Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2067 kez okundu. | Siyaset Haberleri
Haberin Tarihi :   10 Mayıs 2015 - 06:35

YSKdan 174 bin seçmen açıklaması

Büyüt
Küçült
YSKdan 174 bin seçmen

Güven, seçmen sayıları ve oyların sayımına ilişkin kamuoyunda yer alan iddialara yanıt verdi.

Sadi Güven, 7 Haziranda yapılacak seçimlerin Avrupa Komisyonu Parlamenter Meclisi (AKPM) üyelik yükümlülüklerine ve uluslararası standartlara uygunluğunu değerlendirmek, AKPM adına Genel Kurula rapor sunmak adına Türkiyede bulunan milletvekilleri ve bürokratlardan oluşan komisyonun, YSK, bazı kurumlar ve siyasi parti temsilcileriyle görüşmelerde bulunduğunu söyledi.

Bu kapsamda yapılan görüşmeye ilişkin CHP temsilcisi İzmir Milletvekili Erdal Aksüngerin bazı açıklamalarının kamuoyuna yansıdığını belirten Güven, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sisteminde olmadığı tespit edilen 174 bin 191 seçmenin, TÜİKin verilerinde yer almadığı halde seçmen kütüğünde bulunduğu iddiasının tamamen gerçek dışı olduğunu kaydetti.

Seçmen kütüğü, adres kayıt sistemindeki bilgiler esas alınarak hazırlandığından, adres kayıt sisteminde kaydı bulunmayan kişilerin seçmen kütüğüne yazılmalarına olanak bulunmadığına işaret eden Güven, Seçmen kütükleri 10 Mart itibarıyla Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sisteminden alınarak oluşturulmuş olup, bırakın 174 bin 191 kişiyi, sistemde olmayan 1 kişinin bile seçmen kütüğünde kaydının olması mümkün değildir diye konuştu.

Seçmen kütüklerinin, her seçim döneminde en az iki kere seçime katılma hakkına sahip partilere verildiğini hatırlatan Güven, bu seçimde askıya çıkarılan muhtarlık bölgesi askı listelerinin de 14 Mart 2015 günü açıklamayı yapan siyasi partiye verildiğini ifade etti.

YSK Başkanı Güven, şunları kaydetti:

Bugüne kadar gerek ilgili siyasi parti, gerekse Kurulumuzda görev yapan siyasi parti temsilcilerince itiraz hakları olmasına rağmen Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sisteminde yer almadığı halde seçmen kütüğünde kaydı olan 1 kişiye ilişkin bile itiraz gelmemiştir. Esasen olması da mümkün değildir.

SEÇSİS milli bir sistem

SEÇSİSin, seçimle ilgili her türlü veri, bilgi ve belgenin üretildiği ve güvenli bir şekilde saklandığı bilgi sistemi olduğunu vurgulayan Güven, özgün bir yazılım olan SEÇSİSin, internete tümüyle kapalı, verilerin iletişim sırasında kriptolandığı özel bir ağla birbirine bağlı çalışan milli bir sistem olduğunu anlattı.

Güven, buradaki verilerin, siyasi partiler portalı üzerinden siyasi partilerle paylaşıldığına da işaret etti.

SEÇSİSin seçim günü, ilçe birleştirme tutanağının tanzimi sırasındaki veri girişiyle devreye girdiğini anlatan Güven, şu bilgileri verdi:

Bundan önceki aşamalar olan sayım döküm cetveli ile sandık sonuç tutanakları ise bilgisayarla hiçbir bağlantı olmadan sandık kurulu başındaki çoğunluğu siyasi parti temsilcisi olan sandık kurulunca elle düzenleniyor ve ıslak imza ile imzalanıyor, taranarak siyasi partilerle paylaşılıyor. YSKda temsilcisi bulunan AK Parti, CHP, MHP, Saadet Partisi ve HDPnin bilgi ve iletişim ekipleriyle her ay birkaç kez toplantılar yapılıp, görüş alışverişinde bulunulmaktadır. Zaman zaman siyasi parti genel başkan yardımcıları ile yapılan toplantılarda da böyle bir iddiada bulunulmamıştır. Bugüne kadar Kurulumuza, gerek bu partiler tarafından Kuruldaki temsilcileri aracılığıyla gerekse başka şekilde SEÇSİSe dışarıdan müdahale edilerek sonuçların değiştirildiğine dair hiçbir somut itiraz gelmediği halde SEÇSİSe dışarıdan müdahale edilerek hile yapıldığını söylemek milletvekili sorumluluğu ile bağdaşmamaktadır.

