Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber
Daha önce mahalle birleştirilmeleri ile duyurduğumuz haberleri hatırlıyorsunuz.Eminönü ile birleşen Fatih'in 69 olan mahalle sayısı 24 indirilmiş bazı mahalleler tarihi isimlerinden arındırılarak yeni isimler verilmişti.Büyük Şehir Belediyesi Tarihi isimlerin yok oluşuna izin vermemiş kararı iptal etmişti.
Mustafa Demir sessiz sedasız meclisten kararı ufak değişikliklerle geçirip Büyükşehir Meclisinden de geçirdi.İşte artık Fatihin anılmayacak olan Mahalleleri:
Kürkçübaşı, Çakırağa, Yalı, İnebey, Hobyar, Davutpaşa, Nevbahar, Keyçi Hatun, Sancaktar Hayrettin, Abdiçelebi, Hacıhüseyinağa, Hacı Evhaddin, İmrahor, Ali Fakih, Hacı Hamza, Arabacı Beyazıt, Cambaziye, Uzun Yusuf, Melek Hatun, Veledi Karabaş, Beyazıdağa, Arpa Emini, Molla Şeref, Muratpaşa, Ördek Kasap, Sofular, Baba Hasan Alemi, Gureba Hüseyinağa, Hoca Üveys, Hasan Halife, Muhtesip İskender, Mimar Sinan, Keçeci Karabaş, Neslişah, Hatice Sultan, Kariye, Hamami Muhiddin, Beyceğiz, Kocadede, Şeyresmi, Kırmasti, Sinanağa, Hüsambey, Kırkçeşme, Haydar, Haraççı Karamehmet, Kasap Demirhun, Müftü Ali, Abdi Subaşı, Küçük Mustafapaşa, Katip Musluhiddin, Tevkii Cafer, Hızır Çavuş, Tahta Minare, Hatip Musluhittin, Kasım Günani, Molla Aşkı, Avcıbey, Atik Mustafapaşa, Balat Karabaş. |
|
Fatih ilçesi bu gelişmeyle çalkalanıyor.Siyasi parti ilçe örgütleri muhtarlarla birlik içinde kararın iptali için desteklerini veriyor.Muhtaralar mahkeme yoluda dahil olmak üzere yasal her yolla mücadele ederek bu kişisel tek taraflı hiçbir görüş alınmadan yapılan çalışmayı durdurmaya çalışıyor.
İstanbul Muhtarlar Derneği Başkanı Akif Ak ise Fatih'te yapılan uygulamanın bir tarih katliamı olduğunu söyledi. Fatih'te bin yıllık mazisi olan mahallerin bir anda kaldırılamayacağını kaydeden Akif Ak, "Bu mahalleler kimseye miras kalmadı, herkese emanet ve siz de bu emanete sahip çıkmalısınız. Bu, iyileştirme açısından yapılan bir çalışma değil. Bu, adres değişikliğinde çok sıkıntı oluşturur. Bu düzenleme hiçbir vatandaşın fikri alınmadan yapıldı. Hiçbir muhtarın da görüşü alınmadı. Burada Fatih için hayırlı olacak bir durum yok. Burada iyileştirme için bir çalışma yapılmış olsa idi mahalle sayısı, nüfuslar, yüzölçümleri her şey eşit olurdu. Ama bakıyoruz ki 10 bin nüfuslu da, 30 bin nüfuslu da mahalle var." şeklinde konuştu.
Yasal olarak yapılması gereken bu çalışmada asıl dikkat çeken Mustafa Demir'in bu konu üzerinde neden bu derece önemle durduğu ve ve hırs ile bu işin sonuçlanması için tek taraflı davrandığı.Çünkü aynı birleşme Eminönünde de yapılması gerekirken Nevzat Er 'in bu birleşmelerin Yaşayan halk,tarihçiler ve toplumsal mutabakatla gerçekeleştirilmesi gerektiği söyleyerek bu çalışma için çok acele etmediklerini bildiriyor.
Mustafa Demir'in Fatih dönüştürme projesi adı altında ki haber yazı dizimiz de bunlara değineceğiz.
Birleşme ile ilgili genel bilgiler:
|
Sulukule olarak bilinen Neslişah ve Hatice Sultan mahallelerinin ismi de Karagümrük olarak belirlendi. Çapa semtinin isminin ise herhangi bir mahalleye verilmemesi dikkat çekti.
Fatih'teki mahallelerin sayısının 69'dan 24'e düşürüldüğünü söyleyen İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Sözcüsü Can Özyedierler, "Fatih Belediye Meclisi'nin ilk kararını Başkan Kadir Topbaş veto etmişti. Yeni kararda sadece Fatih Sultan Mehmet Mahallesi'nin ismi değiştirilmiş. Tarihe mal olmuş birçok kişinin ismini taşıyan mahalleler kaldırılıyor. Bu bir tarih katliamıdır." iddiasında bulundu.
Tarihî yarımadayı oluşturan iki ilçeden biri olan Fatih ilçesindeki mahalleler, tarihî semt isimleri altında birleştirilecek. Fatih Belediye Meclisi, geçen şubat ayında, hizmetlerin daha etkin yürütülmesi ve yerel hizmetlerin koordinasyonunda yaşanan problemlerin giderilmesi amacıyla ilçedeki mahalle sayısını 69'dan 24'e düşürme kararı aldı. Karar, onay için Büyükşehir Belediyesi'ne gönderildi. Ancak, Başkan Kadir Topbaş, kararı veto ederek Fatih Belediye Meclisi'ne geri gönderdi. Geçen haftaki toplantısında konuyu tekrar ele alan Fatih Belediye Meclisi, önceki kararında Şeyhresmi ve Kırmasti mahallelerine verilen 'Fatih Sultan Mehmet' ismini 'Ali Kuşçu' olarak değiştirip kararı yeniden Büyükşehir Belediyesi'ne gönderdi. Büyükşehir Belediye Meclisi'nin dünkü oturumunda gündeme gelen karar, büyük tartışmalara yol açtı. Meclis'teki CHP, ANAVATAN ve Saadet Partili üyeler karara ret oyu verdi. Mahalle sayısını 24'e düşüren karar, oyçokluğuyla kabul edildi.
Yapılan çalışmaya göre ortaya çıkan yeni mahalle isimleri arasında, Samatya, Çapa, Kariye, Çarşamba, Draman semtlerinin bulunmaması dikkat çekti. Çarşamba ile özdeşleşen Kocadede Mahallesi, Beyceğiz ile birleştirilerek 'Atikali' oldu. Kariye Müzesi ile anılan Kariye Mahallesi ise 'Dervişali Mahallesi' adını aldı. Tartışmalı kentsel dönüşüm projesinin hayata geçirildiği Neslişah ve Hatice Sultan mahalleleri ise 'Karagümrük' adı altında birleştirildi. Düzenleme ile Fatih'in en büyük mahallesi, Seyyid Ömer ve Uzun Yusuf mahallelerinin birleştirilmesi ile oluşturulan 25 bin nüfuslu Seyyid Ömer Mahallesi oldu.
zaman.com.tr