ABD gözünü kapamıyor
Bodrum ilçesinde, sığınmacıları taşıyan tekne ve botun batması sonucu cansız bedeni kıyıya vuran 2 yaşındaki Aylan ile 3 yaşındaki Galipin dünyayı sarsan fotoğraflar
Bodrum ilçesinde, sığınmacıları taşıyan tekne ve botun batması sonucu cansız bedeni kıyıya vuran 2 yaşındaki Aylan ile 3 yaşındaki Galipin dünyayı sarsan fotoğrafları, Beyaz Sarayın yanı sıra ABD Dışişleri Bakanlığındaki günlük basın toplantısının da en önemli gündem maddesi oldu.
Toner, Avrupadaki çok üzücü ve yürek parçalayıcı fotoğraflardan şok olduklarını kaydetti.
Bu tür göçmenlik sorunlarında hayatların korunması ve kurtarılmasına odaklanılması gerektiğini belirten Toner, ABnin konuyla ilgili toplantı kararı almasını memnuniyetle karşıladıklarını bildirdi.
ABDye aldığı mültecileri detaylı biçimde araştırıyor
ABD MÜLTECİLERİ DETAYLI ARAŞTIRIYOR
Toner, bir soru üzerine, bu mali yılın sonuna kadar kabul ettikleri Suriyeli mülteci sayısının bin 800e çıkmasını beklediklerini dile getirdi.
Başka bir soru üzerine, Suriyedeki krizin başlamasından bu yana 17 bin başvurudan sadece bin 500ünü kabul ettiklerini ve bu yılın sonuna kadar buna 300 kişi daha eklemeyi planladıklarını kabul eden Toner, bu durumun, kişilerin ciddi arka plan taramalarının yapılması sürecinden kaynaklandığını anlattı.
Toner, ABDnin bu kadar az sayıda mülteci kabul ederken, nasıl bu insanlara yardım etmek için herşeyi yaptığını iddia edebilir? sorusu üzerine, bölgede birçok terörist grup bulunduğundan, ABDye gelen insanlara yönelik önemli taramalar yapmaları gerektiğini ifade etti.
Toner, ABD, nasıl buna yeterli derecede yanıt verdiğini söyleyebilir dediniz. Şunu söyleyebilirim ki, insani krize karşı diğer donörlerden daha fazla, 4.1 milyar dolarlık destek gönderdik diye konuştu.
UZUN VADELİ ÇARE SİYASİ ÇÖZÜM
Avrupadaki mülteci krizinin acil bir konu olduğunu ama Suriyedeki çatışmalara uzun vadeli çarenin çözümün siyasi çözümden geçtiğini belirten Toner, Bu nedenle kredibilitesi olan bir barış sürecine ihtiyacımız var. (Suriye Devlet Başkanı Beşşar) Esedin iktidardan ayrılması gerekli. İstikrarlı ve güvenli bir Suriye yaratan Cenevre bildirisine bağlı bir barış süreci lazım. DAEŞi yok etmemiz ve onu artık resimden çıkarmamız gerekli. Mültecilerin evlerine dönebileceği bir ortam yaratılmalı diye konuştu.
SIĞINMACI SAYISI SORGULANDI
Beyaz Sarayda ise gazeteciler Washington yönetiminin Suriye politikasını ve neden az sayıda sığınmacı kabul ettiğini ısrarlı sorularla sorguladı.
Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, günlük basın toplantısında, fotoğraflar ve yaşanan göçmen krizi hatırlatılarak, ABDnin neden daha fazla Suriyeli sığınmacıyı kabul etmediği, ABD Başkanı Barack Obamanın bu olaylara bakarak ABDnin Suriyede daha fazlasını yapması gerektiğini düşünüp düşünmediği hakkında ısrarlı sorular yöneltildi.
Sorulara karşılık, Ortadoğuda özellikle Suriyede, Kuzey Afrikada Libya gibi ülkelerde korkunç insani krizlerin yaşandığını belirten Earnest, bu ülkelerdeki istikrarsızlıkların çok fazla kan dökülmesine yol açtığını ve milyonlarca kişinin evlerinden göç ederek çaresiz durumlara düşmesine neden olduğunu söyledi.
