Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber
Suriye ve Iraktaki iç savaş, en çok da bölgedeki Türkmenlere zarar veriyor. Bölgeyi ele geçirmek için çatışan DEAŞ ile Kürt gruplar arasında kalan Türkmenler canlarını kurtarmak için köylerini, yurtlarını terk edip kaçmaya başladı. Bölgedeki çatışmaya müdahil olmak istemeyen Ankara ise şimdilik sadece sınıra kadar gelebilen Türkmenleri kabul etmekten başka birşey yapamıyor. Irak ve Suriyedeki Türkmenler açısından durum her geçen gün biraz daha kötüleşirken STAR, Genelkurmay Başkanlığı aracılığıyla bölgedeki Türkmenlere yardımı finanse etmek için satışa çıkarılan yüz binlerce ton petrolün, o dönem Aydın Doğan Grubu şirketi olan Petrol Ofisince nasıl hortumlandığını belgeleriyle açıklıyor.
Yolsuzluk belgelendi
K. Irak ve Suriyedeki Türkmenlere yardım olarak 2001 yılında Genelkurmay Başkanlığına bağlı Özel Kuvvetler Komutanlığına tahsis edilen 450 bin ton petrolün satışı için açılan ihaleyi, ton başına 50.25 dolarla en yüksek fiyatı veren Tarhan Şirketi kazandı. İşte tam bu aşamada yukarıdan gelen emirle 450 bin ton petrol, tonu 50 dolardan Tarhan A.Şye değil, tonu 10 dolardan Aydın Doğanın şirketi Petrol Ofisine verildi.
Türk Silahlı Kuvvetleri tarihindeki en yüksek bütçeli yolsuzluklardan biri olduğu iddia edilen petrol ihalesi yolsuzluğunu ilk kez, Jandarma Asayiş Bölge Komutanı Emekli Korgeneral Altay Tokat gündeme getirdi. Altay Paşanın bütün aşamalarını belgelendirdiği yolsuzluk olayı şöyle gerçekleşti:
Noter tespitli yolsuzluk
Iraktaki Türkmenlere yardım için kurulan Türkmen Vakfına bağlı olarak kurulan TOPAZ adındaki şirkete tahsis edilen 450 bin ton petrolün satışı için 13.7.2001 günü Ankarada açık artırma usulü bir satış ihalesi düzenlendi. Özel Kuvvetler Komutanlığının görevlendirdiği bir kurmay albay gözetiminde yapılan ihale Ankara 13ncü Noteri tarafından da kayıt altına alındı.
50 dolar yerine 10 dolar
İhalenin henüz daha başında yaşanan gelişmeler, ihale sonucunun belli olduğunu ortaya koydu. Daha önce kayıt yaptırarak ihaleye katılacaklarını beyan eden şirketlerin biri hariç tamamı teker teker ihaleden çekildi. Rakip kalmayınca açık arttırma da yapılmadı. 450 bin tonluk petrol ihalesini, tonuna 50.25 dolar (en yüksek fiyat) veren Tarhan A.Ş kazandı. İşte tam bu aşamada şok bir gelişme yaşandı. Yukarıdan (!) gelen emirle 450 bin ton petrol, tonu 50 dolardan Tarhan A.Şye değil de, tonu 10 dolardan daha önce ihaleden çekildiğini açıklayan Aydın Doğanın şirketi Petrol Ofisine verildi. Yolsuzluğu ortaya çıkaran E. Korgeneral Altay Tokat, ihaleyi kazandığı halde ekarte edilen Tarhan şirketinin bu haksızlığa sessiz kalmasını “taraflar arasındaki önceki yıllara ait karşılıklı çıkar ilişkilerine bağlıyorum” sözleriyle açıklıyor.
Diğer ihaleler de incelensin
Altay Tokat Paşa, noter zabtıyla belgelenen bu akaryakıt yolsuzluğunun, Türkmenlere yapılan yardımın sadece bir dilimiyle ilgili olduğunu, diğer dilim ihalelerin de incelenmesi halinde yüz binlerce ton akaryakıtın uluslararası piyasadaki ederinin çok altında fiyatlarla Petrol Ofisine satıldığının görüleceğini söylüyor. “Bu ihaleler gerçekten şeffaf ve gerçekten açık artırma şeklinde yapılsaydı, Türkmenler bugün bu halde olmazdı” diyor.
Doğan Grubu linç etmek istedi
Askeri ihaledeki yolsuzluğu belgeleyen Altay Paşa, Genelkurmay Başkanlığına yaptığı ihbarın ardından Doğan medyasınca asılsız haberlerle linç edilmek istenmiş. G. Doğuda yıllarca çok önemli konumlarda terörle mücadele görevi yapıp, terör örgütü elebaşı Öcalan tarafından hedef gösterildiği halde, önce askeri lojmandan çıkarılmış, sonra da koruması kaldırılmış. Altay Tokat Paşa, olaydan haberdar olduğu halde işlem yapmayan Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıtın, bu yolsuzluğu araştırmadığı için Doğan Grubunca ödüllendirilerek Genelkurmay Başkanı olması için her türlü desteğin verildiğini belirtiyor.
