Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber
Öcalanın İmralıdan yaptığı silah bırakma çağrısının üzerinden 2 ay geçmesine rağmen sessiz kalan PKKdan kongreden vazgeçtik sesleri yükselmeye başladı. Uzmanlar, Kandilin HDPnin seçimde baraj altında kalmasını istediği görüşünde birleşiyor.
PKKnın silah bırakması için Şubat ayında önemli adımlar atılmıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın “başımı değil, gövdemi koydum” dediği çözüm sürecinin, bu aşamadan sonra ancak PKKnın silah bırakmasıyla devam edebileceğini açıklamasının ardından İmralıdan da aynı yönde mesajlar gelmişti. Öcalan, hem 28 Şubattaki Dolmabahçe toplantısına gönderdiği mesaj hem de Nevruz mektubunda silah bırakma için kongre toplanması çağrısını PKKya iletmişti. Aradan hayli zaman geçmesine karşın PKK, silah bırakma konusunda bir adım atmazken bölgede önce Ağrıda, ardından Siirtte akılları karıştıran olaylar yaşandı.
Ciddiyse tarih verilecekti
Kamuoyu “neler oluyor “ sorusunun cevabını ararken, PKKnın önemli isimlerinden Mustafa Ayata, geçtiğimiz günlerde Özgür Gündem Gazetesinde PKKnın toplanmak için hazırlık bile yapmadığı silahsızlanma kongresinden “vazgeçtiğini” yazdı.
PKKnın “Öcalanın her dediğini yaparız söylemine karşın “silahsızlanma kongresi için tarih bile belirlemeden vazgeçtik” ifadesinin bir hükmü olmadığını belirten AK Parti Mersin Milletvekili Adayı Yazar Muhsin Kızılkaya, “PKK, acaba daha önce kongre için bir tarih vermiş miydi? 7 Nisan, 5 Mayıs, 3 Haziran diye bir tarihi var mıydı? Böyle bir tarih vermediler. Şimdi de ‘Vazgeçtik diyorlar. Eğer silah bırakmakta ciddiysen, önce tarihi verecektin. Ancak o zaman şimdi vazgeçtim dediğinde bir hükmü olurdu. Daha önce de kongreye ilişkin çok sıcak değillerdi. Şimdi ‘Vazgeçtik diyene ‘Bugüne kadar ne yaptın ki diye sormak lazım. PKK, yine üzerine düşeni yapmadı ve silahı bırakmadı. İşin tüm özeti bu” dedi.
Karar seçim sonrasında
Kürt sorunu uzmanlarından Yazar Enver Sezgin de, seçmenin gündeminin “HDP barajı aşar mı” sorusu olmasına karşın HDPye bunu sağlayacak oyların PKKnın kongre kararı ile önünün kesildiğini belirterek, şunları söyledi: “PKK yönetiminde ‘Silah bırakalım, bırakmayalım tartışması vardı. Siyasi gelişmeleri de görünce tam da istedikleri fırsat doğdu. Önceden beri çok da silah bırakmaya dönük değillerdi. Zaten ‘Silah bana Orta Doğuda lazım diyorlar. Herkesin beklentisi ‘Türkiyeye karşı silah kullanmıyoruz demeleriydi ve bunu yapmadılar. HDP, yüzde 10 seçim barajını aşmak istiyor. Bunun için de Batıdan oy alması lazım. Ama silah bırakma kararı almadan bunu nasıl yapacak? Şu an Batmandayım ve herkesin tek derdi ‘HDP, barajı geçecek mi sorusu. PKK, bunu bilmiyor mu? Demek ki bu noktada hem HDPnin barajı geçmesi noktasında da bir çelişki var. Buradaki insanlar da zaten silahın bir karşılığı kalmamış. Kimse silahlı eylem de istemiyor. Görünen o ki, PKK kararlarını seçim sonrası revize edecek ama seçime silahla girilecek.”
BÜYÜK ABİLER ‘SAKIN SİLAH BIRAKMA DİYOR
PKKnın silah bırakmaya hiç gönlü olmadığını bunun da Öcalanın sözlerine dayanarak yaptıklarını belirten Yazar Ümit Fırat ise, Öcalanın Türkiyenin demokratikleşmesi söyleminin PKK tarafından ‘Önce demokratikleşme sonra silah bırakma şeklinde algılandığını ifade etti. Bunu da eylem yapmayarak silah bırakmama kararını perdeleyerek gerçekleştirdiklerini belirten Fırat, “Ben onların hiçbir zaman silah bırakacaklarını düşünmedim. Zaten bu konuda bir adım da atmadılar. Ama bugün silahın bir geçerliliği kalmamışken sadece ‘Eylem yapmıyoruz diyerek ve silah da bulundurarak çelişkiye imza atıyorlar. HDPye oy verecek kişilerin sadece Erdoğan ve AK Parti karşılığıyla bunu yapacaklarını, ‘Silah bırakmasak da o kitleden oy alırız diye düşünüyorlar. Oysa ‘Her sözünü yerine getiririz dedikleri Öcalanın işaret ettiğini yapmaları gerekirdi ama PKK geçmişte de bunu yapmadı. Zaten ona şimdi büyük abiler ‘Sakın bırakma diyor. Onlar da ‘Benim de niyetim yok diyorlar” ifadelerini kullandı.
OHALDEN VE YASAKLARDAN BUGÜNLERE
32 yılda 40 bin kişinin ölümüne ve 400 milyar dolardan fazla maddi kayba neden olan pkk terörünün sona erdirilmesi için, 13 yıllık AK Parti iktidarında çok önemli adımlar atıldı. 2002de Doğu ve Güneydoğu Anadoluda hem kolluk uygulamaları hem de sosyolojik açıdan sorunlar yaratan Olağan Üstü Hal uygulaması, OHAL Valiliği ve Asayiş Komutanlığı ‘de kaldırıldı. 2006-2014 arası bölgede her ilde üniversiteler kuruldu. Ayrıca üniversitelerde Kürtçe eğitim bölümleri açıldı. Kürtçe öğretmenleri yetiştirildi.
Kanlı eylemler bitmedi
Şırnaka yapılan havaalanına Kürt siyasetçi Şerafettin Elçinin adı verildi. Cezaevinde Kürtçe konuşma yasağı kaldırıldı. Çözüm süreci başlatıldı. TRT Şeş açıldı. PKK, Öcalan ile MİTin görüşmeye başladığı 2012den sonra kısa bir sessizlik döneminin ardından pek çok kanlı eyleme imza attı. 6 Ekim 2014te HDPnin Suriye kasabası Kobani için ‘Sokağa çıkın çağrısı ile 50 kişi öldü. 25 Ekim 2014te Hakkaride çarşı izninde üç jandarma şehit edildi. Yine 29 Ekim 2014te Diyarbakırda çarşı iznindeki Astsubay Üstçavuş Nejdet Aydoğdu eşinin yanında şehit edildi. Ağrı Diyadinde yaşananlara son olarak Siirtte muhtar Mustafa Turhan cinayeti eklendi.