Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber
Ayvansaray Tokludede Mahallesinde, kentsel dönüşüm işe şantiye alanı kurmak için parkı yıkmakla başladı. Mahalleli ise duruma tepki göstererek, şantiye alanı olarak seçilen yerin tarihi İstanbul surlarının eteğinde olduğu için kanunen şantiyenin bu alana kurulamayacağını söylüyor.
Sabah saatlerinde mahalleye gelen Belediye yetkilisi, zabıtlar ve işçiler mahallenin göbeğindeki parkı yıkmaya başladı. Mahallelinin tepkisi üzerine Belediye yetkilileri, işin kanuni olduğunu ve bu alanın şantiye alanı yapılacağını söylediler.
“Dünyanın neresinde belediye yardım yapıyor?”
Park alanında basının haber yapmasını engellemek isteyen yetkililere, henüz bazı ev sahiplerinin evlerini dahi satmadığını ve durumu kötü olan ailelerin kapı dışarı mı edileceğini sormamız üzere Fatih Belediyesi’nin Harita Mühendisi olduğunu belirten bir yetkili, "Dünyanın neresinde belediye insanlara konut gösteriyor ve para yardımı yapıyor. Biz insanlara yardım ediyoruz" dedi. Bunun üzerine insanlara daha gösterilmiş bir yer ve konut olmadığını ve yıkım için neden şantiye kurulduğunu sormamıza ise aynı yetkili, "Bunlar öyle bir anda olacak iş değil uğraşıyoruz. Kesin tarih yok" yanıtını verdi.
Mahalleli tepkili
Belediye’nin yıkıma parktan başlaması ve burayı şantiye alanı olarak tercih etmesinin ardından olaya en çok üzülen mahalleli çocuklar oldu. Yusuf Üçel, (12) parklarının yıkılmasından dolayı çok üzüldüklerini dile getirdi.
Mahallede yaşayan kiracılardan Ayhan Durmuş ise, “Geçen sefer şantiye kurulduğunda birçok aile burayı henüz terk etmemişti. O zaman direnmiş ve şantiyeyi kurdurmamıştık. Ancak şimdi 2-3 bin TL’ye mahalleden taşınan aileler oldu. Kimisi köyüne döndü, kimisi başka yerlerde ev tuttu. Burada yaşayan insanların çoğunun okuma yazması olmadığı için Milyar lafını duyunca hemen ikna oldular. 3-4 ay sonra aylık geliri 500 lirayı bulmayan bu insanlar mağdur olacak ama haberleri yok” dedi.
“Yapılan iş yasal değil”
Konuyla ilgili Tokludede’de bir açıklama yapan Fener Balat Ayvansaray Derneği Genel Sekreteri Çiğdem Şahin, Belediye’nin mahalleliye psikolojik baskı kurmak için saldırıya mahallenin göbeğindeki parkta başladığını söyledi.
Mahallenin İstanbul’da kalan son tarihi ahşap evlerin olduğu yerlerden olduğunu belirten Şahin, buradan emekçi ve yoksul insanların çıkarılıp daha varlıklı insanlar için yeni yerlere dönüştürüleceğini dile getirdi. Emekçilerin kentin dışına itildiğini belirten Şahin, insanların hak aramasının dahi önünde yalan söylenerek çıkıldığını söyledi.
“Direniş devam ediyor”
Mahallede 40 kiracı ve 10 ev sahibinin direnişe devam ettiğini vurgulayan Şahin, bir avuç firmanın daha fazla para kazanmak için insanların dünyasıyla oynadığını ifade etti. Şantiye alanı olarak seçilen park alanın sur dibinde olduğunu hatırlatan Şahin, kanunlara göre tarihi alan olduğu için 200 metre yakınına kadar böyle bir şantiye kurmaya hakları yok bu yüzden derhal gerekli adımları atacağız” diye konuştu.
(soL - İstanbul)