Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber
Ağaç gövdelerini yiyerek kurumalarına ve ölümlerine neden olan Anoplophora Chinensis cinsi böcek (Turunçgil uzunantenli böceği) Fatihte de tespit edildi.
Fatih Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekipleri, anavatanı Çin, Japonya ve Kore olan istilacı böcekle ilgili ilaçlama çalışmalarına başladı. Ekipler, bu böcekleri görenlerin de derhal kendilerine haber vermesini istedi.
Tüm dünyada istilacı böcek olarak kabul edilen Anoplophora Chinensislerin süs bitkileriyle ülkemize geldiği daha önce tespit edilmişti. İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi dergisinde yayınlanan bilimsel bir makalede, böceğin İstanbul çapına yayılmış olabileceği anlatılmıştı.
1 YILDA 150 AĞAÇ
Geçtiğimiz yıl sadece Zeytinburnunda 150nin üzerinde yetişkin ağaç, Anoplophora Chinensislerin verdiği zarar nedeniyle uzman kontrolünde imha edilmek zorunda kalınmıştı.
Anoplophora Chinensisler bu yıl da Yedikule ve çevresini mesken tuttu. Anoplophora Chinensislerin zarar verdiği ağaç türleri arasında akçaağaç, atkestanesi, kızılağaç, kızılcık, fındık, dağ muşmulası, huş, alıç, kayın, elma, dut, çınar, kavak, kiraz, armut, söğüt ağacı, gül, karaağaç da bulunuyor.
ANINDA BİZE BİLDİRİN
Fatih Belediyesinden yapılan açıklamada şöyle denildi: Zararlı böceğin tespit edildiği ağacın belirlenmesinin hemen ardından ağacın Fatih Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğünün bilgisi dahilinde ilaçlanması ve devamında gözlenerek imha edilmesi gerekmektedir. Mücadelesi için vatandaşların konuya hassasiyet gösterip, anında Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekiplerine bilgi verilmesi gerekmektedir.
İŞTE EŞKALİ
Beledİye açıklamasında, Anoplophora Chinensisler şöyle tarif edildi: Zararlı böcek siyah renkte uzun antenlere sahip, üzerinde beyaz lekeler bulunan 25-35 mm uzunluğundadır. Bacaklarının üst kısımları beyazımsı mavimsi bir renktedir. 300 mye kadar uçabilmekte ve zarar verdiği bölgenin 50 m civarındaki diğer ağaçlarda da zarar verme ihtimali gözlenmektedir. Erginler mayıs ve ağustos ayları arasında ortalama 1-3 ay yaşamakta olup bu aylarda yoğun olarak gözlenmektedir.
YÖNETMELİK DE VAR
Anoplophora Chinensislerle ilgili 17 Haziran 2014 te Resmi Gazetede Ani meşe ölümü ve çam çıralı kanser hastalığı ile turunçgil uzun antenli böveği ve kestane balarısı mücadelesi hakkında yönetmelik yayınlandı. Bu yönetmelikte böceklerin Türkiyeye girişi ve yayılmasının önüne geçilmesi hedeflendi. Ancak Fatihte yapılan tespitle böceğin İstanbulda olduğu da ortaya çıkmış oldu.
Hürriyet