- Özel Kuvvetler Komutanlığından bir albay gözetiminde yapılan ve Ankara 13ncü Noteri tarafından kayıt altına alınan ihaledeki yolsuzluğu tesadüfen öğrenen Eski Jandarma Asayiş Bölge Komutanı Emekli Korgeneral Altay Tokat, acil koduyla mektup yazarak, Türkmenlere yardım olarak gönderilmesi gereken paranın Petrol Ofisine peşkeş çekildiğini belgeleriyle Genelkurmay Başkanlığına bildirdi.
- O dönem MHP Genel Başkanı Bahçelinin Askeri Başdanışmanı olan Altay Tokat Paşa, Genelkurmay Başkanı Hüseyin Kıvrıkoğlu ve 2. Başkan Yaşar Büyükanıtı mektupla ikna edemeyince, karargaha gidip yüz yüze görüşerek Türkmen yardımına yönelik bu ihanetin engellenmesini istedi. Ancak bütün çabalarına rağmen 450 bin tonluk petrol ihalesinin, 5te 1 fiyatına Aydın Doğana satılmasını engelleyemedi.
- E.Korgeneral Tokat, akaryakıt yolsuzluğunun sadece Türkmenlere yapılan yardımın bir dilimiyle ilgili olduğunu, diğer dilim ihalelerin de incelenmesi halinde yüz binlerce tonluk akaryakıtın uluslararası piyasadaki değerinin çok altında fiyatlarla Petrol Ofisine satıldığının görüleceğini söylüyor.
- Yolsuzluğu belgeleyen Altay Paşa, Genelkurmay Başkanlığına yaptığı ihbarın ardından Doğan medyasınca asılsız haberlerle linç edilmek istendi. G. Doğuda yıllarca terörle mücadele görevi yapıp, Öcalan tarafından hedef gösterildiği halde önce askeri lojmandan çıkarılan, sonra da koruması kaldırılan Altay Paşa, olaydan haberdar olduğu halde işlem yapmayan Genelkurmay 2. Başkanı Büyükanıtın, bu yolsuzluğu araştırmadığı için Doğan Grubunca ödüllendirilerek Genelkurmay Başkanı olması için açıkca desteklendiğini belirtiyor.
BÜYÜKANITIN HABERİ VARDI
Emekli Korgeneral Altay Tokat, Türk Silahlı Kuvvetlerinin Doğu ve Güneydoğu bölgesindeki terörle mücadelesinde çok önemli görevler almış bir komutan. Yurtiçindeki ve yurtdışındaki birçok başarılı operasyona imza attığı için sayısız madalyaları var. 1995-1997 yılları arasında Jandarma Asayiş Bölge Komutanı olarak, K.Iraktaki Türkmenlerle de sık görüştüğü için onların sıkıntılarını çok iyi biliyor. Bu yüzden Türkmenler konusunda çok hassas. Türkmenlere yardım için tahsis edilen petrolün satış ihalesinde yapılan yolsuzluğu öğrenince, acil bir mektup yazarak Türkmenlere yardım olarak gönderilmesi gereken paranın Petrol Ofisine peşkeş çekildiğini belgeleriyle Genelkurmay Başkanlığına bildirdi. Tokat mektubunda, Irak Türkmenlerinin mücadelesine büyük zarar veren petrol yolsuzluğunun her aşamasından, dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıtın haberdar olduğunu iddia etti.
Noter tespitli yolsuzluk kitap oldu
2001 yılında gerçekleşen akaryakıt yolsuzluğunun peşini bırakmayan Emekli Korgeneral Altay Tokat, bizzat yazdığı “KIRMIZI SİYAH” adlı kitabında, 5te 1 fiyatına Aydın Doğanın şirketi Petrol Ofisine peşkeş çekilen 450 bin ton petrolün tarihi ve milli bir göreve yapılmış bir ihanet olduğunu belirtiyor. 2003te ABDnin Irakı işgalinde Türkmenlerin elinde piyade tüfeğinin bile olmadığı herkes tarafından görüldüğüne dikkat çeken Altay Paşa, “Bu yüzden Türkmenler, Kürtlerin hegemonyası altına girmek zorunda kaldı. Bu durum ihalelerden elde edilen milyonlarca doların nerelere, ya da kimlerin cebine gittiği sorusunu akıllara getirmektedir ve aydınlatılması gerekir düşüncesindeyim” diyor. Yolsuzluğun noter zaptıyla tespit edildiği bu ihaleden önce de benzer miktarlarda petrolün tahsis edilmiş olduğunu ve pazarlık usulü ile değişik şirketlere tonu 8-10 dolar karşılığında dağıtıldığını iddiasının mutlaka araştırılması gerektiğini söylüyor.