Politikalara dair bazı detayları konuşurken sığınmacılara insani açıdan bakmayı gözden kaçırmamak gerektiğine işaret eden Earnest, ABD olarak ABnin 14 Eylüldeki toplantı çağrısından memnuniyet duyduklarını bildirdi.
AVRUPANIN BU SORUNU ELE ALABİLECEK KAPASİTESİ VAR
Josh Earnest, ABDnin rolü bağlamında ise Suriyedeki krize 2011 yılından bu yana 4 milyar dolar insani yardım aktardık. Bu önemli bir taahhüt ve tüm diğer ülkelerin yaptığından daha fazla katkı dedi. ABDnin BM yoluyla da katkılar sağladığını ifade eden Earnest, ayrıca sorunla ilgili olarak ABdeki ortaklarına teknik uzmanlık desteği verebileceklerini dile getirdi.
Meksikadan göçmen akışını hatırlatarak ABDnin bu konuda kendi deneyimleri olduğuna işaret eden Earnest, ABD, şu anda ABnin yaşadığı önemli göçmen sorununun ele alınmasına dönük uluslararası çabaları kesinlikle destekliyor diye konuştu.
Bu sözlerinin ardından Ama ABDye daha fazla sığınmacı getirmeyi düşünmüyorsunuz yorumu üzerine Earnest, şu aşamada bu konuya yönelik herhangi bir duyurularının olmadığını bildirdi.
Earnest, ABD neden daha fazla sığınmacıyı kabul etmeye açık değil şeklindeki soruya da Çünkü Avrupanın bu sorunu ele alabilecek kapasitesi var ve ABD de Avrupalı ortaklarının yanında duruyor. ABDnin Avrupadaki dost ve müttefiklerine sunabileceği çok çeşitli yardımlar bulunuyor ve bunları yapmaya hazırız yanıtını verdi.
OBAMA DA CLİNTON GİBİ PİŞMANLIK BİLDİRECEK Mİ?
Obamanın kıyıya vuran cansız bedenlerin fotoğraflarını görüp görmediğine yönelik soru üzerine Earnest, kendisiyle bu konuyu görüşmediğini ama gördüğünden emin olduğunu kaydetti.
Earnesta ayrıca, (Eski ABD Başkanı) Bill Clinton, görevinden ayrıldıktan sonra Ruandanın en büyük pişmanlığı olduğunu söylemişti. Başkan Obama da gözlerimizin önünde cereyan eden hayatımızın en büyük sığınmacı krizinin yaşandığı, yüz binlerce insanın öldürüldüğü Suriyede olanlara bakınca şöyle bir geri çekilip ABD daha fazla ne yapabilirdi, ne yapmakta başarısız kaldım diyor mu sorusu yöneltildi.
Buna karşılık, Suriyede yaşananların gerçek bir trajedi olduğu yanıtını veren Earnest, ABDnin göçmen akınıyla uğraşan ülkelere önemli ve etkili desteklerde bulunduğunu, insani yardımda en büyük bağışçı ülke olduğunu söyledi.
Earnest, bu duruma Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esedin liderlik edememesinin yol açtığını vurguladı ve Esedin askeri gücünü kullanarak kendi ülkesinin masum halkına saldırılarda bulunma istekliliği alçakça ve bu bizim kınadığımız bir durum. Soruna bir çözüm bulmak için aktif biçimde çalışıyoruz ifadesini kullandı.
ABD GÖZÜNÜ KAPAMIYOR
Suriyeye ABD yönetiminin daha kuvvetli karşılık vermesi gerektiğine yönelik eleştirilere de karşı çıkan Earnest, belki bunun Esadın gidişini hızlandırabileceğini ama ABDyi daha ciddi risklere atabileceğini kaydetti.