İtirazen düşürülen seçmen sayısı 591 kişi

YSK Başkanı Güven, seçmen kaydının nasıl silindiğinin genelgelerde mevcut olduğunu, itiraz sonucu düşürülen seçmen sayısının 591 kişi olduğunu bildirdi.

Adres Kayıt Sistemine adres beyan etmediği için seçmen kütüğüne yasal olarak yazılmayan 536 bin 476 kişi bulunduğunu da açıklayan Güven, şöyle konuştu:

Bu genelgelerin hazırlık aşamasından imzalanmasına kadar olan süreçte siyasi partiler de katkı vermiş ve tüm aşamalarından bilgi sahibidirler. Seçmenler Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlık numarasına göre adrese dayalı tespit edilmektedir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan hiçbir seçmen listede olmadığı gibi mükerrer seçmen de yoktur. Yanlış adrese ilişkin itiraz edilebilmesi için listeler siyasi partilere verildiği gibi muhtarlıklarda da askıya çıkarılmaktadır.

Seçimi yapan siyasi partiler

İlçe seçim kurullarında son milletvekili genel seçiminde en çok oy alan 4 parti temsilcisinin bulunduğunu hatırlatan Güven, iktidar ve anamuhalefet partisinin İlçeSeçim Kurullarının yüzde 99unda temsilci bulundurduğunu vurguladı.

Oy sayılarını tutanaklara geçirme işlemini yapan Kurulda 1 hakim ve 2 memurun yanında 4 siyasi parti üyesinin görev yaptığını anımsatan Güven, şöyle devam etti:

Seçim hilesi olarak tanımlanan birleştirmeyi de bu kurul yapmaktadır. 7 kişilik sandık kurulunun en az 5 üyesi siyasi partilidir. Seçim akşamı oyları sayan tutanaklara geçiren partilerdir. YSK, sandık sonuç tutanaklarını tarayıp ilçe birleştirme tutanağını YSKya geldiği anda siyasi partilerle paylaşmaktadır. Bu şekilde yapılan hatalara müdahale edilmektedir. Bu seçimlerde halkımızın çetele dediği sayım döküm cetveli, sandık sonuç tutanağı, ilçe ve il birleştirme tutanakları taranarak partilerimizle paylaşılacaktır. Siyasi parti temsilcileri tarafından somut bilgiye dayanmayan açıklamalar halkımızı yanıltmaktadır.

Önceki seçimlerle ilgili iddialar

YSK Başkanı Güven, yerel seçim ve cumhurbaşkanı seçiminde elektriklerin kesilmesi nedeniyle bazı oyların çalındığı yönündeki iddialara da yanıt verdi.

Önceki seçimlerde elektrik kesintisi nedeniyle bazı partilere ait oyların başka partilere aktarıldığı intibasını doğuran açıklamalar yapıldığını kaydeden Güven, mahalli idareler seçimleri ile Cumhurbaşkanı seçiminde toplam 533 bin 102 sandıkta oy kullanıldığını, bu sandıklarda da yine siyasi parti temsilcilerinin görev yaptığını anlattı.

Sadi Güven, sandık sonuçlarını siyasi parti temsilcilerinin çoğunlukta olduğu kurulların tutanağa bağladığına işaret ederek, Bu 533 bin 102 sandıktan bir tanesi bile elektrik kesintisi nedenine dayalı olarak iptal edilmemiştir. Buna rağmen sanki elektrik kesintisine dayalı hile varmış gibi beyanlarda bulunmak da doğru değildir dedi.

Seçim iş ve işlemlerinde siyasi partilerin önemine vurgu yapan Güven, Seçimlerde yarışan da seçimleri yapan da oyları sayan da siyasi partilerdir. YSKdan ilçe seçim kuruluna, sandık kuruluna kadar sürecin tamamında siyasi parti temsilcileri bulunmaktadır. Sürecin içinde ya iş ve işlemler partilerce yapılmakta ya da bulundukları ortamda yapılmaktadır. Somut bilgiye dayanmayan açıklamalar demokrasimize zarar vermektedir şeklinde konuştu.

AA






E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024