızda sefer hattının oluşması açısında görüşmeler yaptık.

Ahmete Brükselde yapılacak zirvede Yunanistanın kendilerine destek vereceğini söyledim. Yunanistan, kendilerini tatil ya da başka bir şey için Yunanistanda ağırlayamı umut ediyoruz. Yunanistan misafirperver bir halktır ve kardeşlik duyguları Türkiyenin de hissettiğinizi biliyoruz.

GAZETECİLERDEN SORULAR

Fasıllar açılması noktasında Rum tarafından blokaj var. Buna müdahaleniz olacak mı? Batı Trakyada bir cami açılması konusunda bir müjde verecek misiniz 64. hükümet ne zaman açıklanacak? Kerrynin açıklamaları sonrası kara operasyonu söz konusu mu?

ÇİPRAS: Trakya ile ilgili şunu söylemek istiyorum: Trakya farklı kültürlerin barışça bir arada yaşadıkları bir yer. Yunanistanda onlarca cami var. Burada inançlarını karşılıyorlar. Şunu söyleyeyim Yunan hükümetinin almış olduğu bir karar var. Yunan vatandaşı müslümanlarla ilgili. Başkentte Atinada bir cami açılması için bir karar var. Ama bunun Batı Trakya ile ilgili bir konu değil.

Daha önce de size söylediğim gibi Yunanistan AB sürecinde Türkiyenin yanındadır. Tabii ki bu süreçte bazı koşulların da yerine getirilmesi gerekiyor. Fasılların açılması konusunda bazı gerekliliklerin yerine getirilmesini istiyoruz. Bunların ön şartlarının tamamlanması gerekiyor. Karşılıklı olarak komşu ülkemizin ABye dahil olması için bazı adımlar atılmalı. Kıbrıs bir AB ülkesidir. 26 üye devletin aldığı ortak kararlara dahil olmuş bir ülkedir. Önümüzdeki AB Türkiye görüşmesinde istek de yöntem de var.

DAVUTOĞLU: Suriye konusunda biz her zaman Türkiyeyi tehdit eden unsur olursa Türkiye kendi güvenliğini her durumda alır. Türkye sınırında da bugün terörist örgütlerin sadece DEAŞ değil, bütün örgütlerin oluşturduğu bazı riskler aşikar. Bazen koalisyon ülkeleriyle bazen de tek taraflı gerkeli adımları atar. Suriye krizi çözülmeden mülteci meselesi başta olmak üzere meseleleri halletmek mümkün değil. Şu anda böyle bir adım atıldı anlayışı doğru değil.

Sayın Cumhurbaşkanımızdan hükümeti kurma görevini aldım. Bugün MYKyı toplantıya çağırdım. Ve sayın Cumhurbaşkanımızla görüştükten sonra hükümetimizi kamu oyuna ilan edeceğiz.

ÇİPRAS: Göçmenlerin kimlik tespitinin yapılmasından sonra hot spor terminolojisini öneren biziz. Türkçe ve Yunanca zengin bir dildir. Bunu doğru tanımlayan kelimeler bulabiliriz. Ağırlama merkezi kimlik tespit merkezleri diyebiliriz. Karşı karşıya kaldığımız sorun Yüzbinlerce insanın evlerinden edilmesi sorunudur. Bu sorun güvenlik politikalarıyla çözülemez. Her şeyden önce insanların Yunanistana nakledilmesi meselesini konuşmamamlıyız. Bu insanların neden göç ettiklerini anlamalıyız Orta Avrupayı neden arzu ettiklerini konuşmalıyız. Eğer Suriye meselesi çözülmezse bu sorun devam eder.

Türkiye ve AB ülkeleri arasındaki müzakereler noktasında özellikle dikkatimizi yoğunlaştırmamız gereken nokta Avrupalıların bu konudaki yükü Türkiye ile paylaşmaları gerektiği konusudur. Gidecekleri bölgelere yerleştirilmesi için göçmenlerin de güveneceği çözümler üretilmeli. Burada polisiye önlemleri insan tacirlerini ortadan kaldırmak için kullanmalıyız.

DAUVTOĞLU: Değerli dostum Çiprasın dediği gibi bu sorunun temeline bakmalıyız. Hiç kimse Aylan bebeği kucağına alıp ege adasına geçmek istemez. BMye bu soruna niye gözyumdunuz diye sormamız lazım. Bunun bedelini Yunanistan ve Türkiye ödüyor. Türkiyeye dönüp de çağrı yapılmasını doğru bulmuyorum. Suriyeli mültecilerle birlikte biz mağdur ülkeleriz. Bu sorunun çözümü Şamdan geçmektedir.





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024