Earnest, sözlerini şöyle sürdürdü:
Obama, çok zor bir politika kararı aldı ama odak noktası ABDnin ulusal güvenlik çıkarlarına en iyi şekilde hizmet etmek oldu. Başkan olarak bu onun görevi. Ancak geniş çaplı ve önemli bir insani durumu önlemek veya azaltmak da ülkemizin çıkarına. Bu nedenle ciddi miktarda insani destek sunuyoruz, Suriyeye diplomatik çözüm getirmek için çok zor ihtimallere yönelik mücadele veriyoruz. Bu noktada pek ilerleme sağlanamadığını kabul ediyoruz ama bu ABDnin bu korkunç ve trajik duruma gözünü kapadığı anlamına kesinlikle gelmiyor.
Beyaz Saray Sözcüsü, Yani ortaya çıkanlara rağmen Başkan Obama Suriye konusunda verdiği kararların doğru olduğundan emin mi sorusu üzerine, bu konuyla ilgili kararları tarihçilerin değerlendireceğini söyledi.
ABD yönetimi, daha önce 2015 mali yılında bin ila 2 bin arasında, 2016 mali yılında ise bu rakamın biraz üzerinde Suriyeliye daimi oturma izni verileceğini açıklamıştı.
AA
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz moderatör onayından sonra yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Aylan Kurdi Almanyada
Yunanistanın Kos Adasına geçmek isterken, bindikleri lastik...
Dünyayı ayağa kaldıran trajediye komik ceza!
Bodrumda, Suriyeli Aylan Kurdi bebek, ağabeyi ve annesinin de aralarında bulunduğu 5 kişinin...
İstanbulda 9 ilçede elektrik kesintisi
Güncel Haberleri İstanbulda 9 ilçede elektrik kesintisi haberi İstanbulda 9 ilçede 8-9 Mayıs...
DÜNYA Haberleri
Tümüİsrail, Batı Şeria'daki işgalini artırıyor
Siyonist İsrail rejimi, işgal altındaki Batı Şeria'da kontrolünü artıracak yeni bir düzenlemeyi...
Pakistan'da cuma vakti camiye kanlı saldırı:
Pakistan'ın başkenti İslamabad'daki bir camiye cuma namazı sırasında bombalı saldırı yapıldı....
Tayland- , Kamboçya daki Çatışmalar Savaşa Evrildi
İki ülke birbirini sivilleri hedef almakla suçlarken sınır bölgelerinden yüz binlerce kişi...
Dürzi lider El Hicri bağımsızlık istedi!
. El Hicri, Dürzi toplumunun bağımsızlık talebini yinelerken, uluslararası aktörlere “sonsuz...
Dürzi-Bedevi çatışması yeniden başladı
İsrail ile Suriye'yi savaşın eşiğine getiren Süveyda'da tansiyon yeniden tavan yaptı. 13...
Hindistan da Yolcu Uçağı Yerleşim Birimine Düştü
Hindistan da Londra Gatwick Havalimanı'na giden bir yolcu uçağı kalkıştan 1 dakika sonra...
ABD vatandaşlarına Irak Seyahat Uyarısı
İran'dan gelen "Çatışma çıkarsa Amerikan üslerini vururuz" çıkışının ardından ABD Bağdat...
Avusturya'da ortaokula silahlı saldırı!
Avusturya'nın Graz kentinde bir okula saldırı gerçekleşti. İlk bilgilere göre, saldırıda en 10...
Trump savaş birliklerini sahaya sürdü
Sokakların karıştığı ABD'de Savunma Bakanlığı, Los Angeles'ta devam eden protestoları kontrol...
Hollanda Başbakanı istifa etti
Hollanda'da koalisyon hükümetinde "sığınmacılar" konusunda yaşanan anlaşmazlık istifa getirdi....
İsrail’den Lazkiye’ye hava saldırısı!
İsrail ordusu, Suriye'nin Lazkiye kentinin Ceble ilçesine hava saldırısı düzenledi; saldırıda bir...
Putin'in Zelensky ile görüşmesi anlaşmaya varılırsa...
İstanbul'da gerçekleştirilen Türkiye-Rusya-Ukrayna üçlü toplantısının ardından Kremlin'den konuya...




