Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber
Şehir Yönetimi Uzmanı Prof. Dr. Recep Bozlağan, 30 yıldan bu yana konuşulan ancak hiçbir somut adım atılmayan Tarihi Yarımada’yı kurtaracak özel yasanın içeriğiyle ilgili çarpıcı önerilerde bulundu.Marmara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı ve İstanbul Araştırmaları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr.Recep Bozlağan, “Bugünün Tarihi Yarımada’sına denizden değil de bizzat Tarihi Yarımada’nın caddelerinden bakıldığında yürekleri parçalayan, vicdanları yaralayan görüntülerle karşılaşıyoruz” dedi.Bozlağan, açıklamalarının devamında, “Ayvansaray-Balat ekseninde yer yer yıkılmış, yakılmış konaklar, köşkler, yarısına kadar asfalta gömülmüş çeşmeler, restore edilmeyi bekleyen surlar, çirkinlikte birbirleriyle yarışan betonarme apartmanlar, bölgenin tarihi kimliği ile bağdaşmayan tamirhaneler Tarihi Yarımada’nın kaderi olmamalı” derken, Yenikapı ve Aksaray’ın karanlık ve ahlaksız işlere mesken olmaması için gerektiğini belirtti.
"BELEDİYE ZABITASI, ŞEHİR POLİSİNE DÖNÜŞTÜRÜLMELİ”
Prof. Dr. Recep Bozlağan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin hem de Fatih Belediyesi’nin yatırımlarının takdire şayan olduğunu ancak yetkilerinin kısıtlı olduğunu belirtirken, “Tarihi Yarımada’nın mevcut sorunlardan kurtarılarak geleceğe taşınması, hükümetlerin öncelikli hedeflerinden biri olmalı. Hazırlanacak kanunla oluşturulacak yeni yönetim birimi bir belediye olarak kurgulanmalı. Başkanı ve meclisi doğrudan halk tarafından seçilmekle birlikte, işleyişi daha katılımcı ve etkin olmalı. Belediye ile mahalle yönetimleri arasındaki yönetim ilişkisi güçlendirilmeli. Kaymakamlık teşkilatı kaldırılarak emniyet hariç olmak üzere bütün yetkiler kurulacak belediyeye devredilmeli. Belediye zabıtası şehir polisine dönüştürülmeli ve imar, birçok ticari-ekonomik faaliyetin denetimi ve trafik yönetimi konusunda geniş yetkilerle donatılmalı. Belediye encümeninin yerine bir tür yönetim kurulu ihdas edilmeli ve daha geniş yetkilerle donatılmalı. Belediyeye kendi iç organizasyon yapısını serbestçe belirleyecek, ihtiyaç duyduğu her türlü kadroyu serbestçe ihdas edecek, nitelikli personel istihdam edebilecek yetkiler tanınmalı” dedi.
Bozlağan, “Tarihi Yarımada uzaktan seyredilen veya içinde pür telaş koşuşturulan değil, tarihi değerleriyle birlikte yaşayan ve yaşanılan bir mekan haline getirilmeli” diye konuştu.
kaynak:http://www.iha.com.tr