Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber
USAK Başkanı Sanberk: El Kaide, Kanada sınırında PYD gibi devletleşmek için kanton kursa ABD, BM Güvenlik Konseyi kararı beklemeden müdahale eder.
Erdinç AkkoyunluUluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK) Başkanı Emekli Büyükelçi Özdem Sanberk, PKKnın Suriye kolu olan PYDnin, Esad rejimi tarafından hiç saldırıya uğramayarak kanton kurması için önünün açıldığını Türkiyenin ise bu duruma müsaade edecek pozisyonu olmadığını söyledi. Suriyeye askeri müdahalenin Türkiye için uluslararası alanda büyük sıkıntı doğurmasından endişe ettiğini anlatan Sanberk, “Önce her alanda diploması. ABD, AB, Rusya ve İranın ikna edilmesi. İkinci seçenek askeri olmalı. Bu olursa da örnek Özal ile Baba Bushun anlaştıkları 36. Paralel meselesi gibi müdahaledir” dedi.
Güçlü olan kuralı koyar
Türkiyenin, Suriyede kurulmak istenen PKK devletine karşı PYDnin kantonlarının birleşmemesi için Cerablusa dönük askeri seçeneği masada tutmasını değerlendiren Sanberk, uluslararası meşruiyetin kuralları olmadığına dikkat çekere şöyle konuştu: “Diplomaside güçlü olanın kuralları geçerlidir. 11 Eylül sonrasında ABDnin Afganistan ve Irak örneği var. Koca Kırımı alan Rusyaya ya kim ne yapabiliyor? Kırımı aldığı ile kaldı. Örneğin Kanada ya da Meksika sınırında El Kaide, PYD gibi devletleşmek için kanton kursa ABD, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararı mı bekler, yoksa doğrudan müdahale mi eder? Öyle bir durumda ABD; kendisine kimsenin yaptırım uygulamayacağından eminse, gücü varsa kimseyi dinlemez” dedi. 8ERDİNÇ AKKOYUNLU
ÖZAL YAKLAŞIMI ÖNEMLİ
Türkiyenin askeri seçenekten önce diploması kanallarını açması gerektiğine vurgu yapan Sanberk, “Türkiye, Suriyede askeri harekat yapacaksa, bunun yasal dayanaklarını sağlamamız lazım. Bize PKK saldırıyordu ama PYD saldırmıyor. PYDnin terör örgütü uzantısı olduğunu iyi anlatmalıyız dünyaya. Onu sağlasak bile üstümüze gelecekleri kesin. 1990-91de PKK sınırımıza yerleşmiş, karakollara saldırdığı sivilleri öldürdüğü halde sınır ötesi hareket yapınca büyük sorunlarla karşılaştık. Bunun üstesinden uluslararası kuvvetler dengesini lehimize çevirerek geldik. Cumhurbaşkanı Özal, ABD Başkanı Bush ile anlaştı ve NATO arkamıza geçti. Daha sonra 500 bin kişi sınırdan içeri girdi, BMGKdan 787 ve 788 nolu iki karar çıktı. Uçuşa yasak 36. paralel kararı çıktı ve Çekiç Güç geldi. Hepsi diplomatik girişimler” diye konuştu.
2 milyon mülteciye bakan Türkiyenin, dünyaya kendini iyi anlatması gerektiğine dikkat çeken Sanberk, uluslararası basını hareket geçirmek gerektiğini söyledi.